Bu sayımızda, 1967 yılında ülke genelindeki 5. TED Koleji olarak kurulan ve bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutluyor olan Ted Kdz. Ereğli Koleji’nin 1967 ‘den günümüze ulaşan tarihine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.
Ereğli, 1960’lı yıllarda Karadeniz kıyısında küçük sayılabilecek bir sahil kasabası görünümünde idi. İlk çağda bölgenin en eski ve önemli antik şehirlerinden biri olan Heraklia Pontike olarak kaynaklarda yer alırken, Orta çağda ise Karadeniz’in önemli liman şehirlerinden biri olma özelliğini sürdürdü. 14. yy.da Osmanlı Türkleri tarafından fethedilen Ereğli, yeni ve yakın çağda eski önemini yitirmeye başlamıştı. 19.yy. ortalarında kömürün burada bulunması ve önem kazanması Karadeniz Ereğli’nin kaderini çok da fazla değiştiremedi.
Ancak Türkiye’nin en önemli ağır sanayi tesislerinden biri olan Demir-Çelik Fabrikalarının kurulmasıyla Ereğli yeniden önem kazanmaya başlamıştı. Nüfus hızla arttı ve yaşam kalitesi yükselmeye başladı. Buna paralel olarak eğitim hayatında da beklentiler arttı. Erdemir için çok sayıda vasıflı eleman Ereğli’de yaşamaya başlayınca kaliteli eğitim veren okul ihtiyacı ortaya çıkmıştı. 1960- 1965 yılları arasında Erdemir’in inşası sırasında çok sayıda ABD vatandaşı aileleriyle birlikte Ereğli’de ikamet etmiş ve bu ailelerin çocukları için Erdemir lojmanlarının arasında bir bina okul olarak ayrılmıştı.
1965 yılında Erdemir’in inşaasında sonrası bu bina boşalınca, Erdemir çalışanlarının bir kısmında, bu binada Ereğli’de yabancı dille eğitim veren bir özel okul açılması düşüncesi oluştu. Bu düşünceye dönemin Ereğli Kaymakamı Fazıl Osman Yöney, Belediye Başkanı Dündar Güçeri, İlköğretim Müdürü ve Ereğlili esnaf da (Gökhan Duran, Nahit Mete gibi) destek verdiler. Bu düşünceyle harekete geçen Erdemir’in üst düzey yöneticilerinden bir kısmı Ankara’ya giderek Türk Eğitim Derneği yetkilileri ile görüşmeler yaptılar. Genel Merkezin de desteği ile ilk adım olarak TED Kdz Ereğli Şubesi 10.05.1967 tarihinde açıldı.
Şubenin ilk toplantısında Halim Akol (Erdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı) başkanlığa getirildi. Orhan Yalım başkanvekili, Alpaslan İdil (Erdemir Eğitim Müdürü) sekreter, Cahit Etikan sayman, Oğuz Tınaz (Erdemir Personel Müdürü), Reşat Özdamar ve Nejat Bakırcı (Erdemir Hukuk Müşaviri) üye olarak ilk kurucu yönetim kurulunu oluşturdular. Yönetim Kurulu, Ereğli’de TED Koleji’nin orta öğretim kısmının kurulması için karar aldı ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne gereken müracaat yapıldı.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünden ilk gelen cevap olumsuz olunca, üyeler Oğuz Tınaz ve Nejat Bakırcı dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile görüştüler. Başbakanın talimatı ile sorun çözüldü ve bir kısım dersleri yabancı dille okutulan özel lise (Anadolu Lisesi statüsünde) olarak açılması izni alındı. 06 Kasım 1967 tarihinde alınan izinle TED Ereğli Koleji Özel Lisesi resmen açılmış oldu. Müdürlüğe ODTÜ İngilizce Hazırlık Okulu Müdürü olan Mustafa Şevki Şen getirildi. İlk yıl 22 kız 18 erkek olmak üzere 40 öğrenci ile hazırlık sınıfı olarak eğitim öğretime başlandı. Biri yabancı uyruklu 4 öğretmen ilk öğretmen kadrosunu oluşturdular.
Bu arada Ted Kdz Ereğli Şube Yönetim Kurulu yeniden oluşturulur. Saim Mersinoğlu (Erdemir Kamu Münasebetleri Genel Müdür Yardımcısı) başkanlığa getirildi. Yönetim Kurulunun diğer üyeleri ise Nejat Bakırcı (Erdemir Hukuk Müşaviri), Oğuz Tınaz (Erdemir Personel Müdürü), Alpaslan İdil (Erdemir Eğitim Müdürü) ve Halim Akol (Erdemir İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı) idi.
