Deniz Özsan – Uzman Diyetisyen
Kilonuzu korumak ya da daha sağlıklı beslenmek için doğru seçimler yapmak büyük önem taşıyor. Aslında hayatımızın her alanında tüketeceğimiz hem metabolizma hızımızı arttıracak hem de formumuzu koruyacak birçok besin bulunmakta. Sadece doğru zamanda doğru ölçüde tercih ettiğimizde sağlıklı beslenmek çok da zor değil. Metabolizma vücudumuzun temel faaliyetlerini yerine getirmesi için yaktığı enerjidir. Metabolizma hızını etkileyen yaş, beslenme ve fiziksel aktivite gibi birçok faktör vardır. Yediğimiz bazı besinler de metabolizma hızını arttırıcı etki gösterir. Kışın yavaşlayan metabolizmamıza ilaç gibi gelecek bazı besinler;
Badem: Kaliteli protein içermesi ve sağlıklı yağlardan zengin olması uzun süre tok kalmanızı sağlar. Lif oranı yüksek olan yağlı bir tohum olduğu için barsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önleyici etki gösterir. Özellikle pratik taşınabildiği için 7-8 adet badem ara öğün olarak tercih edilebilir.
Ceviz: Omega-3 yağ asidinden zengin olan bir diğer yağlı tohum ceviz; tok tutmasının yanı sıra metabolizma hızını arttırarak yağ yakıcı etki gösterir. Zihinsel gelişime büyük katkısı olan ceviz algı düzeyini arttırıcıdır. Özellikle yağlı tohumlar porsiyon miktarları aşıldığında tersi etki göstererek kilo artışına da sebep olabilir. Bu nedenle ara öğün olarak 2-3 adet ceviz içi; meyve ile tercih edilebilir.
Fındık: Yararlı yağ asitlerini içeren fındık kalp-damar sağlığını koruyucudur. Aynı zamanda dozunda tüketildiğinde kan kolesterol seviyesini düşürücü, kalp ritmini düzenleyici, vücut direncini arttırıcı özelliği vardır. Günde 8-10 adet fındık hem kansızlığa hem de kalp sağlığınıza iyi gelir.
Yeşil Çay: Metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarının başında gelen yeşil çay içerdiği EGCG (kateşin) sayesinde sinir sistemini uyararak yağ yakımını hızlandırır. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde de kansere karşı koruyucu görevi vardır. Fazlası taşikardi vb. kalp ritmini arttırıcı etki göstereceğinden günde 2-3 fincan yeşil çay tüketimi yeterlidir.
Kahve: İçerdiği kafein sayesinde yağ hücresini küçültücü etki gösterir. Yapılan son araştırmalarda düzenli beslenme ve fiziksel aktivite ile birlikte günde 2-3 fincan kahve tüketiminin yağ yakımını hızlandırdığı bulunmuştur. Aşırı kahve tüketimi konsantrasyon bozukluğu, taşikardi vb. durumlara yol açacağından günlük tüketimini sınırlandırmak gerekir.
Yoğurt: Metabolizma hızını arttırıcı en temel besinler arasında gelen yoğurt; protein içeriği sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar. İçerdiği probiyotikler besinlerin daha sağlıklı sindirimini sağlayarak; özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı kontrol altında tutar. Aynı zamanda kalsiyum deposu olan yoğurt kemik gelişimi açısından da önemli olup; günde 1-2 su bardağı tüketilebilir..
Baharat: Baharatlar adrenalin salgılanmasını çoğaltarak metabolizma hızını arttırır ve kalori yakımına yardımcı olur. Özellikle acı ve kırmızıbiber metabolizma hızını artırır. Fazla tüketimi tansiyon yüksekliği ve mide sorunlarına yol açacağından aşırı baharatlı yemek tüketimine dikkat edilmelidir. Kereviz, brokoli, fasulye, ıspanak, avokado, portakal, mandalina da kışın metabolizma hızınızı arttırıcı diğer besinlerdir. Yemeğe 1 kase çorba ile başlanması hem tok tutucu hem de sindirime yardım ederek metabolizma hızını arttırıcıdır. Bu besinlerin etkilerini sağlıklı bir şekilde gösterebilmesi; önerilen porsiyon ölçülerinde tüketilmesiyle sağlanır. Düzenli, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin yanına günlük beslenme programınıza bu besinlerden bir kaçını dâhil ettiğinizde hem metabolizma hızınızı arttıracak hem de form tutmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı ve formda günler geçirmenizi dilerim…