Ereğli İlkokulu, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip ilk defa İlkokul seviyesinde bir devlet okulunda Robotik ve Kodlama sınıfı açtı, bu dersi müfredata uyguladı ve tam anlamıyla geleceğin çocuklarını yetiştirmeye başladı. Bu konuda büyük özveriyle çalışan Ereğli İlkokulu Müdürü Tuncay Uzun’dan ayrıntılı olarak bilgi edinip okurlarımızla paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
Öncelikle bu konu ile ilgili bilgi sahibi olmayanlar için soruyoruz; Robotik Kodlama nedir?
Robotik ve Kodlama, öğrencilerin dersleri ile ilgili modüler parçaları birleştirerek bir robot yaptığı ve robota tablet ya da bilgisayar kullanarak kod yazdığı, çocuğa algoritmik düşünce ve dikkatli olma gibi bir çok özellik kazandıran etkinliklerdir.
Derslerde neler yapıyorsunuz? Örnek verebilir misiniz?
Örneğin müfredatta uzay ile ilgili bir konu var. Çocuk o hafta önceden uzayda araştırma yapan robotlar ile ilgili bir araştırma yaparak sınıfa gelir. Sınıfta arkadaşları ile fikir birliğine vararak yapacakları robota karar verir. Daha sonra sensörler, motorlar ve gerekli tüm parçaları kullanarak robotu oluşturur ve tablet ya da bilgisayar kullanarak kod yazar. Yazdığı kodlar ile robotunu insansız bir şekilde istediği gibi hareket ettirebilir. Kod yazmak çocuklar için zor bir iş diye düşünmeyin çünkü kullandığımız kod yazma programları, NASA ve MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından çocuklar için özel olarak oluşturulmuştur. Bu programları öğrenen bir çocuk, facebook gibi bir sosyal paylaşım sitesi de yazabilir, kendi uzaktan kumandalı arabasını da kodlayabilir, kuraklığı algılayarak otomatik çalışan çiçek sulama sistemi de yapabilir. Yani derslerimizde çocukların tüketen değil üreten, hayallerini gerçekleştirmek için kendine güvenen bireyler olarak yetişmesi için çalışmaktayız.
Eğitim Ana sınıfından mı başlıyor, İlkokul 1. sınıftan itibaren mi?
Eğitimlerimiz bu yıl ilkokuldan başlamıştır. Önümüzdeki yıl anasınıfı için gerekli materyalleri edinerek bu eğitimi anasınıfından itibaren başlatmayı düşünmekteyiz.
Bize göre bu büyük bir başarı. Bunu nasıl gerçekleştirdiniz?
Okulumuz Müdür Yardımcısı Serkan ÇAKIR, Robotik ve Kodlama üzerine yüksek lisans yapıyor ve bununla ilgili tez yazıyordu. Tüm dünyada bu konu ile ilgili yazılmış makaleleri incelerken bununla ilgili okullarda yapılanları benimle paylaştı ve beraber Finlandiya, A.B.D ve Avrupa ülkelerinde uygulamaya yeni başlanan bu programı uygulayabileceğimize karar verdik. Bunu velilerimizle paylaştık ve bize verdikleri destek ile Şehit Fethi Sekin robotik kodlama sınıfımızı açtık.
İlkokulda kodlama – yazılım eğitiminin verilmesinin çocuklara ne gibi bir katkısı olacağını düşünüyorsunuz?
Robotik ve Kodlama eğitimi öğrenciye güven ve mutluluk kazandırmaktadır. Mutlu olan bir öğrencinin ise başarılı olması kaçınılmazdır. Genel olarak Robotik ve Kodlamanın faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz: Algoritmik, çok yönlü ve stratejik düşünme. Analitik, sistematik ve yaratıcı Düşünme. Olaylar ve Olgular Arası İlinti Kurabilme Yetisi, Problemlere doğru Perspektiften Bakabilme Becerisi, Sarmal Eğitim Programlarındaki Konularla ilgili Animasyon Hazırlama, Teknoloji Tüketmek Yerine Üretme Bece
risini Kazanabilme, Kendi Oyununu Tasarlama, Soyut Düşünceden Somuta Varabilme, Tasarım Becerisini Geliştirebilme, Üretkenlik, İş birlikçi çalışmaya adapte olabilme, eğlenerek üretmek, hayallerini geliştirmek, bireyin sosyal hayatta uyumlu ve başarılı olmasını sağlamak ve Animasyon tasarımı gibi maddeler olarak sıralanabilir.
Ülke çapında bu eğitimi veren başka okullar, kurslar var mı? Sizin verdiğiniz eğitimin diğer okullardan farkı nedir?
Bildiğimiz kadarıyla bu eğitimi belli bir müfredat dahilinde tüm okulda uygulayan bizim dışımızda bir devlet okulu yok. Özel okullarda uygulayan okullar var ancak içeriği hakkında derin bilgi sahibi değilim. Ancak bizim hazırladığımız müfredat BEÜ Üniversitesinde profesör ve doçent hocalarımızın desteği ile 1 yıllık çok ciddi çalışmalardan sonra oluşturulmuştur.
Robotik kodlama ile ilgili öğrencilerden oluşan takımların projelerini sunduğu FFL gibi ulusal / uluslararası yarışmalara katılmayı düşünür müsünüz?
Kullandığımız robot setleri ve programlar zaten dünyaca kullanılan en iyi set ve programlar. Tabi fiyatları da öyle. Bu setlerin uluslararası yarışmaları ve ligleri mevcut ve bir iki yıl içinde bu liglerde ülkemizi temsil etmek istiyoruz. Bunu yapabileceğimizi düşünüyorum.
Başka çocukların da bu fırsattan yararlanmaları adına okul dışındaki öğrencilere yönelik kurslar düzenlemeyi düşünüyor müsünüz?
Şimdilik sadece kendi okulumuzda eğitim verebilecek materyal ve eğitmene sahibiz. Ancak bir çok okula robotik sınıfı kurma ve 1 yıllık bir çalışma sonucu oluşturduğumuz müfredatı paylaşmış durumdayız. Çok kısa bir süre içinde diğer okullarda da bu eğitimlerin başlayacağını düşünüyor ve bu maker hareketine öncülük etmekten gurur duyuyoruz.
Türkiye, yüksek teknoloji ürün ihracatı bakımından dünya sıralamasında çok gerilerde kalıyor. Devlet okullarında robotik kodlama yazılım eğitimi verilmesinin bunu tersine çevirmeye katkısı olur mu?
Günümüzdeki teknolojik aletler, yazılım olmadan metal yığınından başka bir şey değildir. Çağımız teknoloji çağıdır ve teknolojiyi iyi kullanan ülkeler günden güne güçlenmektedir. Örneğin maliyeti 130 dolar olan bir cep telefonunun satış fiyatı bir tarla patatesin değeri ile aynıdır. Bu durumu değiştirecek olan çocuklarımızdır ve küçük yaşta bu eğitime başlayan çocuklarımız ülkemizin geleceğini daha iyi günlere getirecektir.
Ereğli İlkokulu Müdürümüz Tuncay Uzun, ve Müdür Yardımcımız Serkan Çakır’a gerçek anlamıyla geleceğimizin çocuklarını yetiştirdikleri için şükranlarımızı sunuyoruz.