Bize Offroad sporunu biraz anlatabilir misiniz?
Off Road; kelime olarak “Yol Dışı” anlamına geliyor. Biz bu sporu; ‘insanın doğa ile mücadelesi’ olarak tanımlıyoruz. Offroad bizim için; her türlü doğa koşullarında ulaşılması zor yerlere ulaşmak, aşılması zor engelleri aşmak veya aşmaya çalışmaktan zevk almaktır. Bu spor; herhangi bir 4×4 araçla karşınıza çıkan ilk patika, çamur, dağ, dere gibi yerlerde yapılabileceği gibi; amatör ve profesyonel olarak organize edilen birden fazla aracın katıldığı özel olarak hazırlanmış parkurlarda zamana karşı yarışarak da yapılabilmektedir.
Kaç yıldır Offroad sporu ile uğraşıyorsunuz? Nereden çıktı bu merak?
Kdz.Ereğli ve Alaplı’da, bu spor ile yıllardır uğraşanlar da var, 1 ay önce binek aracını satıp 4×4 alarak aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var. Hepimizin ortak noktası doğayı ve 4×4’leri sevmek. Bizler de yaklaşık 2 yıl önce ‘KDZOFF Kdz.Ereğli – Alaplı Offroad’ topluluğunu kurup bu uğraşımızı birlikte yapmaya başladık.
Hepimizin ortak noktası doğayı ve 4×4’leri sevmek. Bizler de yaklaşık 2 yıl önce ‘KDZOFF Kdz.Ereğli – Alaplı Offroad’ topluluğunu kurup bu uğraşımızı birlikte yapmaya başladık.
İnsanların düşündüğü gibi bu spor sadece erkekleri ilgilendiren bir spor değil; takip ettiğimiz kadarıyla etkinliklere aileler ile birlikte de gidiyorsunuz.
Evet, sporumuz genellikle ağır koşullarda oluyor ama her zaman değil. Ailelerimizde de bizlerde olduğu gibi doğa sevgisi olduğundan; eşlerimiz ve çocuklarımız bizlere eşlik etmekten zevk alıyor. Offroad dendiğinde akıllara bol çamur, yüksek kayalar veya uçurumlar gelebilir ama bu her zaman böyle değil. Asfalt dışı olan her yer bizim için çok zevkli. Yayla gezileri, kır gezileri de yapıyoruz. Buralarda ailelerimiz ile yaptığımız kamplar, geceleri ateş başında gerçekleştirdiğimiz sohbetlerimiz bizim için paha biçilmez.
Bu sporun en keyifli ve en zor yanları nelerdir?
Bu spor tamamen ekip işidir. Karşılaştığımız zorluklara ekip olarak çözümler üretip tüm gücümüzle aşmaya çalışırız, zor doğa koşullarında dostlarımızla el ele verdiğimiz mücadele bu işin en keyifli tarafıdır. Verdiğimiz mücadelenin sonunda kazanıp kazanmamamız çok önemli değildir çünkü önemli olan o mücadeleyi birlikte vermemizdir. Herkesin ulaşamadığı yerlere ulaşmak, görmediği yerleri görmek de çok zevklidir. Özellikle kış aylarında insanların asfaltta bile araçları ile gitmekte zorlanırken bizler araçlarımızla dağın içerisinden çıkıp yanlarından geçtiğimizde onların bize şaşkın bakışları bizleri hem mutlu hem de motive eder. Sporumuzun olumsuz yönlerinin başında kaza riski gelir, her an araçlarımızla doğaya karşı mücadele içerisinde olduğumuz için asfalta göre riskimiz daha fazladır. Güvenlik bizim için en önemli konudur ve bu konuda çok hassas davranıyoruz. Sadece aracın içerisindeyken değil, araçlarımız bir yerde kaldığında aracın altına ve üzerine çıkıp itmemiz de gerekebiliyor. Bir de bu işin arıza ve sanayi kısmı var hemen hemen her turumuzda kullandığımız araçlardan bozulanlar oluyor. Bu gibi durumlarda mümkün olduğunca orada tamir edip yolumuza devam etmeye çalışıyoruz. Bu çaba yetersiz kaldığında ise, bozulan aracı diğer araçlarla çekerek sanayiye götürüyoruz.
Ereğli’de Offroad sporu ile uğraşan başka kişi ve gruplar var mı?
Ereğli ve Alaplı’da bu sporu bireysel olarak yapan birçok arkadaşımız vardır ama bunların başında bu işi profesyonel olarak yapan Tosfed’in düzenlediği ulusal yarışlara katılan ve sayısız dereceleri olan İrfan Özdemir var. Bizler de İrfan Özdemir’in tecrübelerinden faydalanarak inşallah bu işi profesyonel olarak yapmak istiyoruz.
Kdz Ereğli Offroad Kulübü nasıl kuruldu? Kaç kişiden oluşuyorsunuz?