Sonraki yıllar 5 dersliği olan okulun yeterli olmayacağı göz önüne alınarak Erdemir tarafından 99 yıllığına vakfa tahsis edilen arazi üzerine Y. Müh. Reşat Mütevelli’ nin gayretleriyle projelendirilen yeni bir okul binasının yapımına başlandı. 1972 yılında büyük ölçüde tamamlandı ve TED Koleji 1972-1973 öğretim yılından itibaren yeni binasında eğitim öğretime başladı. 1976 yılında da ek bina tamamlandı.
1971 – 1975 yılları arasında Mehmet Sağlamtunç, 1975 – 1979 yılları arasında Ayfer Tarı, 1979 – 1981 yılları arasında ise Fethi Akyol lise okul müdürü olarak görev yaptılar. 70’li yıllarda seçkin öğretmen kadrosu ve çağdaş öğretim teknikleri ile Kolej, Karadeniz Ereğli’nin en iyi okulu haline geldi. Çok sayıda yabancı öğretmenin çalışması yabancı dil eğitiminde ayrıcalıklı okul haline gelmesini sağladı. Aynı zamanda kültürel faaliyetler ve spor alanında da bölgede adından söz ettiriyordu. Erdemir’in de desteğiyle birçok spor takımı oluşturuldu. Bu takımlar bölgesel ve ulusal düzeyde başarılar elde ettiler
1971 yılında orta kısım ilk mezunlarını verdi. 1974 yılında da lise kısmı ilk mezunlarını verdi. 1967’de okula kaydını yaptıran 40 öğrenciden yaklaşık yarısı çeşitli sebeplerle okuldan ayrıldıkları için 19 öğrenci mezun oldu ve tümü çeşitli üniversitelere yerleşmeyi başardılar.
TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ VAKFI İLKOKUL KISMININ AÇILIŞI
1974 yılında TED Kdz Ereğli Şubesi Yönetim Kurulunda TED Kolejinin ilk kısmının açılması kararlaştırıldı ve 09.09.1974’te ilkokul, lise kısmının boşalttığı binada eğitim öğretime başladı. Sadece 1.sınıfa değil 2.ve 3. sınıflara da öğrenci alındı. Okul müdürlüğüne 21 yıl boyunca müdürlüğü sürdürecek olan Duygu Büyüktaşkın getirildi. İlk yıl, ilkokul 4 şubede 92 öğrenci ve 5 öğretmenle eğitim öğretime başladı.
TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ LİSE KISMININ KAPANIŞI 1981
1980 yılına gelindiğinde Türkiye tarihinin en sıkıntılı, en karanlık günleri yaşanıyordu. Ekonomik zorluklar bir taraftan, toplumsal olaylar diğer taraftan Türkiye’yi uçurumun kenarına getirmişti. Ülke göz göre göre iç savaşın eşiğine getirilmişti.
Her şeye rağmen Ereğli, Türkiye’nin en huzurlu şehirlerinden biri idi. Ancak ülke gerçekleri Ereğli’yi de ister istemez etkilemeye başlamıştı. Okulun masrafları çoğu veli için fazla gelmeye başlamıştı. Okul yönetimi ile öğretmenlerin bağlı olduğu sendika ücretler ve öğretmenlerin sosyal hakları konularında anlaşamamışlardı. O zaman Ereğli Kaymakamı olan Nihat Kemal Eren’in uzlaştırma gayretleri sonuç vermedi. Bu durum üzerine 1980 yılında TED Kdz Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu ve Vakıf Yönetim Kurulu, velilerin de görüşünü alarak okulun lise kısmının MEB’e devri için çalışmalar başlattı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi de sürecin hızlanmasında etkili oldu.
10 Mayıs 1981’de MEB ile yapılan bir protokolle okul 99 yıllığına Milli Eğitim Bakanlığına devredildi ve Anadolu Lisesine dönüştü. Yapılan ek bir protokolle de 1986 yılına kadar TED ilkokulunu bitirecek tüm öğrencilerin sınavsız olarak Anadolu Lisesine kaydının yapılması imkanı sağlandı. Böylece ilkokul kısmında okuyan öğrencilerin mağduriyetleri önlenmiş oldu. Aslında o yıllarda okuyan öğrenciler için değişen bir şey yoktu. Bina aynı bina, öğretmenler aynı öğretmenler. Ama artık yabancı öğretmenlerin çalışması söz konusu değildi. Zaten son yıllarda ekonomik zorluklar yüzünden okulda çalışan yabancı öğretmen sayısı çok azalmıştı. Bunun dışında tek değişen şey okulun artık parasız olmasıydı ki birçok veli bu durumdan memnun olmuştu.
