Seçkin Seçil Başaran – Müzik Eğitimcisi / Eğitim Programları Uzmanı
Dünyada müzik eğitiminin faydaları ve gerekliliği ile ilgili binlerce araştırma yapılmıştır ve bilişsel, duygusal, sosyal alanlarda çocukları geliştirdiği üzerine pek çok araştırma sonucu yayınlanmıştır. İşte size yapılan araştırmalardan bazı sonuçlar;
- Müzik eğitimi özgüveni ve sosyal ilişkileri geliştirir.
- Müzik eğitimi alan çocuklar almayanlara göre matematik ve edebiyatta daha başarılılar.
- Müzik eğitimi soyut muhakeme yeteneğini ve yaratıcılığı geliştirir.
- Müzik eğitimi beyin ve sinir sistemi gelişiminde olumlu etkiler yaratır.
- Müzik eğitiminin okuma yazma ve okuduğunu anlama üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Müzik eğitimi alan çocuklar daha işbirlikçi ve arkadaşlarıyla daha iyi ilişkiler içindedir.
Arama motorlarına yazdığınızda bunlar gibi daha pek çok olumlu sonucun ortaya konulduğu ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma var, bir göz atın…
İçinde bulunduğumuz acımasız dünyada çocukların daha iyi insanlar olmalarının yolu neden sanat eğitiminden geçmesin ki? Çocuğum yetenekli mi? Peki yapabilir mi? Kaç yıl sürer çalması? Böylece devam eden sorular uçuşur anne babaların kafasında. Hepsini boş verin ‘Çocuğunuz mutlu mu?’ Cevap “evet” ise doğru yoldasınız… Bu uzun bir yolculuk, maksat bir yaşam biçimi inşa etmek. Yetenek elbette önemli ve gerekli… Ama bir yere kadar. Sevgiyle yapılan her iş iyi olmaya ve iyileştirmeye muktedirdir.
Eğitimin her evresini ve her bireyi ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. En kritik dönem olan okul öncesi dönemde neler yapılabilir? İlkokul, ortaokul, lise. Anne babaların, öğretmenlerin, kurumların yapabilecekleri, sanat eğitimine dair daha çok proje; akademik, müzik ve sanat kurumlarının, eğitim verdikleri bireyler dışında, daha çok insanı kucaklaması…
Peki sadece enstrüman çalmaktan mı geçer müzik ile ilişkimiz? Asla… Bu yolda şarkı söyleyen çocuklar ve bilinçli müzik dinleyicilerine de ihtiyacımız var. Çocuklar çocuk şarkıları dinlesinler, müziğin sözleri olması gerekli değildir. Çünkü sözler sadece bize içinde yazılanı anlatır. Oysa ki sadece enstrümanlardan oluşan bir müzik ile hayal gücümüz sınırsızdır , sonsuzdur.. Çocuklar sadece içlerinde “kendilerine göre olmayan” sözler olan müzikler yerine sevgiyi, paylaşmayı, mutluluğu anlatan “ÇOCUK ŞARKILARI” dinlesinler, çeşit çeşit enstrümanın içinde yer aldığı müzikleri dinlesinler. Varsın sözü de olmasın, o müzik çalarken en sevdiği yerde olduğunu hayal etsin mesela , neyse ne, bırakalım sadece hayal kursun….
Şimdi herkes düşünmeli;
“Ben bu konuda ne yapabilirim?”