Uçuş keyfini hobisinde gerçekleştirmek isteyen insanlar için model uçakların özel bir önemi vardır. Model uçaklar; uçmak için gerekli özelliklere sahiptir, çeşitli yöntemler ile uçurulurlar ve kontrol şekillerine göre “Radyo Kumanda Kontrollü” (RC), “Tel Kumanda Kontrollü” ve “Serbest Uçuş” modelleri olarak sınıflandırılırlar. En çok kullanılan model uçaklar olan RC Uçaklarda, uçağın içine yerleştirilmiş alıcı ile modelcinin elindeki kumanda cihazı yani verici radyo frekansları ile haberleşirler. Kdz.Ereğli’de bu güzel hobi ile ilgilenen; belirli zamanlarda toplanıp etkinlikler yapan bir Kulüp mevcut: Kdz.Ereğli RC Team. Kulüp üyelerinden Mehmet Günsel’e, RC uçaklarla ilgili merak ettiklerimizi ve bu hobinin nasıl başladığını sorduk.
Radyo Kontrollü Model Uçak merakınız ne zaman başladı?
İşin özüne bakacak olursak; sanırım herkes için bu hobi çocukluktan gelen uçmak veya pilot olmak heveslerine dayanıyor. Askerlik zamanlarımda 6-7 defa helikopter uçak gibi araçlara binmem ile tekrar bu heyecanın fitili ateşlendi. 2006 yıllarının başlarında internette gördüğüm köpükten (strafor) yapılma bir helikopter almıştım. Epey bir zaman bu minik oyuncakla zaman geçirmiştim. Zamanla bu oyuncakların üst modellerine sahip oldum. Bir sene içinde de ilk model helikopterimi aldım. Aslında model uçak hobisi sadece uçağı satın alarak yapılabilecek bir hobi değildir. Pilotaj bilgisi, güvenlik ile ilgili bilgiler gerekiyor ve bu işin bana göre en zor ve bir o kadar eğlenceli kısmı tamirat.
Kdz. Ereğli RC Team nasıl kuruldu? Kaç kişiden oluşan bir ekibiniz var?
Kdz.Ereğli RC Team aslında son 3-4 senedir, bu hobi ile uğraşan bütün arkadaşlarımızın gayretleri ile oluşmuştur. Tabii bu oluşumda; çok eskilerden beri uğraşan duayen Erdemir emeklisi Bülent Demirgök, Mustafa Ergin, Zahit Uğurlu ve özellikle şu an merkez komutanımız olan Albay Bülent Oral’ın emekleri çok fazladır. Toplamda 20 kişiye yakın bir ekibiz.
Yerel yönetim bize bir pist kazandırırsa Ereğli’mizde bu hobi ve bunun gibi paramotor, delta kanat gibi havacılık ile ilgi birçok organizasyon düzenlenebilir.
Çalışmalarınızı nerede gerçekleştiriyorsunuz?
Uçuşlarımızı maalesef Ereğli’mizde uçuş pistimiz olmadığı için Alaplı’da Mollabey yolu üzerinde bir futbol sahasında yapıyoruz. Yenimahalle’de de bir atölyemiz var.
Düzenli gerçekleştirdiğiniz etkinlikler oluyor mu?
Her hafta pazar günü Alaplı’daki uçuş alanımızda buluşmalarımız oluyor. Model uçak hobisi pist olmadığı zaman yapılması çok zor bir uğraş, bu yüzden belediyemizin yardımlarını bekliyoruz. Yerel yönetim bize bir pist kazandırırsa Ereğli’mizde bu hobi ve bunun gibi paramotor, delta kanat gibi havacılık ile ilgi birçok organizasyon düzenlenebilir. Geçtiğimiz sene Karadeniz Bölge Komutanlığı’nın imkanları dahilinde çok güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmıştık. Bu organizasyondan sonra çok güzel geri dönüşler aldık. Ereğli’ye yakışır bir pistimiz olursa; daha önce yaptığımız organizasyonun çok daha iyilerini yapacağımıza inanıyoruz.
Model Uçak ve RC Model Uçak pahalı bir hobi mi?
Radyo kontrollü model uçak hobisi için pahalı veya ucuz dememiz göreceli bir kavram, mesela internette 4.000 TL’ye araba olduğu gibi 400.000 TL’ye de araba var. Bunun gibi 200 TL’ye de uçak var 100.000TL’ye de model uçak var. Bana göre 750 ile 1500 TL arası bu hobi gayet güzel yapılır. Ben bu parayı şöyle görüyorum; günde bir paket sigara içen bir kişinin yıllık sigara maliyetinden çok daha ucuz.
Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte Drone tarzı ürünlerin yenileri ortaya çıkıyor? Bu tür ürünleri de kullanıyor musunuz?
Son zamanlarda drone’lara ilgi çok arttı ben yaklaşık 3-4 yıldır drone kullanıyorum. Kullanımı oldukça basit olan bu aletler gps yardımı ile uçup bir tuş ile geri dönebilme, sizi takip edebilme, önüne bir cisim çıktığı zaman durabilme özelliklerine sahip olabiliyor. Kullanımı çok kolay olduğu için herkes alıp uçurabiliyor. Tabi bu yüzden bir çok olumlu olduğu kadar olumsuz durumlar ortaya çıkabiliyor. Artık insansız hava araçları için bir kanun ile düzenlemeler yapıldı . Sertifikası ve kaydı olmayan bu cihazlar için caydırıcı para cezaları konuldu.
Özellikle gençlere bu tür bir hobi ile uğraşmalarını tavsiye eder misiniz? Bunun için ailelere neler önerirsiniz?
Bu hobi, gençlerimizi ve çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır, havacılık sevgisini aşılar ve bu gençler belki de ülkemiz için önemli görevlerde uçan değerli pilotlarımızdan olabilirler. Öncelikle çocuklarımızın ve gençlerimizin bu hobiye başlaması için yakın çevresinde bu hobi ile ilgilenen biri olması veya bizimle irtibata geçmesi gerekiyor. Yanlış bir model ile başlarsa hobiye başlamadan bu işten soğuyabilir. Başlangıç için ilk önce model uçağı uçurabilmeyi öğrenmek gerekiyor. Bunun için bilgisayarlarda birçok simulatör program mevcut. Model uçak mağazalarından alınacak bir simulatör kumandası ve bilgisayarımıza yükleyeceğimiz bir program ile en fazla bir hafta içinde model uçak uçurmak acemi düzeyde öğrenilebilir. Model uçak ile ilgili trainer modeller dediğimiz bir çok başlangıç modeli bulunmakta. Bu modeller gayet stabil ve süzülebilme yeteneği oldukça fazla olan uçaklar. Bu hobinin olmazsa olmaz başlıca kuralları vardır, 1. Güvenlik 2. Güvenlik 3. Güvenlik. Kısaca güvenlik, bu hobide olmazsa olmazdır. Model uçaklarımızın yüksek devirlerde dönen pervaneleri ve yüksek hızları ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu yüzden pistte olsun tamir veya ayar yaparken olsun çok dikkatli olunması gerekir.