Aslında bu isimde bir kulüp yok, şuan için bizler doğa ve Offroad severler olarak KDZOFF(Kdz.Ereğli – Alaplı Offroad) adında bir topluluğuz. Planlarımız arasında yine aynı isimle bir dernek kurup, ismimizi tescil ettirmek var. Sonrasında da en az bir aracımızı ulusal yarışlara sokmak istiyoruz. Grubumuz yaklaşık 30 araç ve 50 kişiden oluşmaktadır.
Herhangi bir yarışta derece aldınız mı?
DUSOFF (Düzce safari Offroad Kulübü) ve MUDOFF (Mudurnu Offroad Kulübü)’un ortaklaşa düzenlediği Offroad Oyunlarına KDZOFF olarak 6 aracımız ile katıldık. İki ayaktan oluşan bu yarışların ilk ayağı Bolu’nun Mudurnu ilçesinde; ikinci ayağı bir hafta sonra Düzce’nin Çilimli beldesinde yapıldı. Araçlarımızı her iki yarışa da kamyonlar ile götürdük, yarış alanında KDZOFF kamp alanı kurup 2 gün boyunca kamp yaptık, ailelerimiz de bizimle birlikte bu zevk ve heyecanı yaşadılar. Yarışa katılan 6 aracımızdan 4’ü kendi sınıfında kupa almayı başardı ve diğer Offroad kulüp ve topluluklarının ilgi odağı olduk. Bu yarışlara İstanbul, Mersin, İzmit, Bolu gibi illerden ciddi katılımlar oldu. Ereğlimizi en güzel şekilde temsil edip adını duyurduğumuza inanıyoruz. Yarışlarda derece aldığımız araçların başında olan, tüm organizasyonun ilgi odağı haline gelen ve tamamen el yapımı olan PITIRCIK isimli aracımızdır. PITIRCIK; Kdz Ereğli Elmatepe’de oturan Ahmet Cıvak dedemizin torunu Barkın için yaptığı ve yarıştaki tüm pahalı araçları geride bırakarak Genel Klasman 1.si olan çok iddialı bir arabadır. Ahmet Cıvak dedemiz nam-ı diğer Dede Garaj; tüm KDZOFF’un fahri dedesi olup bize her türlü teknik desteği vermektedir. Yine tüm organizasyonların gözdesi olan Alaplı’da mobilya ustası Erhan Uludağ ve patpat ustası Göksel Bal’ın ortaklaşa yaptığı PUNTA isimli aracımız da kendi klasmanında 1.lik ödülü aldı. Ayrıca Murat Keskin Land Rover DEFENDER marka aracıyla kendi klasmanında 2.lik, Fatih Malhatun Suzuki marka aracı namı- diğer RUBİK ile kendi klasmanında 3.lük kupalarını aldı. Yine Alaplı’dan Mehmet Ali Uysal Jeep Grand Cherokee, Ahmet Özdemir Mitsubishi L200 marka araçları ile yarıştı.
Bu tarz organizasyonları Ereğli’de de gerçekleştirilmesini ister misiniz?
Bizler bu sporu daha ileri seviyelere taşıdığımız sürece Ereğli’de bu yarışların olacağına inanıyoruz. Çevremizdeki tüm yarışlara davet ediliyor, imkan bulduğumuz sürece hepsine katılmaya çalışıyoruz. İleride bizler de Ereğli veya Alaplı’da yarış düzenlediğimizde şehir dışındaki tüm dostlarımızın yarışlarımıza katılacağını biliyoruz. Bu işi sadece araçlarının içerisinde olanların zevk alacağı bir spor gibi düşünmemek gerekir. Nasıl ki futbol oynamasak bile maçları izlemekten zevk alıyorsak; off road yarışlarının izleyicileri de en az futbol kadar zevk alarak izler. 7’den 70’e herkesin bu araçları ve bu sporu sevdiğine inanıyoruz. Çoğu insanın gönlünde bu araçlardan yattığına; imkanı olsa bu araçlara sahip olmak istediğine inanıyoruz. Hatta kimilerinin de imkanı olmasına rağmen cesaret edemediğini biliyoruz. Bu durumlarda olan insanlar için bu yarışları tüm halkın izleyebileceği bir yerde halkın beğenisine sunmak, onlara bu mücadeleyi izlerken zevk alıp streslerini atabileceği bir ortam sağlamak bizler için mutluluk verici olacaktır.
Son olarak okurlarımıza iletmek istedikleriniz var mı?
KDZOFF Kdz. Ereğli – Alaplı Offroad grubu olarak bizleri merak eden, takip etmek isteyen tüm dostlarımızı Facebook, Instagram ve YouTube kanallarımıza davet ediyoruz. 4×4 araçlarımıza ihtiyaç duyduğunuz sağlık, kış koşullarında ulaşım, vb. önemli konularda bizlere ulaşmanızı rica ediyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Bu işi sadece araçlarının içerisinde olanların zevk alacağı bir spor gibi düşünmemek gerekir. Nasıl ki futbol oynamasak bile maçları izlemekten zevk alıyorsak; off road yarışlarının izleyicileri de en az futbol kadar zevk alarak izler. 7’den 70’e herkesin bu araçları ve bu sporu sevdiğine inanıyoruz.