Nilay Hanlıoğlu – Ted Kdz. Ereğli Koleji Vakfı Özel Okullları Genel Koordinatör ve Lise Müdürü
‘Günaydın!’ diyerek başlıyor her şey. Kapıda her sabah gelmelerini bekleyerek, geldiklerinde güler yüzle onları selamlayarak, önemsendiklerini hissettirerek, bir önceki günden kalan sohbeti devam ettirerek ya da akşam okul çıkışı kestirmiş olduğu saçını fark ederek… Koridorlarda gezerken ‘Nasılsın?’ ile devam eden ve sonrasında planları, hedefleri veya yaş seviyesine göre oyunları hakkında konuşarak; zaman zaman onlardan öğrenerek zaman zaman onlardan ön görerek, dokunarak, önemseyerek, onları gönülden düşünerek… Öğrencilerin kendilerinin anlaşıldığı, korunduğu, düşünüldüğü duygusunu hissedecekleri bir ortam yaratmak; okulda kendi istek ve ihtiyaçlarını rahatça dile getirebilmesini sağlamak, okulun odağında onların geleceklerine ait hedeflere ulaşmak için üstün bir çaba olduğunu hissettirmek, onlardan gelmeden gelebilecek olan sorun veya iletileri ön görerek ona göre bir atmosfer oluşturmak okulun etkin ve etkili olabilmesi için sağlam bir temel oluşturur.
İletişim yaşamaktır, yaşamın hepsidir. Okul, birey ve gruplar arasında oluşan veya oluşturulan iletişim bütününden ibarettir. Okulda fırtınaları, bahar havalarını, soğuklukları, çatışmaları, iş birliklerini yaratan, yaşatan ve yönelten baskın süreç iletişimdir. Okul, birbirine bağlı ilişkiler ağdır. Bu ağın ne kadar etkili olduğunu belirleyen ise iletişimdir. Okuldaki yaşamın niteliğini, okul çalışanları ile paydaşları arasındaki iletişim kalitesi belirlemektedir. Bütün okul paydaşları arasında bir anlam köprüsü kurmak, ortak amaç, beklentiler oluşturmak ve öğrencinin üstün yararını gözetmek için etkili bir iletişim şarttır.
Pozitif okul iklimi oluşturmak, öğrenme ve öğretme sürecinin kalitesini arttırmak, öğrenmeyi en üst düzeye taşımak ve bu konuda ortak beklentiler oluşturmak ancak etkili bir iletişim ile olur. Etkili okulların ortak özelliği, öğrencilerinden başarı ve kendilerini keşfetme konusunda yüksek beklentiler içinde olması ve bunu öğrenciler ile paylaşmaları olarak gösterilmektedir. İletişim, okul performansını en üst düzeye çıkarma ve öğrencilerin okul yaşamlarının niteliğinin arttırılmasına pozitif katkı sağlamaktadır. Özetle, okul liderleri ile öğretmenlerin sahip olması gereken en önemli beceri iletişimdir; iletişimin kalitesidir. Bu iletişim ise sadece bilgimizi değil duygularımızı da onlarla paylaşarak, onların duygularını ve hislerini önemseyerek, onlara dokunarak; duygularına dokunarak başlar.
Duygusuna dokunduğunuz her öğrenci okulun başarısına dokunan öğrencidir. Etkili bir okul iklimi oluşturmak için doğru bir okul kültürü oluşturmak gerekir. Bu okul kültürünün şeffaf, adil, öngörülü, yalın, doğru algılara sahip, hızlı, dingin, duygu ve düşünce odaklı, empati becerisine sahip, akılcı, çözüm odaklı, kararlı, öğretici, geliştirici ve net olması şarttır.
Bu okul kültürü öğrencisini iyi tanır, onları önemser ve değer verdiğini hissettirir. Yaptığı her işin kalitesini öğrenciye olan katkısı ile ölçer. Bu okul kültüründe herkes kolay ulaşılır ve rahatlıkla iletişime geçilebilirdir, öğrenci için devamlı bir adrestir. Öğrencinin sadece akademik performansı için değil sosyal ve duygusal alanda doğru gelişimi için de çalışır. Etkili iletişim becerileri gelişmiştir. Etkili bir okul, öğretmeni ve öğrencisi arasındaki akademik ve sosyal ilişkinin kalitesi odaklıdır. Bu ilişkinin kalitesi etkili bir iletişim ile oluşur. Etkili bir iletişimin olduğu okul başarılıdır.