Geçtiğimiz günlerde 5. yılını kutlayan SS Erbirlik Yük Taşıma Kooperatif i Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Turhan ile Kooperatifin Kuruluşunu, bugünlere nasıl geldiğini ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1982 Kdz.Ereğli doğumluyum. Merkeze 45km uzaklıktaki Armutlucuma Köyünde büyüdüm; İlkokul ve Ortaokulu köy okulunda okudum. Liseyi yatılı olarak Devrek Lisesinde okudum. Liseden sonra baba mesleği olan kamyonculuğa babamın, abimin yanında muavinlikle başladım. Askerlik görevimi bitirdikten sonra eşim Hatice ile evlendim. 11 yaşında İlkim isminde bir kızım, 5 yaşında Çağan Ata ve 4 yaşında Göktürk isimli 2 oğlum var. Evlendikten sonra kardeşlerimden ayrılıp kendi başıma işimi icra etmeye başladım.
Baba mesleği olan kamyonculuğu kaç yıldır aktif olarak yapıyorsunuz? Kendi şirketinizi ne zaman kurmuştunuz?
Kendi başıma 20 yıldır kamyonculukla uğraşıyorum. Ondan önce ise tatillerde, bulduğumuz her boş vakitte arabaya binerdik. Bu çocukluğumdan gelen bir heves, daha doğrusu bir hayaldi. Hayallerimiz her zaman kamyon üstünde olmak, arabamız olmasıydı. Bir nevi de hayallerimizi yaşıyoruz aslında şu anda… Öncesinde yine aile şirketinde çalışıyordum. 2010 yılında Turhan Nakliyat’ı kurdum. Yine kardeşlerimle beraberiz, aile bağlarımız devam ediyor. 13 kardeşiz, en ufakları da benim. 2016 yılına kadar da kendi arabamın üzerinde kamyonda çalışıyordum. O yıl itibariyle de Kooperatifimizin Cevdet Civelek Başkanlığında kuruluşu ile birlikte yönetimde yer almaya başladım. Bu arada Kooperatifimizin kuruluşunda büyük emeği geçen Rahmetli Yaşar Tetiker Başkanımıza da buradan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun.
Kooperatifin kuruluşu nasıl gerçekleşti?
Yaşar Başkan, ben bunu yapacağım dediği zaman bunu gerçekleştirene kadar uğraşan bir insandı. Biz de bu süreçte tanıdık kendisini, öncesinde kamyoncular olarak Şoförler Odasına bağlı olduğumuz için Ticaret Sanayi Odası ile bir ilişkimiz yoktu. Rahmetli, Ankara’da bir toplantıya katılmış, tabii o dönemde bizim Ereğli’deki kamyoncu bitmiş durumdaydı. Erdemir vardı ama dışarıdan şirketler gelmiş ve ancak onlardan kalırsa bizim kamyonculara iş düşüyordu. O toplantıda Yaşar Başkan; OYAK yöneticileriyle görüşmüş; ‘Ereğli’deki kamyoncular hakkında ne yapacaksınız, hepsi sefil durumda’ diye belirtmiş. Onlar da ‘Siz oraya sahip çıkmamışsınız’ deyince bu laf Yaşar Başkan’ın ağırına gitmiş. ‘Tamam, biz bundan sonra sahip çıkacağız. Ben kooperatif kuracağım, şartlarını düzelteceğim’ demiş. Geçmişte de kooperatifçilik anlamında girişimler olmuş ama doğru zamanda doğru kişilerle yapılmadığı için olumlu sonuçlanmamış. Bu sebeple 2 yıl kadar düşünülmüş. En son bir Pazar günü bizi Şoförler Odasına çağırdılar. Yapılan toplantıda Kooperatif kurulacağından bahsettiler. Cevdet Başkan Şoförler Odası Başkanıydı. Yaşar Tetiker, işi başlatması için Cevdet Başkan’ı görevlendirmiş. Ben de yönetimde yer aldım ve bir sene boyunca yanında çıraklık yaptım. Ben de bir tır