Sizlere, geçtiğimiz ay ülkemizi gururlandıran ve mimarları Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri olan bir başarıdan söz etmek isteriz. Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı, 8 Haziran 2018’de ABD’nin Teksas eyaletinde gerçekleştirilen, Amerikan Uzay Bilimleri Derneği ve Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’ nce (NASA) organize edilen dünyanınen prestijli ‘Model Uydu Yarışması’ olan CanSat’ta, tasarladıkları uyduyu 700 metre yüksekliğe fırlatmayı başararak, Manchester Üniversitesi’nin ardından dünya ikincisi olarak büyük bir başarıya imza attı.
Dünyanın birçok ülkesinden üniversiteleri geride bırakarak başarı elde eden BEÜ Grizu-263 Uzay Takımı, bu yıl da aynı yarışmaya başvurdu. Bu yıl çeşitli ülkelerdeki üniversitelerden 93 takımın katıldığı ön elemeleri geçtikten sonra telekonferans ile ABD´deki mülakata katılan Grizu-263, 100 üzerinden 98,26 puan alarak, mülakatı ilk 5 içinde tamamladı ve ardından, 14-16 Haziran´da ABD´nin Teksas eyaletinde yer alan Houston şehrinde düzenlenen finale katıldı.
Grizu-263 Uzay Takımı, 700 metreye fırlattıkları uydunun ardından NASA mühendislerince oluşan jürinin verdiği 96.355 puanla İstanbul Teknik Üniversitesi´ nin ardından dünya ikincisi oldu. Grizu-263 Ekibinin Zonguldak Tahir Karauğuz Konferans Salonunda ‘Başarı Tesadüf Değildir’ sloganıyla gerçekleştirdiği söyleşide, dünyanın ilk cep uydusu olarak 2009 yılında İTÜ tarafından fırlatılan uydunun varlığını hatırlatan Takım Kaptanı Muzaffer Duysal, kendilerinin hazırladığı pocket küp projesinin (cep uydusu) ebat olarak daha küçük olduğuna dikkat çekti. 2020 yılında Amerika veya Yeni Zellanda’dan fırlatılması hedeflenen projenin Türkiye’ye katma değeri yüksek ürünler kategorisinde büyük katkı sağlaması bekleniyor. BEÜ Teknopark’ı aracılığıyla projenin ticarileştirilmesinin hedeflendiğinin altını çizen Duysal, kurulacak yer istasyonu hakkında da bilgi verdi.
“Aslında 15 kişilik yapabildiğimiz bir işi süreci genişleterek 33 kişiye yükselttik. Daha fazla öğrenciyi dahil ederek daha fazla öğrencinin bu süreçte yer almasını hedefledik. Bunun dışında mentörlük sistemini getirdik. Geçen yıl Amerika’da dünya ikincisi olan arkadaşlarımız bu seneki yeni gelen arkadaşlarımıza mentörlük yaptı. ‘PocketQube’ yani cep uydusu yapıyoruz. 5 santimetrelik tasarlanmakta olan bu uydu, 2020 yılında Amerika veya Yeni Zellanda’dan uzaya fırlatılacak. 500 kilometrelik yörüngede üç yıl kalacak. Erdemir; Can-Sat yarışmasında olduğu gibi pocketqube projesinde de tek sponsorumuz olarak bizi olabildiğince destekliyorlar. Buradan özel teşekkür ediyoruz. Gerçekten hep yanımızdalar. Pocketqube projesi takvim ile eş değer gidiyor. Fırlatıcı firma ile anlaşması imzalandı. 2020 yılının yaz aylarında üniversitemizin uzayda bir uydusu olabilecek. Bunun dışında pocket küp projesinde yer istasyonu kuracağız. 500 km yörüngedeki bütün uyduları dinleyebilecek bir altyapıya sahip olabilecek yer istasyonu olacaktı. Bunun tasarımları gerçekleştirildi. Siparişleri verildi. Üniversitemizin birimlerinden de destek alıyoruz. Çalışmalarımız son derece iyi gidiyor” diye açıklama yaptı.
Böylece Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’ nin uzayda uydusu bulunan ikinci üniversitesi olacak. Uzaya gönderilecek beş santimetreye beş santimetre çapındaki uydunun üreteceği güç sınırlı olacağı için, dünyada da sayılı projelerden birisi olacak. Pocketqube ile hedeflenen; dünyanın görüntülerini 5 cm’lik bir uyduyla uzaydan otonom bir şekilde almak. Takım Kaptanı Muzaffer Duysal: ‘Bunu başardığımız zaman dünyada ilk olacağız. Bu sayede, beceriye ticari boyut kazandırıp katma değeri yüksek olan uzay alanında ticarileştirilmesini hedefliyoruz. Bunu da üniversitemizin Teknopark’ından doğru gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Baktığınız zaman hep uzay projelerinde geriden geldiğimiz söylenir. Pocket küp projesi gerçekten öncü bir proje. İki yıl içerisinde başarıldığı takdirde gerçekten ülkemiz adına çok önemli sonuçlar doğuracak bir proje” diye ekledi. Ekip; ismini maden faciasında ölen 263 işçiden aldı. 3 Mart 1992 tarihinde, Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında gerçekleşen zincirleme grizu patlamaları, taş kömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Üniversite öğrencileri, olay sırasında hayatlarını kaybeden 263 madencinin anısını yaşatmak için takımlarına Grizu – 263 ismini verdiler. Sloganlarının “Madenin derinliklerinden, uzayın derinliklerine” olduğunu ifade eden takım; hedeflerinden birinin de 263 madencinin isimlerini göklerde yaşatmak olduğunu açıkladı. Bu sebeple uzaya fırlatılacak olan cep uyduya 263 işçinin de isminin yazılacağı öğrenildi. Uydu’nun 2019 yılı içerisinde tamamlanıp, 2020 yılında ise 500 km. yörüngeye yerleştirilmesi ve en az 3 yıl görev yapması planlanıyor.
Dergi 67300 olarak; ülkemizin dünyada hak ettiği yeri bu tarz projelerin ticarileşmesi ile sağlayacağına inanıyor ve bu büyük başarıya imza atan Grizu-263 Ekibine, Bülent Ecevit Üniversitesi Yönetimine ve bu projeye inanarak sponsor olan Erdemir’e teşekkürlerimizi sunuyoruz.
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-ha-berleri/nasanin-yarismasinda-turk-universitele-rinin-buyuk-basarisi/