Volkan Şebin – Utku Koleji Eğitim Kurumları Ortaokul Müdür Yardımcısı
Her şeyde olduğu gibi matematik öğreniminde de ilk ilke “sevmektir’’. Bazı çocuklar sayıları severken bir kısmı da sayılardan uzak durur, dolasıyla matematikten de hoşlanmazlar. Matematik dersini doğal yollarla eğlenceli hale getirerek çocuklarda matematiksel düşünmeyi ve matematiği öğrenme isteğini arttırabiliriz. Matematiğin ne kadar zevkli ve hayatımızla içi içe olduğunu gösterirseniz çocuğunuz da öğrenmek için o kadar motive olacaktır.
Birçok araştırma çocuklarda matematik eğitimine erken başlanmasının büyük yararları olduğunu gösteriyor. Bu durum çocukların beyinlerinde değişiklikler yaratıyor ve böylece çocuklar problem çözmede yetenekli hale geliyor. Unutmayın ki çocukların beyinleri ileri düzeydeki matematik kavramlarını öğrenmek için hazır durumdadır. Çocuklar bir şeyleri oyun olarak öğrenirken daha çabuk kavradıkları için matematik; bir iş olarak değil, oyun gibi öğretilmelidir. Böylece matematik onlar için zevkli hale gelebilir. Başarılı matematik öğretiminin sırrı onu eğlenceli hale getirmekte gizlidir. Matematiği o kadar eğlenceli hale getirin ki çocuklarınız bir şeyler öğrenirken bunun farkında bile olmasınlar. Bunun için bazı yöntemler uygulayarak çocuklarınıza matematiği sevdirebilirsiniz.
1 ) Pozitif olun Çocuğunuza asla “Matematik zordur.”, “Sen de benim gibi matematikte kötüsün.” gibi matematik hakkında olumsuz sözler söylemeyin. Bunlar onun matematikten korkmasına neden olur.
2 ) Matematiği Bir Oyuna Dönüştürün Matematiği sadece yapılması gereken bir iş olarak değil bilgisayar oyunlarında, eğlenceli masa oyunlarında veya spor olarak da kullanılabileceğini göstermelisiniz. Özel olarak hazırlanmış eğlenceli matematik oyunlarını; puzzle, satranç, dama gibi oyunları çocuğunuzla birlikte oynarsanız ona matematiksel düşünce yapısını öğretmiş ve matematiği de sevdirmiş olursunuz.
3 ) Matematiği Günlük Hayatta Kullanın Çocuğunuza günlük hayatta matematiğin yerinin ne kadar önemli olduğunu göstermek için gün içinde onu düşünmeye teşvik edecek sorular sorabilirsiniz. Beraber alışveriş yaparken fiyatları karşılaştırmasını, hesaplamayı ve ödemeleri onun yapmasını isteyip, para üstünü tam almasını ve bundan emin olmasını sağlayın. Ölçü birimlerini kullanarak basit işlemler yaptırabilirsiniz. Örneğin ‘Gideceğimiz yere 30 km kaldı. 20 km daha gitmemiz gerek. Toplam yolumuz kaç km?’ gibi.
4 ) Temel Matematiksel Kavramları Kullanın Şekillerle karşılaştırma yapmasını, örneklerle çocuğunuzun matematiksel becerilerini geliştirerek geometri ve sayısal kavramlar üzerinde başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin ‘Bu resimde kaç tane kare şekli var? ‘ , ‘ Bu kalemlerin hangisi daha büyük? ‘ , ‘ Sarı, kırmızı, mavi mandalı sıraladık. Tekrar sarı, kırmızı , …… mandal sıralamasında boşluğa hangi renk gelebilir?’ gibi çalışmalar yaparak çocuğunuza kavramları kolayca öğretebilirsiniz.
Çocuklar matematiksel düşünceye sahip olduklarında karşılaştıkları problemleri çözmek için birbirinden farklı birçok yol ve yöntem bulmaya çalışacaklardır. Bu beceriyi küçük yaşlarda edinen çocuklar; başta eğitim hayatında olmak üzere ileriki yıllarda iş hayatında da çok daha başarılı olacaktır.