TED KDZ EREĞLİ KOLEJİ LİSE KISMININ YENİDEN AÇILIŞI (İKİNCİ DOĞUŞ)
TED’in lise kısmının kapanmasına rağmen ilkokul kesintisiz olarak eğitim öğretimini sürdürdü. TED Kdz Ereğli Şubesinin hukuki varlığı ise tartışmalı bir şekilde devam etti… Derneğin devam etmesi ve ilkokula yeni öğrenci kaydının yapılması ve böylece ilkokulun varlığını 1986 yılından sonra da sürdürebilmesi için bazı veliler girişimlere başladılar.
Bu düşünceyi savunanlar arasında yer alan Uğur Emiroğlu, TED Kdz Ereğli Şubesi başkanı Şadi Özer (Erdemir Mali İşler Genel Md Yrd), Önay Alpago (Okul Aile Birliği Başkanı), Başkan yardımcısı Orhan Oğuz ve TED Kdz Ereğli şube sekreteri Halil Posbıyık gibi gönüllüler, derneğin devamı ve ilkokula yeniden öğrenci kaydı yapılması ve lise kısmının yeniden açılması için Ankara’da genel merkezle görüşmeler yaptılar. 1982 yılında ilkokulun 1.sınıfına yeniden öğrenci alındı. Hatta başvurunun çok olması yüzünden sınav yapıldı. Böylece TED, Kdz Ereğli’deki varlığını sürdürdü. Aynı zamanda 1982 yılından itibaren ilkokula kaydını yaptıran öğrencilerin ileride orta öğrenim görebilecekleri bir lise açılması düşüncesi de oluşmaya başladı. Ülkenin 1983 yılından itibaren yeniden normal demokratik düzene geçmeye başlaması, toplumsal kargaşanın bitmesi ve alınan önlemler sayesinde ekonomik canlanmanın başlaması da süreci kolaylaştırdı. İlçede yeni bir özel liseye ihtiyacın olduğu düşüncesi yeniden güç kazandı. TED adını taşıyan bir lisenin yeniden açılması düşüncesi taraftar toplamaya başladı.
Bu sırada TED Kdz Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri şu şekildedir. Başkan Şadi Özer, 2. Başkan Orhan Oguz, Sayman Halil Posbıyık, üyeler Haydar Şişman Türker Genç, Aydın Baran ve Metin Çöğendez’dir. 1984 yılında TED Kdz. Ereğli Şubesi, Ereğli’ de ikinci kez bir kısım derslerin eğitimini yabancı dille yapan okullar (Anadolu Lisesi) statüsünde lise kısmını yeniden açmaya karar verdi. Erdemir üst yönetimi maddi ve manevi destek sözü verdi. Bu amaçla TED Kdz Ereğli Şubesi bünyesinde 11 Mayıs 1984’te TED Kdz Ereğli Koleji Vakfı oluşturulur. Vakıf Yönetim Kurulu başkanlığına Mete Gökbayrak (Erdemir Genel Müdürü) getirildi. Yönetim kurulunun diğer üyeleri ise Metin Çöğendez, Özer Eroğlu, İrfan Erdem, Davut Ektirici, Tayfur Göl ve Aydın Baran’dır. TED Kdz Ereğli Şubesi başkanı ise 1984 yılında Şadi Özer, 1985 yılında Orhan Oğuz, 1986-1993 yılları arasında ise Halil Posbıyık olmuştur.
