Erdemir, bölgemiz için önemli bir marka değeri taşıyan gerçek Osmanlı Çileği’nin yeniden yetiştirilmesi konusunda bir adım atarak, önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmış bulunuyor. Dergi 67300 olarak bu konu ile ilgili detaylı bilgi edinmek için Erdemir yetkilileri ile görüştük.
67300 okuyucuları için projeden kısaca bahseder misiniz?
Süreç ne zaman ve nasıl başladı? Erdemir, kuruluşundan bu yana ana üretim faaliyetleriyle ülke ekonomisi ve sanayiine sağladığı değerin yanı sıra gönüllü olarak gerçekleştirdiği katkı faaliyetleriyle de toplumsal gelişime destek oluyor. Sürdürülebilir gelişme yaklaşımını tüm süreçlerine entegre eden Erdemir, en önemli ortak sermayemiz olan çevrenin korunmasına özel bir önem veriyor, çevre performansını sürekli geliştirme hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor, üretim yaptığı bölgede biyoçeşitlilik ve ekosistemi korumak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Erdemir öncelikle Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesine yönelik projenin ön araştırma çalışmalarını gerçekleştirdi ve uygulanabilirliğini araştırdı. 2016 yılında fiilen başlayan proje iş birliği ortaklarımız olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği’nin katkıları ve desteği ile devam ediyor. Projenin hayata geçmesinde Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’nın da çok büyük desteği oldu. Kdz. Ereğli ile özdeşlemiş bir ürün olan, rengi, kokusu ve tadıyla diğer çilek türlerinden ayrılan Osmanlı Çileğinin üretimi bilindiği üzere son yıllarda oldukça azaldı. Bu proje ile Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinde modern tarım teknolojisine geçilerek girdi maliyetlerinin azaltılmasını, üretim miktarının artırılmasını, ekonomik kazanç oranının yükseltilmesini ve sürdürülebilir hale gelmesini amaçlıyoruz. 3 yıl sürmesini planladığımız bu projenin bölgemizde Osmanlı Çileğinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına, yerel istihdama ve Osmanlı Çileğinin koruma altına alınmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz.
2016 yılı sonunda akademik ve teknik konularda iş birliği yaptığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile bir protokol imzalandı. Öncelikli olarak çilek fideleri kültür laboratuvarlarında çoğaltılmak üzere Antalya’ya gönderildi. Eş zamanlı olarak iklim koşuları bakımından uygun olan Kdz.Ereğli Kocaali Mahallesi’- nde üretim alanı olarak belirlenen arazi toprak zenginleştirmeyle ekime elverişli hale getirildi. Nisan ayında da 5 bin adet çilek fidesi toprakla buluştu.
Tesis ve ekip hakkında da kısaca bilgi verebilir misiniz?
Şu an üretim süreci nasıl ilerliyor? Çilek fidelerinin toprakla buluşmasına kadar geçen sürede öncelikle arazide çok ciddi çalışmalar yürütüldü; arazi temizlendi, arazideki seviye farkı giderilmeye çalışıldı, toprak ve kum takviyesi ile toprak özellikleri iyileştirildi, toprak ıslah edildi. Damlamalı sulama sistemi kuruldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi takvime de yetişebilmek adına çok kısa bir sürede 5 bin adet fidenin dikimi gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte projede yer alacak çiftçiler belirlenecek. Bu çiftçiler ekim ayında yeniden dikimleri gerçekleştirecekler. Diğer yandan projenin önemli başka bir adımını da eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri oluşturuyor. Bizzat üretimde yer alacak çiftçi sayısı kısıtlı olmakla birlikte hedefimiz bölgede mümkün olduğunca çok sayıda çiftçiyi modern tarım teknikleriyle ekonomik anlamda sürdürülebilir Osmanlı çileği yetiştiriciliği konusunda teşvik etmek, bu konuda eğitmek ve bilinçlendirmek. Bunun için arazide bulunan binanın bir eğitim alanına dönüştürülmesine yönelik inşaat ve tadilat çalışmaları yürüttük. Fidelerin korunması için soğuk oda da kurulan binada üretimi gerçekleştirecek çiftçilerin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü donanım ve bir eğitim salonu yer alıyor. Tamamlanmak üzere olan inşaat çalışmaları bittiğinde tefrişine başlanacak.
