İskenderiye Kütüphanesi 641 yılında şehrin ele geçirilişi esnasında Müslüman Ordusu tarafından yok edilmedi. Yaygın yanlış inanışa göre Halife Ömer “Eğer bu kitaplar Kuran ile aynı şeyi söylüyor iseler, onlara ihtiyacımız yok; eğer Kuran ile zıt söyleme sahip iseler onları yok edin.” diyerek kütüphanedeki kitapların yakılmasını emretmiştir. Bu hikâye olayın yaşandığı tarihten yüzlerce yıl sonra bile yazılı tarihte yer almamıştır ve çağdaş dönem tarihçileri bu hikâyeyi eserlerinde yazmamıştır. Modern konsensüs kütüphanenin büyük olasılıkla bu olaydan yüzyıllar önce imha edildiğini göstermektedir.
Vikingler’in boynuzlu miğfer giydiklerine dair hiçbir kanıt yoktur. Vikingler’in boynuzlu miğfer giydiklerine dair ilk görüntü 1876 yılında Richard Wagner’in Nibelung Yüzüğü operasında ortayaçıkmıştır.
Demir giyotinin Ortaçağ’da icat edildiği hatta işkence için kullanıldığına dair hiçbir kanıt yoktur. Avrupalı askerlerin giydikleri plaka zırh, hareketlerinde veya ata inmelerinde bir engel teşkil etmezdi. Bu zırhı istedikleri zaman kendileri giyip çıkarabilirdi. Aksine plaka zırh giyenler örme zincir zırh giyenlerden daha çok hareket yeteneğine sahipti. Fakat turnuvalarda kullanılan plaka zırhın savaşlarda kullanılanlardan daha ağır olduğu doğrudur. Bu yaygın kanının ortayaçıkmasına sebep bu turnuvalarda giyilen zırh olmuş olabilir. Kristof Kolomb şimdi Amerika Birleşik Devletleri’nin anakarasını oluşturan herhangi bir kara parçasına asla ulaşmamıştı. Kolomb’un adım attığı adaların çoğu Karayip Adaları idi. Kolomb Amerika kıtasını ziyaret eden ilk Avrupalı değildi. İzlandalı kaşif Leif Ericson’un Kolomb’dan önce Newfoundland’e geldiği fakat karaya hiç adım atamadığı bilinir.
Marko Polo’nun makarnayı Çin’den ihraç ettiğine dair yaygın yanlış bir inanış vardır. Ulusal Makarna Birliği’ne göre makarna buğdayı yani bugün bilinen adıyla makarna Marko Polo’dan 6 asır önce ilk kez Libya’lı Arapların 7nci yüzyılın sonunda Sicilya’yı fethetmeleri ile Avrupa’ya gelmiştir.
Marie Antoinette Fransız köylülerinin kıtlıktan dolayı ekmek bulamadığını duyduğunda “ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” dememiştir. Bu ifade ilk olarak Marie Antoinette henüz 9 yaşındayken Rousseau tarafından yazılan Confessions’ da yayınlanmıştır. Marie Antoinette popüler olmayan bir hükümdardı, onun taş kalpli, halkından kopuk bir birey olduğu imajını devam ettirmek için “pasta yesinler” ifadesi ona atfedilmiştir.
Napolyon kısa boylu değildi, aksine dönemin ortalama bir Fransız’ından biraz daha uzun boylu idi. Öldüğünde ölçülen boyu 1.69 metre idi. Napolyon her zaman yanında korumaları ile birlikte hareket ederdi, bu korumalar da uzun boylu iri yapılı askerlerden seçilirdi. Tarihçiler bu görüntünün bu yaygın inanışa neden olduğuna inanır.
Noel Baba’ nın günümüzdeki yaygın görüntüsü The Coca-Cola Company tarafından bir reklam numarası olarak yaratılmamıştır. 1930’larda Coca-Cola Noel Baba imajını kullanmaya başladığında Noel Baba çoktan popüler kültür içerisinde modern şeklini almıştı,diğer şirketlerin reklamlarında ve medyada geniş bir şekilde kullanılmaktaydı.
Orson Welles 1938’te H. G. Wells’in Dünyalar Savaşı romanın radyo uyarlamasını okuduğunda söylendiği gibi Birleşik Devletler boyunca geniş çaplı bir panik oluşmamıştır. Radyo dinleyicilerinin çok küçük bir kısmı bu programı dinliyordu. Dağınık olayların izole raporları ve artan acil servis aramaları ertesin gün gazeteler tarafında reklam pazarı için bir rakip gördükleri radyoyu gözden düşürmenin heyecanı ile abartılmış bir şekilde verildi. Başta Orson ve CBS özür dilerek reaksiyon verseler de daha sonraları bu mitin kendi faydalarına olduğunun farkına varmışlar ve daha sonraki yıllarda hikâyeye sahip çıkmışlardır.
Albert Einstein okulda matematikten kalmamıştır. Einstein’ın dediğine göre: Ben hiçbir zaman matematikten kalmadım… 15 yaşımdan önce diferansiyele ve integrale hakimdim. Ancak 1895’te ETH Zürih’e ilk giriş denemesinde başarısız olmuştur, o zamanki öğrenci akranlarından 2 yaş daha genç olmasına rağmen matematik ve bilim bölümlerinden oldukça iyi puanlar almıştır.