Sinem Taraç – Diş Hekimi
Sağlıklı dişlere ve ağız hijyenine sahip olmak günlük hayatımızda düzgün beslenebilmemiz ve konuşabilmemizin yanı sıra, iyi görünmemiz ve iyi hissetmemizi de sağlar. Ancak dönem dönem hepimizin karşılaştığı bazı problemler yaşam kalitemizi etkileyebilir.
Bu problemlerden biri ve en sık karşılaşılanı ağız kokusu yani halitosisdir. Kötü ağız kokusu, çoğu zaman kişide kendine güvensizlik, toplum dışına itilme ve beğenilmeme korkusu gibi psikolojik sorunlara neden olur.
Ağız kokusu, kötü ağız hijyeni, dişler üzerindeki plak veya taş birikimi, derin dişeti cepleri, gingivitis ve periodontitis gibi dişeti hastalıkları, diş ve bademcik abseleri, ağız kuruluğu, çürük dişler, yarı gömük dişler, çekim yaraları, iyi yapılmamış uyumsuz protezler gibi ağız içini ilgilendiren bölgesel faktörlerden meydana gelebileceği gibi, sinüzit, soluk borusu kanserleri, burun polipleri, mide, böbrek, karaciğer, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, açlık, ilaç kullanımı gibi ağız dışı faktörlerden de kaynaklanabilir.
Ağız kokusu siz ve diş hekiminizin işbirliğiyle yapılacak optimum ağız bakımının yanı sıra; periyodik kontrollerde diş taşı temizliği, hijyenik olmayan protezlerin değiştirilmesi, mevcut çürüklerin tedavi edilmesiyle büyük ölçüde önüne geçilebilir bir problemdir. Sonuç alınamayan durumlarda ileri tetkikler yapılabilir
Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz bir diğer sorun ise halk arasında diş gıcırdatma diye tabir edilen bruksizmdir. Duygusal stresler sonucu kişinin uyku esnasında çenelerini güçlü şekilde sıkması, dişlerini gıcırdatması durumudur. Diş gıcırdatması sonucu görülebilen rahatsızlıklar şunlardır: Dişlerin çiğneyici ve kesici yüzeylerinde aşınmalar, diş ve dolgularda kırılmalar, dişlerde sallanma, dişlerde hassasiyet, baş ağrısı, kas ağrısı, çene ekleminde ağrı ve uyku sırasında gıcırdatma sesidir.
Diş gıcırdatmanın tedavisinde genellikle hekiminizin basit bir ölçü alarak yapacağı “gece plağı” isimli aparey kullanılır. Bu aparey bruksizmi tamamen tedavi etmese de diş sıkmanın dişlerde ve çene ekleminde meydana getireceği yıkıcı etkiyi önlemektedir. Bazı vakalarda gece plağına ek olarak hastalara psikolojik destek ve kas gevşetici ilaç tedavisi önerilmektedir.
Günümüzde diş hekimliğinde gelişen teknolojiyle birlikte hasta konforunu en iyi şekilde sağlamak, ağrısız tedaviler yapmak ve kısa sürede sonuç almak mümkün. Problemlerin gülüşünüze engel olmasına izin vermeyin.
Mutlu gülüşler.