16 Temmuz 1987 yılında ise Vakıf yönetim kurulu yeniden oluşturuldu. Yönetim kurulu Tümer Özenç (Erdemir Genel Müdürü), Oktay Demiroğlu, Lami Yağcılarlıoğlu, Mehmet Yardibi, Reşat Akın, Ahmet Pestilci ve Ahmet Erol’ dan oluşmuştur. Vakıf yönetiminin, ilk kısım velilerinin ve Türk Eğitim Derneği Kdz. Ereğli Şubesi’nin olağanüstü gayret ve çalışmaları ile 1986-1987 öğretim yılında, lise kısmı yeniden açıldı. Geçici binada, TED Kdz. Ereğli Koleji Vakfı Özel Lisesi, eğitim-öğretime yeniden başladı. Aynı zamanda yeni bir bina yapımı için Erdemir tarafından 99 yıllığına arsa tahsisi yapıldı. Mimar Ergin Akman tarafından çizilen proje yönetim tarafından uygun bulundu. Yeni okul binasının yapımına 18 Mart 1988’de başlandı ve hızla sürdürüldü. 1988- 89 öğretim yılında 2. kanaat döneminde bir kısmı tamamlanan yeni binada eğitim öğretime başlandı. 1992 yılına kadar da ikinci ve üçüncü kısmın yapımı tamamlandı.22 Eylül 1986’da TED Kdz. Ereğli Koleji Vakfı Özel Lisesi’nin öğretime başlaması TED Kolejinin lise kısmının Kdz. Ereğli’de “İkinci Doğuşu” olarak tanımlanmaktadır. Eğitimini kesintisiz sürdüren ilkokul kısmı 1998 yılından itibaren ilköğretim okuluna dönüştü. Bu durum yeni bir bina ihtiyacının doğmasına yol açtı. Mimar Fehmi Keçeci tarafından projesi hazırlanan yeni binanın yapımına 2004 yılında başlandı ve ilköğretim okulu 2006-2007 öğretim yılında yeni binasında eğitim-öğretime başladı.
1967’den bugüne, anlattığımız bu dönem zarfında Ereğli’de Ted Kdz. Ereğli Koleji’nin var olmasında elbette onlarca eğitim gönüllüsü isimleri geçmiş olsa da daha burada ismi geçmeyen birçok kişinin emeği bulunuyor.
Bugüne dek çok sayıda tecrübeli idareci ve öğretmeni kadrosunda bulunduran TED Kdz. Ereğli Koleji, farklı alanlarda birçok başarının Ereğli’ye gelmesini sağlamış ve aynı zamanda dünyanın ve ülkemizin birçok noktasında eğitimde, sağlık ve sanat gibi bir çok alanda yüzlerce başarılı bireylerin yetişmesine katkıda bulunmuştur. Şu an TED Kdz. Ereğli Koleji 800’e yakın öğrencisi, 100 ü aşkın öğretmen kadrosu, onlarca çalışanı, yaklaşık 2000 mezunu ve velisi ile sürekli büyüyor.
Geleneksel öğretim anlayışının her zaman ötesine geçen TED Koleji, yeni nesillerin hayal dünyalarını yaratıcılıklarını ve keşfetme duygularını geliştiren, okul yaşantısını ve öğrenmeyi keyifli hale getiren çağdaş eğitim mekanlarıyla kendini yenilemeyi sürdürüyor. Sportif, kültürel ve sosyal alanların yanı sıra, gelişen teknoloji ile birlikte, geleceğin dünyasında başarılı olacak gençler yetiştirmek amacıyla her geçen yıl ülke çapındaki projelerde yer alarak ve yarışarak, gelişimine devam ediyor.
Bu yıl 50. yılını kutlayan TED Kdz. Ereğli Koleji’nde yıl boyunca kuruluş yılına özel, spor, sanat ve kültür alanında etkinlikler gerçekleşmesi planlanırken, mart ayı içerisinde, kuruluştan bugüne emeği geçenlerin bir aya geleceği bir resepsiyon organize edilmiş. Atatürk İlke ve İnkılapları ile yolunu aydınlatan ve elli yıllık köklü bir geçmişe sahip olan TED Kdz. Ereğli Koleji’nin 50 yılını kutluyor, bölge ve ülke genelinde birçok başarı elde edeceğine inanıyoruz.
TED KDZ.EREĞLİ 50.YIL MARŞI
Ereğli TED…
Ereğli TED. 50 yaşın kutlu olsun
Atatürk’ün emaneti,
Bu gençliğe selam olsun.
Çağdaşlığın rehberi
Eğitimdir bilelim.
Nice 50 yıllara
Birlikte yürüyelim.
Elli kere kış gördük
Elli bahara çıktık.
Bilim, sanat el ele
Karanlıkları yıktık.
Her geçen elli yılda
Gücüne hep güç katacaksın.
Vatanımın dört yanına
Bir güneş gibi doğacaksın.
Gel arkadaş, omuz omuza
Yürüyelim bak yarınlara.
Işık saçacak, bu meşalemiz
Nice nice elli yıllara Ereğli TED…
Ereğli TED. 50 yaşın kutlu olsun Atatürk’ün emaneti,
Bu gençliğe selam olsunSöz: Aysel Türkekul Müzik: Rıdvan Türkekul