Puduhepa’yla, bize göre Türkiye’nin en iyi youtube içerik hazırlayıcısı olan Barış Özcan’ın bir videosunda tanıştık ve yaratıcısı Renan Tan Tavukçuoğlu ile iletişime geçip hem Puduhepa ve Kızkardeşlerini daha yakından tanımak hem de sizlere tanıtmak için bu keyifli röportajı gerçekleştirdik.
Renan Hanım öncelikle bu güzel projeyi hayata geçirdiğiniz için teşekkür ederiz. Bize kısaca Puduhepa’yı anlatabilir misiniz?
Puduhepa, 3000 yıl önce Anadolu’da yaşamış bir Hitit Kraliçesi. İlk barış antlaşması olan Kadeş’e mührünü basan çok güçlü bi kadın. Bizim topraklarımızdan çok güçlü, başarılı kadınlar geçti ve hikayeleri unutulup gitti. Puduhepa’yı tanıyanın, bilenin çok az olduğu gibi. İstedik ki; yeni yetişen kız çocuklarımız kendi topraklarından güç alarak büyüsünler. Amacımız, İLHAM olmak.
Puduhepa’yı kitaplaştırmak ve oyuncağını yapmak fikri nereden çıktı?
Proje ilk olarak bez bebek projesi olarak doğdu. Kız çocukları güçlü, kendine güvenen bireyler olarak büyürlerse, bu toplum güçlenir. Hem kendine, hem topluma faydalı olacak kişileri küçükken eğitmek lazım. Bu sebeple 5-8 yaş kızları hedefleyen, onların etkilendikleri ve oynamayı sevdikleri bebekleri bir aracı olarak düşündüm esasında. Sıradan bebekler değil, hikayesi olan bebekler olacaktı bunlar.Bu sebeple bebeklerimizi hepsinin kitabı da muhakkak olacak. Bazı mesajları ergenlik öncesi normalleştirmeye katkımız olsun istedik; ben olduğum halimle mükemmelim, vazgeçmezsem başarırım, o yaptıysa ben de yaparım, gibi. Her yeni karakter, her yeni çıkacak Puduhepa’nın kız kardeşi farklı bir dünyayı sahiplenecek. Puduhepa barışı sahipleniyor. Bilimi, doğayı, sanatı, tarihimizi sahiplenecek yeni bebeklerimiz de kitaplarıyla birlikte gelecek.
Kaç kişilik bir ekipsiniz? Tam olarak projeniz nasıl işliyor?
Şu anda otuzdan fazla kadınız. Projede çalışan herkes kadın. Bebekleri yapan, çoğunluğu İSMEK mezunu kadınlarımıza gelir imkanı sağlıyoruz. Hem evlerde üretim yaptırıyoruz hem de düzenli aralıklarla bir araya gelip kontrolleri yapıp, üretime devam ediyoruz. Çok ince emek gerektiren işler var kutumuzda. Herkes gönülden, sevgiyle çalışıyor ve bu da destekçilerimize yansıyor. Bir bebeğin tamamlanması tam iki gün sürüyor. Sipariş geldikten sonra da iki gün içerisinde ellerinde oluyor. Gelirimiz TOÇEV aracılığıyla kız çocuklarının eğitimine aktarılıyor. Daha yolun çok başında olmamıza rağmen şu an 3 kızımızın senelik eğitim masrafını karşılamış bulunuyoruz.
Ülkemizde çocuklar Amerikan kahramanlarının oyuncaklarıyla oynuyor, onların filmlerini izleyip hikayelerini dinliyor. Vatanımızdan çıkan Puduhepa gibi başka kahraman kadınlarımız da var mı? Sizce neden kendimizden olanı bu kadar geri plana atıyoruz?
