İzmirlioğlu ailesi babaanne tarafından CAFEROĞLU, dede tarafından da RÜSTEMOĞLU olarak tanınmıştır. Adı geçen CAFEROĞLU sülalesinden halen ilçemizde aileler mevcuttur. Caferoğulları kendilerinin Selçuklu uçbeyi Cafer Beyden geldiklerini düşünmektedirler. Soyadı kanununun kabulünden sonra (1934) sülalede değişik soyadları alınmıştır. Halen Ereğli’nin köklü aileleri arasında yer alan Cıbıroğulları, İzmirlioğulları, Şule Ailesi, Oral Ailesi (Ereğlili ressam Osman Zeki Oral bu ailedendir), Canver Ailesi bu aileler arasındadır… CAFEROĞLU sülalesi arasında en yaygın meslekler Yemenicilik ve Dabbağcılık imiş. Dabbağcılık hayvan postlarını işleyip ayakkabı, çanta, kemer vs ürünlerin hammaddesi olan derinin elde edilmesidir.
İzmirli ailesinin kökü tamamen Kdz Ereğlisi’ ndendir. Bu araştırmanın hazırlanmasında temel bilgi kaynağı olan İbrahim İzmirli’nin annesi E. Ayşe, babası Ahmet’tir. Her ikisi de ilçemizin Murtaza mahallesi, Ali Rıza Oğuz Sokak no:10’da dünyaya gözlerini açmış. Ailece meslekleri ayakkabıcılık olup, ayrıca şehir içinde meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık yapmışlar ve köylerdeki tarlalarını ortak olarak ektirmişler. Ayakkabıcılık geçmişte ilçemizde yaygın mesleklerden biri imiş. Bugün piyasalarda görülen çok çeşitli ayakkabılar o zaman yokmuş. İzmirli ailesinin kendi imalatları olan YEMENİ tabir edilen (çarığın tabaklanmışından yapılan çok hafif sandalet) ayakkabılar Ereğli’de yaygın olarak kullanılırmış. Yeni gelişen teknoloji karşısında satışların her gün azalmasıyla bu meslek yok olmaya yüz tutmuştur.
Rüstemoğlu sülalesi ise meslek olarak deniz vasıtalarının yelken donanımını sağlayan makaracılık ile geçiniyorlarmış. Makaralar deniz ve karada kullanılmak üzere çeşitlere ayrılırdı ve makaracılık denildiği zaman, süs eşyası vs gibi yerlerde kullanılmak üzere ağacın işlenerek şekillendirilip kullanılacak hale getirilmesi idi. Denizde kullanılan makara ise; gemiler yollarına rüzgar gücüyle devam ettiğinden yelken donanımında kullanılırmış.
Mevsim olarak yaz aylarında İzmirli ailesinin dedeleri sanatını İzmir’de icra edip, kış aylarına ilçemize döndüğünden İzmirli lakabı ile anılırmış. Halk arasında yaygın olarak bilinen İZMİRLİ lakabını soyadı kanunu çıkınca soyadı olarak almışlar. İbrahim İzmirli’nin babası Hacı Ahmet İzmirli hayır ve hasenatı çok seven, muhtaçlara yardım etmekten büyük sevinç duyan, dar imkanlarına rağmen çeşme, kuyu açmak gibi kalıcı eserler yapmış bir kişi idi. Hatta yaptırdığı kuyulardan birisi Erdemir fabrikalarının içinde kalmıştır. İbrahim İzmirli bunların devamı olarak huzurevi önünde halen kullanılmakta olan çeşmeyi hizmete sokmuş. Bunun haricinde Alaplı bölge trafiğinden hemen sonra Ölüce mevkiinde yaptırmış olduğu çeşme yıllarca hizmet verdikten sonra semt sakinlerinin ilgisizliğinden yıkılmıştır. Biraz ileride Tepeköy mevkiinde yaptırdığı çeşme halen hizmete devam etmektedir. Gerek Rüstemoğullarından, gerekse Caferoğullarından birçok insan Birinci Cihan Harbine katılmış ve bir daha dönmeyerek şehit olmuşlar. Kurtuluş Savaşı sırasında Ereğli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasında rol oynayan Rıfat Molla, Rüstemoğullarındandır. İlçemizde kalan yakınları ise düşman gelip Ereğli’yi topa tutuğunda şimdiki barajın bulunduğu yerdeki Yaraşlı yöresine sığınmışlar.
Temel felsefesi tüm kuruluş ve kişilerle iyi ilişkiler içinde olmak, herkesle hoşgörüyle birleşmek olup kendinden sonrakilerin dualarını alabilmek için kalıcı eserler bırakmak isteyen İbrahim İZMİRLİ yaşlıların barınabileceği, hayatlarının son günlerini geçireceklerini bir yere ihtiyacı olan ilçemize İzmirlioğluHuzurevi’ni armağan etmiştir. Ayrıca yarının büyük iş adamlarını yetiştirecek yedi okul yaptırarak ilçemize armağan etmiştir. Bunlar sırasıyla Bağlık İzmirlioğlu İ.Ö.O , Kepez İzmirlioğlu İ.Ö.O, İzmirlioğlu İ.Ö.O , Kestaneci İ:Ö.O , Köseler İzmirlioğlu İ.Ö.O, Gülüç İ.İzmirli Anadolu Lisesi, Süheyla-İbrahim İzmirli Fen Lisesi ‘dir. İbrahim İzmirli (soldan 2.) ve babası Ahmet İzmirli (gözlüklü) Uzun Çarşıdaki dükkanlarının önünde. Soldaki şahıs Erdemir eski genel müdür yardımcılarından Erdoğan Dönmez’dir. En sağdaki şahıs da İzmirlioğlu ailesinin damatlarından Yusuf Şen’dir. İşyeri hala üçüncü nesil olarak Ahmet İzmirli tarafından işletilmektedir.
İbrahim İzmirli’nin eşi Süheyla Hanım, Zonguldak’ın hayırsever işadamlarından Mehmet Çelikel’in torunudur. Mehmet Çelikel 1882 yılında Ereğli’de doğmuş; İlköğretim ve Rüştiye(ortaokul) tahsilini bitirdikten sonra babasının yanında ticaret işine atılmış. Daha sonra 1906’da Zonguldak’a gelmiş, borç para ile girdiği ticaret hayatına çok büyük başarılar sığdırmış ve ayrıca Mehmet Çelikel Lisesi’de dahil olmak üzere bir çok hayır işinde bulunmuştur. reğli’de doğup büyüdüğünü unutmayarak vilayet encümen üyeliğinde bulunması nedeniyle 1950 yılından önce İlçemize ilk içme suyunu getirmiş, şehir mezarlıklarını onarmış, Ereğli Belediyesine ilk itfaiye arabasını almıştır. Eski Alaplı yoluna köprü yaptırmış, Bozhane Mektebi ve diğer okulların tamir ve yapımına vesile olmuş.
İbrahim İzmirli’ye Türk Milli Eğitimine katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından bir şükran plaketi gönderilmiş.