İrem İşeri – Diyetisyen
Öncelikle besin ve beslenme terimleri ne anlama gelmektedir onu açıklayalım. Besin; yaşam için gerekli olan besin öğelerini sağlayan bitki ve hayvanların yenilebilen kısımlarıdır. Beslenme; vücudun çalışması için gerekli olan besin öğelerinin, besinlerle vücuda alınması, sindirilmesi, emilmesi ve metabolizması için kullanılan terimdir. Vücut büyüme, gelişme ve sağlıklı yaşam için birçok farklı besin öğesine ihtiyaç duyar. Bu besin öğeleri; karbon – hidratlar, yağlar, proteinler, vitamin ve minerallerdir
Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan besinler, süt, yoğurt, peynir, kefir; kalsiyum, fosfor, vitamin A, vitamin B12, riboflavin, protein, yağ ve kolesterol açısından zengindir. Kolesterol ve yağ alımı sınırlandırılması gereken obezite, yüksek kolesterol gibi durumlarda yağı azaltılmış ürünler tercih edilmelidir. Sağlıklı kemik ve güçlü dişler için bu gruptaki besinlerden yeterli miktarda tüketmek gerekmektedir. Her gün 2 su bardağı kadar süt, yoğurt, ya da eş değeri diğer süt ürünleri tüketil – melidir.
Et grubunda yer alan besinler, et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar; iyi kalite protein, B grubu vitaminlerden niasin, tiamin, riboflavin, E vita – mini, demir, çinko ve magnezyum açısından iyi kaynak – tırlar. Her gün 1 yumurta, yumurta kadar et-tavuk-balık, 1 porsiyonda bitkisel kay – naklılardan tüketilmelidir. İşlenmiş etler ise tüketilmemelidir. Sebze ve meyve grubun – da yer alan besinler diğer gruplarda bulun – mayan C vitaminini sağlarlar. Ayrıca vücut için gerekli olan birçok vitamin, mineral ve posa için en önemli kaynaklardır. Yeşil yapraklılar ve havuç, kayısı A vitamini için önemli kaynaktır. Aynı zamanda vücudun çalışması sırasında ve dışarıdan gelen zararlı oksitleyici etkenlere karşı antioksidandırlar. Sebzelerden günde en az 3, meyvelerden en az 2 porsiyon tüketilmelidir.
Tahıllar grubu; B vitaminleri, posa, demir, magnezyum ve selenyum mineralleri açısından önemlidir. Bu grupta tüketilecek miktar günlük hareket durumuna bağlı olarak belirlenmelidir. 1 ince dilim ekmek, 1 küçük kase çorba, 1 orta boy patates, 2 çorba kaşığı pilav-makarnanın birbirleri yerine tüketilebilecek besinler olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Dört yapraklı yoncaya benzettiğimiz bu besin gruplarından her öğünde yeterli miktarda almak gerekir. Dengeli beslenmek için kalori saymak yerine bu besin gruplarından günlük ne miktarda yemeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir. İhtiyaç duyduğunuz takdirde bir diyetisyene danışmanız sizin için faydalı olabilir.