şoförüydüm sonuçta, yöneticilik yapmamıştım hiç. Cevdet Başkanla staj gördüm diyelim ve bayrağı devraldık ve devam ettiriyoruz. Kurulduğumuzda Ocak-Şubat aylarıydı, kamyoncunun işsiz parasız olduğu aylardır bunlar. O dönemde R1 belgesi almamız lazım. Sadece o belge 308.000TL idi. Bunun dışında kooperatif kuruluşu, belgeleri personel alma derken bir ton masraf. Sağ olsunlar kamyoncu esnafı bize güvendi, inandı ve bir haftada gerekli parayı topladık; belgeyi aldık, ofisimizi kurduk, 210 kişiyle bismillah dedik. O gün bugün her yıl bir kademe daha üstüne katlayarak büyümeye devam ediyoruz. Bizi o dönemde Valilik destekledi, Erdemir de sağolsun sözünü tuttu, işini bize verdi. Bu vesileyle kuruluşumuzdan bugüne emeği geçen Rahmetli Yaşar Başkan’a, Cevdet Başkanımıza, dönemin Valisi Ali Kaban’a, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş’e, Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu’na ayrı ayrı desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun, emeği geçenlerin sayesinde şu an kamyoncumuz evine ekmeğini götürebiliyor.
Hangi kuruma bağlısınız ve şu anki üye sayınız nedir?
TSO’nun önderliğinde Ticaret Bakanlığına bağlı olarak kurulduk ve üyesiyiz. Ortaklarımız yani üyelerimiz de Şoförler Odasının üyesidir. 275 üyemiz yani ortağımız var şu an. Kooperatife herkes belirli bir sermaye yatırarak ortak oluyor. Kişi olarak 275, bazı kişilerin örneğin 3 aracıyla kooperatife üye oluyorsa 3 sermaye yatırıp üç hisse sahibi oluyor. Onlarla birlikte 381 hissemiz yani 381 aracımız var. Çoğunluğunu yani yaklaşık %90’ını tırlar oluşturuyor.
Basından takip ettiğimiz kadarıyla sosyal projelere de destek oluyorsunuz? Örneğin depremlerde tırlar gönderiyorsunuz.
Erzincan depreminde, sabah deprem haberini aldık. Şoförler Odası Başkanımız Cevdet Bey’in yanına gidip kampanya yapmak istediğimizden bahsettik. Halk yardım göndermek istiyordu ama nasıl göndereceğini bilemiyordu. İlk gün bir araç diye düşünmüştük. Aynı gün ilk araç dolunca gece 2. Aracı çıkardık. Ertesi gün halkın yardımı devam etti ve 3. Aracımızı da çıkardık. Oradaki Şoförler Odası Başkanıyla irtibata geçtik ve sağlıklı bir biçimde teslim ettik. Bu arada Çilek Halk Otobüsü üyelerine ve taksici arkadaşlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyorum. Mahallelerden topladılar ve şehiriçi lojistik anlamında çok yardımcı oldular bizlere. Belediye de duyurularda ve zabıta ekiplerimiz aracılığıyla çok destek oldu bizlere sağolsunlar. Yine Kaymakamlığın ve Valiliğin Erzincan’a yardım kolilerinin gönderiminde de lojistik destek sağladık. Bunlar bizim için mutluluk verici dayanışmalar.
Erbirlik Kooperatifinin kuruluş amacı nedir?
Öncelikli amacımız üyelerimize iş imkanı yaratmaktır. Sonrasında da bu iş imkanını en iyi şartlarda; kamyoncularımızın düzgün, refaha kavuştuğu hak ettiği paraları almasını sağlamaktır. Biz de adaletli bir şekilde işlerin dağıtımını sağlayıp kazançlarını elimizden geldiğince maksimumda tutmaya çalışıyoruz.
En büyük müşteriniz kim?
