İnsanoğlunun koşu kabiliyetini tahminen 4,5 milyon yıl önce kazandığı düşünülüyor. O günlerde sadece yürüyebilen insanoğlunun, avlanabilmek için zamanla koşu yeteneğini geliştirdiği tahmin ediliyor. Koşuyu yarış amacıyla kullanmaksa çok çok sonraları, insanoğlunun kültürel faaliyetlerinin gelişmeye başlamasıyla start alıyor. Tarihi bulgulara göre yarış için yapılan ilk koşu İrlanda’nın Tailteann Oyunları’na yani M.Ö. 1829 yılına dayanıyor. Günümüzde profesyonel koşucuların yanında insanlar kendi fiziksel ve ruhsal sağlığı amacı dışında topluma fayda sağlamak amacıyla destekledikleri dernekler adına da koşuyorlar. Ereğli’de de bir koşu grubu var ve bu grup hakkında ayrıntılı bilgi almak için EKG ile röportajımızı sizlere sunuyoruz.
Koşu grubu kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Neden böyle bir girişimde bulunmak istediniz ve grup olarak koşmaya ilk ne zaman başladınız?
Bireysel ve iki üç kişilik küçük gruplar halinde uzun yıllardır bu sporu yapan kişiler olarak, birbirimizi tanımak, etkin iletişim kurmak, koşu sporu ile ilgili paylaşımlarda bulunabilmek ve en önemlisi yaşadığımız çevrede bu spora karşı farkındalık yaratmak amacıyla dijital ortamda buluştuk ve üç senedir birlikte planlı antrenman yapmaya, birlikte koşmaya başladık.
Grubunuzu biraz tanımak isteriz. Kaç kişiden oluşuyor ve gruptaki kişilerin ortak özellikleri neler?
Grubumuz 25-65 yaş aralığında yaklaşık 30 kişiden oluşuyor. Ereğli’de bu sporu yapan çok daha fazla kişi olduğunu biliyoruz, katılımların artması için kendileriyle iletişim kurmaya çalışıyoruz. Tüm spor yapan bireyler gibi, bizim de ortak özelliklerimiz arasında spor sayesinde düzenli ve kaliteli bir hayat yaşamaya çalışmak, hedeflerimiz doğrultusunda planlı hareket etmek, doğada vakit geçirmekten hoşlanmak ve sürekli yeni bir şeyler öğrenerek kendimizi geliştirmeye çalışmak bulunmaktadır.
Tek başınıza koşmak yerine grup olarak koşmayı tercih etmenizin amacı nedir? Neden koşuyorsunuz; nereye koşuyorsunuz?
Zaman, mekan ve iklim koşulları nasıl olursa olsun kişisel olarak koşu sporunu yapmak için tek ihtiyacımız olan şey koşu ayakkabılarımız. Bizim için tatil günleri daha uzun koşular yapabilmek için birer fırsat. Bu spora artan ilgi sayesinde aynı ortamda spor yapan kişiler arasında beraberlikler oluşmaya başladı. Gün doğmadan karanlıkta yağmurlu ve soğuk sokaklarda, patikalarda tek başına olmaktan çok daha iyi bir şey bu tabiki. Neden koşuyorsunuz sorusuna farklı cevaplar verilebilir; öncelikle bu bir yaşam biçimi, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak, sosyalleşmek, kendi sınırlarımızı keşfetmek ve geliştirmek ilk akla gelenler.
Herhangi bir sosyal sorumluluk projesi için bağış topluyor musunuz ya da gelecek planlarınızda böyle bir konu var mı?
Koşmak işbirliği ve dayanışma becerimizi arttırır, içimizdeki yardımseverlik damarını güçlendirir. Arkadaşlarımız arasında Adım Adım üyesi olarak sosyal sorumluluk projelerine maddi katkı sağlamak amacı ile kampanya çalışması yapanlar bulunmakta, en çok farkındalık yaratan koşucular listesinde ön sıralarda yer almaktadırlar. Bağış toplanarak desteklenen Sivil Toplum Kuruluşları arasında SERÇEV, TOÇEV, KAÇUV, KORUNCUK bulunmaktadır.
Yalnızca Ereğli’de mı koşuyorsunuz yoksa grup olarak farklı koşu aktivitelerine katılıyor musunuz?
Ereğli’de favori koşu rotalarınız nereler? Yarışlara hazırlık amacıyla temel olarak üç farklı türde koşu antrenmanı yapıyoruz; hız çalışması, orta mesafe tempo ve uzun/yavaş koşular. Genellikle seçimlerimiz hız için stad pisti, tempo ve uzun koşular için asfalt zemin olmaktadır. Koşu rotalarımız ise trafik akışının daha az olduğu Ereğli-Balı – Ke ş ke k- K a n d i l l i arasında antrenman uzunluğuna göre şekillenmektedir. Katıldığımız 21K (yarı maraton) ve 42K (maraton) yarışları dışında 50-160 km arasında değişen mesafelerde Ultramaraton yarışlarına da katılmaktayız. Arazi koşullarında ve iniş çıkış içeren teknik parkurlarda yapılan bu yarışlarda başarılı olabilmek için Radar-Soğanlı arasında toprak parkurda güç çalışmaları ve tepe iniş/çıkış tekrarları uygulamaktayız. 2018 İstanbul Maratonu’nda 42k mesafede 12 arkadaşımız, Kapadokya Ultramaratonunda 5 arkadaşımız EKG’yi başarıyla temsil ettiler.
Peki Ereğli bu tür ulusal bir organizasyon gerçekleştirmak için uygun bir yer mi? Görüşleriniz nedir?
Ereğli’de ulusal ölçekte 10-42 km arası yol koşusu yada 45-75 km arası ultramaraton yapılmasına imkan verebilecek parkurlar bulunuyor. Şehrimizde koşu sporu yapan insanların sayısı da her gün artıyor. Ereğli’ nin mitolojik ve güncel tarihinin zenginliği ise bu organizasyonun katılımına anlam katmaya yardımcı olacaktır düşüncesindeyiz.
Koşmaya yeni başlayacak olanlara ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz? Koşu grubunuzda koşmak isteyenler nasıl bir yol izlemeliler ve size nasıl ulaşabilirler?
Yeni başlayacak olanlar öncelikle doktor kontrolünden geçmeden kesinlikle koşmaya başlamamalı ve koşmakla ilgili hedefler belirlememeliler. Başlangıç kolay ve keyifli olmalı, aşırı fedakarlıklarla sürdürmeye çalışılmamalıdır. Yavaşça ama gittikçe zorlaşacak şekilde antrenman yapılmalıdır. Gruptaki arkadaşlarımız bilgi ve deneyimlerini aktararak yeni gelenlerin kendi sınırlarının ötesine geçmelerine yardımcı olacaktır. Bizden sadece bir adım uzaklıktasınız ve ilk adımı attıktan sonra kendinizi bir yarışın başlama noktasında bulmanız çok uzun sürmeyecektir. Bizimle Facebook üzerindeki “Ereğli Koşu Grubu” sayfasından iletişime geçebilirsiniz.
Ereğli Koşu Grubuna içten cevapları için teşekkürlerimizi iletiyor ve bu güzel sporda başarılarının devamını diliyoruz.