Yeşim Özdemir Diyetisyen
Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde savunma sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yollarından biri ‘yeterli ve dengeli’ beslenmedir.
Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmeli ve ek olarak kış aylarının en belirgin hastalıklarından olan grip ve soğuk algınlığına karşı yeterli vitamin almaya özen göstermeliyiz. Özellikle A ve C vitamininden zengin turunçgiller,havuç, brokoli, kabak, lahana, biber, karnabahar, mandalina, portakal, kivi, maydanoz, roka, tere gibi sebze ve meyveleri soframızdan eksik etmemeliyiz. C vitamini vücudumuzda depolanmaz idrar, ter vb. yollarla gün içerisinde atılır. Unutmayalım ki meyvenin içerisinde de şeker vardır. Gereğinden fazla meyve tüketilmemeli. Eğer meyve suyu tercih ederseniz içmeden hemen önce hazırlanmalıdır. Çünkü C vitamini ısı, ışık gibi etmenlerden kolayca etkilenen bir vitamindir.
Kış aylarında yağlı ağır yemeklere ne kadar ağırlık verilse de miktarına dikkat edilmelidir. Sonbahar ve soğuk kış günlerinde yenen ‘balık’ içerdiği omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı olacaktır. Kış aylarında sofralarda eksik olmaması gereken rahatça bulabileceğimiz protein değeri yüksek olan gıdalardan biri de ‘kurubaklagil’lerdir. Özellikle kuru fasulye, nohut, mercimek haftada bir iki gün tüketilmelidir. Kış mevsiminde gelen hareketsizlikle birlikte kabızlık sorunu olabilir. Kurubaklagillerde bulunan zengin lifle bu sorun çözülebilir. Ayrıca kepekli tahıllar, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tüketimi ve bol su içilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Hareketsizlikle birlikte günlük gıdalarla aldığımız enerji harcadığımız enerjiden daha fazla olması kilo artışına bir nedendir Gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almak yani ihtacımız olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri günlük gereksinimlerimize göre tamamlamamız özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizin sağlamlaştırılması adına oldukça önemlidir.
Özellikle metabolizmamızı hızlandırmanın en iyi yolu dengeli ve sık aralıklarla beslenmedir. Sabah,öğle, akşam ana öğünlerimizin arasına ara öğün ekleyerek hem kan şekeri düzeyini dengeleyip hem de diğer öğüne daha tok girmemizi sağlayacaktır. Öğünler arasında dengeyi sağlamamız gerekli bir öğünde az diğer öğünde tıka basa yersek hem kan şekerinin düzene girmesinde hem de kilo artışında sorunlar olacaktır. Bu nedenle kış mevsiminde olabildiğince karbonhidat, protein, yağ ve vitaminleri yeteri kadar almalı ve bunları dengeli bir şekilde öğünlere dağıtmaya dikkat etmeliyiz. Sağlıklı beslenmek mevsimlik değil hayatımızın her döneminde sürdürülebilen bir alışkanlık olmalıdır.
Sağlıcakla kalın…