Ağırlıklı olarak Erdemir ve bir diğer OYAK iştiraki olan OMSAN’la çalışıyoruz. Dışarıdan Erdemir’e gelen malzemeleri veya buradan gidenleri taşıyoruz. Dışarıdan söylenilenin aksine OMSAN, Ereğli kamyoncusuna her zaman destek veriyor. Yükümü taşıyacaksa Ereğli çocuğu taşısın, gidip de dışarıdan araba aramak zorunda kalmayalım diyor. Bu arz talep meselesidir. Arz olmuş ama bizden önce talep karşılamamış. Biz de yarın öbür gün aynı durumda olabiliriz; Erdemir’in talebini karşılayamazsak, dışarıdan kamyoncu bulmaya mecbur olur onlar da…
Buraya girerken Kooperatiften ziyade çok kurumsal bir şirketle karşılaşmış gibi olduk.
Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. 6 personelimiz, iki de kendi ofislerinde çalışan mali müşavirimiz var. Eskiden yerimiz müsait değildi. Burayı 2020’nin dokuzuncu ayında satın aldık, kooperatife edindirdik. Arka tarafta 200 metrekarelik bir toplantı, bekleme salonumuz bile var şu an. Pandemi süreci bittikten sonra; İlkyardım, İş Sağlığı Güvenliği veya değişen mevzuatlarla ilgili eğitimlerimizi kendi salonumuzda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Lojistik sektörüyle ilgili karşılaştığınız zorluklar nelerdir?
Otoyol ve köprü giderleri belimizi bükmekte. İstanbul, Avrupa yakası dediğimiz zaman üyelerimiz kara kara düşünmeye başlıyor. Bir tırın karşıya geçmesi 700 lira. Bunun yanında yakıt ücretleri de çok fazla.
Bazı nakliye işi yapan kooperatifler benzin istasyonu sahibi olabiliyor. Bu tarz bir şey düşünüyor musunuz?
Bunlar zaman isteyen şeyler. Henüz 5. Yılımızı kutluyoruz, daha bebek gözüyle bakıyoruz buraya. Önümüzdeki yıllardaki hedeflerimiz bahsettiğiniz gibi kendi İstasyonumuzu kurmak. Uzun vadede ise bir Yapı Kooperatifi ekleyerek üyelerimizi ev sahibi yapmayı hedefliyoruz. Üyelerimizin araçlarını yenileme konusunda destek olmayı planlıyoruz. Bu tarz yenilikler günümüzdeki şartlarda çok zor. Eskiden 10 yaşında arabamızı satıp yerine sıfır araba koyabiliyorduk. Son on yıldır bu hayal olmuştu ama yavaş yavaş kooperatif sayesinde şartlarımız düzelmeye başladı.
Pandemi süreci birçok sektörü olumsuz etkiledi. Lojistik sektörde durum nedir?
Bizim sektörde herhangi bir problem yaşanmadı. Sanayi devam ettiği için hiçbir aksaklık yaşamadık.
Ereğli’de Kamyon-tır parkı ile ilgili bir sorun var, bu konudan bahsedebilir misiniz?
Siz de Ereğlili olarak görüyorsunuz, yollar üzerindeki park etmiş tırları. Bu büyük bir sorun. Kimse aracını yola çekip de ne kendini ne başkasını riske atmak istemez. Ceza da yiyorlar ama mecbur kalıyorlar. Evi müsait olan mahalle arasına getirip evinin önüne park ediyor. İstemiyorlar ama başka çareleri yok. Belediyemizin de kamyon tır parkı var ama yetersiz kalıyor maalesef. 500-600 araç kapasiteli bir araç parkı olması gerekir. Buradan da taleplerimizi iletelim. Bunun dışında da Erdemir gibi Türkiye’nin en büyük firmasının olduğu ve en ağır yüklerin çıkarak Türkiye’ye taşındığı ilçemizde bir kantar olmaması da çok büyük eksiklik. Biz kantar talebimizi ilettiğimizde de bize şaşırıyorlar; siz kendinizi denetletmek için yola ekip istiyorsunuz diyorlar. Bu doğru çünkü biz her şeyi kuralına göre yapalım. Kaçak iş yapmak kimsenin aklına bile gelmesin. Burada fazla yük yüklerse sadece kamyoncu riskte değil; siz de çoluk çocuk o tırın yanından geçerken riske giriyorsunuz. Canlı bir bombanın yanından geçiyorsunuz farkında olmadan. Bunun engellenmesi denetimle olur.