Daha biraz önce bir emekli öğretmen hanımefendi telefonla aradı beni ve inanılmaz duygusal bir konuşma yaptı. Özünde, bir öğretmen olarak bile Puduhepa’yı bu proje ile tanıdığını ve torunlarına anlatacak bizden bir karakteri bu şekilde ortaya çıkardığımız için duyduğu mutluluğu ifade etti. Gelen mesajlar ve benzer telefonlar o kadar duygusal ve içten ki, tüm ekibi çok mutlu ediyor. Projenin en önemli hedeflerinden biri; yeni yetişen kız çocuklarımızın piyasadaki yabancı bebeklerin hayal dünyaları ile değil de kendi topraklarından çıkmış kadınların başarı hikayeleri ile büyümeleri. Kara Fatma, Türkan Saylan, Çiğdem Kağıtçıbaşı ve güncel birçok gurur duyduğumuz sanatçımız, bilim kadınımız var. Biz bunların bebeklerini hayata geçirerek, hepsinin birbiriyle sohbet edebildiği harika bir dünyayı başlatmayı hedefliyoruz. Buna yatırım yapacağız. Yabancı karakterler popüler diye, bu böyle devam edecek demek değil. Biz güçlü adımlarla geliyoruz…
Neden TOÇEV’le işbirliği yaptığınızı da kısaca anlatabilir misiniz?
Projenin gelirinin kız çocuklarının eğitimine gitmesini hedefledik. Biz çok şeffaf ilerleyen bir kurumuz. Tüm maliyet kalemlerimizi tuttuğumuz internet dökümanlarımız herkesin izlemesine açıktır. İş para ile ilgili olunca çok hassas ilerledik ve tavsiye sonucu bizim gibi şeffaf çalışan TOÇEV ile işbirliğine başlama kararı aldık. Diğer bebeklerimiz için de ülkemizin diğer değerli ve şeffaf vakıf/dernekleri ile işbirliği yapıyor olacağız.
Anne babalara, eğitimcilere tavsiyeleriniz var mı?
Benim 15 yaşında bir oğlum var ve daha genç yaşlarında ona alacak eğitici, geliştirici oyuncak zor bulurdum. Her sene Amerika’dan, Avrupa’dan oyuncak taşırdım. O oyuncaklar bugün ülkemize geldi ama bunları alıp çocukları ile vakit geçirme iradesi azaldı. Hayatımıza teknolojinin getirdiği avantajları ve dezevantajları iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için de bilinç ve güçlü bir irade gerekiyor. Ülkemizde her seviyede eğitim veren okullar mevcut ama en önemli eğitim öğretimin evde verildiğine inanıyorum. Yemek masalarının, günün sonunda aileleri bir araya getiren sohbet ortamları olması ne güzel olur. İletişim, özellikle ebeveyn ile çocuk arasında olan iletişim hem çok kıymetli hem gittikçe zorlaşıyor. Bunu ancak ebeveynler aşabilir. Çocukları yönlendirecek olan bizleriz. Sıkıcı olmadan yapılabilecek, karşılıklı zevk alınacak pek çok konu var. Puduhepa gibi bizden bir süper kahraman hakkında araştırma yapıp tartışmak, bunlardan sadece bir tanesi.
Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mı?
Herkesin fark yaratabileceğine inanıyorum. Puduhepa sonrası o kadar güzel insanlarla tanıştım ki; umudum ve inancım arttı. Hayata ve geleceğe… Yardımda bulunma ve geri vermek, maddi olmak zorunda değil. Sadece bunu uygulama iradesi geliştirmek lazım. O zaman hayat başkası için güzelleşirken, bizim için daha da güzelleşiyor. Bunu denemeye değer. Maddi imkanı olmadığı halde, yani Puduhepa kutusu alamasa bile destek olmak isteyen o kadar çok kişi var ki. Diyorum ki; hikayemizi anlatın yeter! En büyük destek bu. Çünkü Bizim Hikayelerimiz Var!
Bu güzel sohbet için teşekkür ediyor, bu topraklarda ‘Barış’ı destekleyen Puduhepa gibi hikayeleri bizlerle buluşturan Renan Hanım’a şükranlarımızı sunuyoruz. Umarız böyle projeler çoğalır, özellikle kırsal alanda yaşayan genç kızlarımız da bu güzel hikayelerden güç bulur ve bu topraklardan bilimde, sanatta, sporda hatta belki siyasette yeni kahramanlar da çıkar…
@puduhepavekizkardesleri #hikayelerimizvar