Kokusu ve aroması ile özlediğimiz Osmanlı Çileği’nin ilk hasadını ne zaman almayı planlıyorsunuz?
Proje kapsamında bu yılki önceliğimiz fide yetiştirilmesi. Hedefimiz kültür laboratuvarlarından 5000 adet olarak aldığımız fideleri bu yıl 15.000’e çıkarmak ve Ekim 2017’de 15.000 fidenin dikimini gerçekleştirerek Mayıs – Haziran 2018’de ilk meyve hasadını yapmak.
Projede sürdürülebilirliği sağlamak için ne gibi adımlar atıyorsunuz?
Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinde kaliteli fide temin edebilmek işin kilit noktalarından birini oluşturuyor. Sağlıklı ve kaliteli fide bulabildikçe Osmanlı çileği üretimini sürdürülebilir kılmak mümkün. Bizim de öncelikli olarak odaklandığımız noktalardan biri bu. Diğer yandan bu ürünün yetiştiriciliğini ekonomik olarak cazip hale getirmek gerekiyor. Aslında mevcut durumda ürüne talep konusunda bir sıkıntı yok. Ancak Osmanlı çileği üretiminde modern tarımın getirdiği avantajları en üst seviyede kullanabilirsek girdi maliyetlerini azaltmak, verimi artırmak ve çifte kazanç elde etmek mümkün. Bu konuda bilinçlendikçe daha çok sayıda çiftçimizin Osmanlı çileği yetiştiriciliğine yöneleceğine inanıyoruz.
Her bölgenin kendine has farklı ürünleri bulunuyor. Resmi olarak Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği denebilmesi için, marka tescil / coğrafi işaretleme yapılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda da çalışmalar var mı?
Projede öncelikle üretimin artırılması ve yetiştiriciliğin teşvik edilmesine odaklanıyoruz ve başarıya ulaştığını görmek istiyoruz, bu doğrultuda çalışmalara öncelik verdik.
Avustralya, Japonya ve daha dünyanın bir çok yerinde turistik Çilek çiftlikleri bulunuyor. Böyle bir uygulamanın Türkiye’de Kdz.Ereğli’de uygulanabilirliği konusu sizce imkanlar dahilinde midir?
Üretim arttıkça, bu yöndeki faaliyetler ilgili kurumlarca da bütünsel olarak değerlendirilip etkin tanıtımı yapılırsa neden olmasın?
Osmanlı Çileği aroma, koku olarak çok özel aynı zamanda çok narin bir bitki. İnsanlar genelde çabuk bozulduğundan şikayet ediyor. Üretimi yapılıp çoğaltıldıktan sonra lokum, koku, pişmaniye vs. haline getirilip uzun süre saklanabilecek birer hediyelik ürün olarak sunulması konusunda düşünceleriniz var mı? Ya da Erdemir bu tarz girişimcileri desteklemeyi düşünür mü?
Projemiz Osmanlı çileğinin üretiminin artırılması ve yetiştiriciliğinin teşvik edilmesini kapsıyor. Şu aşamada meyve dışında farklı biçimlerde piyasaya sunulabilmesine yönelik bir planı içermiyor. Projemize ilginize teşekkür ediyor, bu vesile ile bizim için çok değerli olan bu projenin hayat bulmasındaki destekleri için Kdz. Ereğli Kaymakamı Sayın Madenoğlu başta olmak üzere proje ortaklarımız İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan ve Yönetim Kurullarına ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz.
Biz de Dergi 67300 olarak; Osmanlı Çileğine hak ettiği değeri veren başta Erdemir olmak üzere tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunarız. Dileğimiz o ki; anılarda anlatıldığı gibi Osmanlı Çileği kokusu mevsimi geldiğinde yine tüm ilçeyi sarar, Ereğli yine çileğiyle anılmaya başlar…