Bu çalışmalar süresince hiç unutamadığınız bir anınız oldu mu?
İlk kuruluştan sonra sevkiyata başladığımızın ikinci akşamıydı 50-60 araçla Karasu sevkiyatını yapıyorduk. İlk işimiz olduğu için çok heyecanlıydık. Karasu’ya eski dar yoldan uzun dorseli araçlarla giderken, yolun en dik rampasında bir yağlanma olmuş. Ne hikmetse bir arabadan 2 teneke yağ dökülmüş (ki bir tırda normalde 40 litre yağ da olmaz!!). O gece o tırlar dışında Ereğli’den 35-40 kişilik arkadaşlarımız geldi çoluk çocuk. Sağolsunlar Akçakoca Belediyesi, Akçakoca Ticaret Odası oradaydı, İtfaiye ekipleri oradaydı. Köy halkı ile birlikte yaklaşık 1 kilometrelik rampayı yıkadık temizledik ve o sevkiyatımızı o gece tamamladık.
Kuruluşunuzla ilgili eleştiriler de oldu mu?
Tabii ki, Rahmetli Yaşar Başkan’ı da çok eleştirdiler. Bizi desteklediği için Arslan Başkan’ı da eleştiriyorlar. Bizi rakip olarak görüyorlar ama aslında biz kimsenin rakibi değiliz. Biz burada taşımacıyız. Herkesin yükünü taşırız. Ereğli’nin kamyoncusu bize bağlı olsun diye düşünenler de var ama Kooperatif kurulmasının da amacı işin eziyetini de çeken kamyoncunun kendi hesabına kendi yararına çalışmasını sağlamak. Kooperatifçiliğin amacı güç birliğini sağlamak, biz de bunu başardık. Ama birlikte çalıştığımız ve birbirimizi desteklediğimiz nakliye şirketleri de var. Çoğuyla iyi görüşürüz, birbirimizi araç konusunda destekleriz.
Ereğli ile ilgili paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?
Bizler Ereğli’de nakliye sektörü olarak büyük bir lokomotifiz. Türkiye’nin her yerine gidip para kazanıp Ereğli’ye gelip burada harcayan insanlarız. Burada kazanıp dışarıda harcamıyoruz. Ereğli’ye katma değer sağlıyoruz. Ereğli’deki esnaf arkadaşlarımızın da bu konuda hassasiyet göstermesini temenni ediyoruz. Bu konuda gerekli hassasiyeti göremiyoruz. Burada bin liraya yaptırdığımız bir işi dışarıda 800 TL’ye yaptırıyoruz ama Ereğlili kazansın diye burada yaptırıyoruz. Onlar da daha duyarlı olsalar çok mutlu oluruz. Veya bir yapı inşaat firması dışarıdan malzeme getirip burada Ereğliliye satacaksa, nakliyesini bizden sağlamasını bekleriz ama böyle olmuyor. Biz kamyoncular olarak %90 birlikteliği sağladık, bunu müteahhitler, bakkallar diğer esnaflar da yapabilirler. Bakkallar bu birlikteliği sağlayabilseydi; her sokak başında zincir marketler açılmazdı, halk da onlara destek olurdu. İş, birlik olmaktan başlıyor. Biz de bunun güzel bir örneğiyiz.
Bu güzel sohbet için teşekkür ediyoruz. Son olarak dergimizle ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?
67300 posta kodunu eskiden kullanıyorduk, bize geçmişimizi çağrıştırıyor. Ereğli’yi tanıtan bir dergi olmasından gurur duydum.