Daha önce Dergi 67300’de Ereğlili gençlerin Karadeniz Ereğli’ye bir çok madalya getirmesini sağlayan Çilek Eskrim Antrenörü Barış Bahadır ile eskrim konulu bir röportaj gerçekleştirmiştik. Bu sayımızda ise kendisiyle Temmuz ayında Sokak Hayvanlarına farkındalık yaratma projesi ile ilgili bilgi almak için buluştuk.
Barış Bey Projenizin ismi nedir, kısaca ne yapmayı planlıyorsunuz?
Projenin adı; Sokak Hayvanları Adına Motorumla Türkiye Yollarında… Projede motorla 30 günde, 39 şehir geçip 10.000 km yol kat etmeyi planlıyorum. Ayrıca tüm yolculuğumu ve yaptıklarımı projemin instagram hesabı olan 30gun39sehir10binkm ‘den daha fazla insana duyurarak sokaktaki dostlarımız konusundaki duyarlılığı arttırmayı hedefliyorum.
Bu proje fikri nasıl oluştu?
Geçen kış eskrim salonumuzun önüne sahipsiz bir köpek geldi ve hamileydi. Sporcularımızla beraber ona yuva yaptık. Yavruladı ve hepsini besledik. Ve yine sporcularımızla sokaktaki diğer dostlar adına ne yapabiliriz diye düşündük. Motosiklet tutkunu ve hayvansever olduğumdan bu iki özelliği birleştirdik. Ortaya sokaktaki canların sesini duyurmak adına Türkiye turu planı çıktı. Belediye Başkanımıza projemi sunduğumda, projenin değerli olduğunu, belediye olarak sonuna kadar sokaktaki canlar adına yapılan her hareketi destekledikleri beyan etti. Onların desteği benim için önemliydi. Ve bu serüven böylece festival programı kapsamına alındı.
Bu proje için Hayvan Severler Dernekleri ile buluştunuz mu?
Kdz.Ereğli Gönülden Hayvan Severler Derneği ile toplantı yaptık .Onların fikirleri benim için oldukça değerli. Yaptığımız toplantılar sonucunda projemize şöyle yön verdik. Şehrin merkezindeki hayvanlar için Belediyeler ve hayvan severler çok güzel şeyler yapıyorlar. Fedakarca yaz kış demeden inanılmaz çalışmalar yapıyorlar. Ama iki şehrin arasında kalmış, terk edilmiş veya oralarda çoğalmış hayvanlara pek ulaşmak pek mümkün olmuyor. Yazın herkes köyüne, memleketine veya tatile gitmek için belirli bir yol yapıyor. İşte bu yolculuk sırasında insanlar yolda veya çeşme başında gördüğü sahipsiz canlar için bagajından mama çıkarıp verebiliyorsa; başını okşayabiliyorsa o zaman duyarlılığı arttırmışız demektir. Bu bilinci insanlara yaymak nihai hedefim. Gittiğim şehirlerin merkezlerindeki hayvansever derneklerle buluşup onlarla da ortak etkinlikler yapmak istiyorum. Böylece gittiğim her şehirde Sokak Hayvanları ile ilgili farkındalık yaratabileceğimi düşünüyorum.
Diğer şehirlerdeki derneklerle de iletişim halindesiniz anladığımız kadarıyla.
lk olarak Sinop ve Samsun’daki Hayvan Severler Dernekleri ile görüştüm. Onlar da projemi değerli buldular ve katkı sağlamak adına etkinlikler planlıyorlar. Adım adım ilerleyip üç gün önceden sırayla hangi ile gideceksem o ildeki hayvansever derneklerle mutlaka iletişime geçeceğim. Onların projeme ışık tutacağına inanıyorum. Bu yolculukta hep beraberiz.
Her gittiğiniz şehirde konaklamayı planlıyor musunuz? Projenin başlangıç noktası neresi olacak?
30 gün sürecek olan bu yolculuğumda 39 şehirden geçip yaklaşık 10 bin kilometre yol katedeceğim. 5 temmuz Cuma günü saat 10:40 da Eski Belediye Binası önünden hareket edeceğim. İlk hedefim Anıtkabir. Türkiye turuma oradan başlayacağım. Ardından Sinop’ta duracağım, Samsun Ordu ve sonra Trabzon’da duracağım. Sonra Rize, Artvin, Ardahan Kars, Erzurum’ da durmayı planlıyorum. 23 şehirde çadır konaklaması yapıp sadece çadır kamping alanı bulamazsam 7 ilde otel, misafirhane gibi yerlerde kalmayı planlıyorum. Ağrı, Van, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Hatay, Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya üzerinden Ereğli’ye dönüş olarak rotamızı oluşturduk. Konaklamalarımı yolculuk durumuma göre belirleyeceğim.
Tek başınıza mı çıkacaksınız yola?
Projeye başlangıçta 4 kişiydik amadiğer arkadaşlarımın zamanı uymadı. Onlar beni hep desteklediler. Yeri gelmişken onlara da teşekkür ederim.Tek yolculuk yapmaktan dakeyif alıyorum… Aslında tek gibi gözükse de bu yolculukta hep beraberiz.
Peki araba değil, motosikletle geziyorsunuz. Mamaları nasıl taşıyacaksınız?
1 tane büyük mama motorumda olacak, bitirerek ilerleyeceğim yola ve paket bittiğinde, bittiği yerde yenisini alıp devam edeceğim.
Daha önce hayvanlarla ilgili herhangi bir proje yapmış mıydınız?
Proje değil ama Gönülden Hayvan Severler Derneği sporcularımıza seminer verdi. Ve örneğin sporcularımla maç için başka bir şehre gittiğimizde, otelde yemek yedikten sonra restorandaki artık yemekleri yanımıza alıp, yolda karşılaştığımız kedi ve köpeklere veriyorduk. Bu bilinci çocuklara da aşıladık.
Bütçenizi nasıl planladınız?
Öncelikle rota planı konaklama planı yaptık. Harcayacağımız ortalama mama miktarını ve belki ihtiyaç duyacağımız veteriner ücretlerini tahmini hesaplayarak bir bütçe ortaya çıkarttık. Sonra bizlere bu projede destek verecek şirket ve kişilerle görüştük. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanımızın büyük destekleri oldu. Yine birkaç firma destek oldu. Sporcularımız ve arkadaşlarımız mama desteği verdi. Bu proje uzun soluklu dolayısıyla hala destek vermek isteyen olursa instagram adresimizden bana ulaşıp iletişime geçebilir. Bir yerlerde aç kalmış ya da veteriner ihtiyacı olan sokaktaki bir canı sizin adınıza, sizin desteklerinizle hayata bağlayabiliriz.
Umarız çok ses getirecek ve Sokak Hayvanlarına fayda sağlayacak güzel bir proje olur. Son olarak bu sayımızın Temmuz ayında dağıtıma çıktığı tarihlerde siz de yola çıkmış olacaksınız. Okuyucularımıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?
Sokaktaki canların sesini duyurmak adına yaptığımız bu projede bizlere desteğiniz için öncelikle 67300 dergisi olarak sizlere çok teşekkür ederim. Amacımız bir kişiye daha ulaşmak ve hayvan sevgisini aşılamak. Herkesten isteğimiz araçlarının bagajlarında mutlaka küçük de olsa mama bulundursunlar çünkü sokaktaki dostlarla ne zaman karşılaşacağınız belli olmaz. Tek ihtiyaçları biraz sevgi, biraz ilgi…