Bocce; kökeni Anadolu’ya dayanan ve MÖ 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilen bir spor dalı. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “bocce” adını da Romalılardan almıştır. Roma İmparatoru Augustus döneminde devlet adamları ve hükümdarların oyunu olan bocce bugün, futbol gibi dünyanın her yerinde yapılan yaygın bir spor halini aldı.
Yüzyıllar boyunca Anadolu’da oynanan bocce, Modern Türkiye ile ilk olarak 1991 yılında tanıştı. Avrupa ve Dünya şampiyonalarına katılan Bocce Milli Takımı, en büyük başarısını, geçen yıl ABD’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda 5.olarak elde etti.
Kdz. Ereğli’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Kızılcapınar Köyündeki çocuklar bu sporla, idealist Beden Eğitimi öğretmeni Tarık Özsoy sayesinde çoktan tanışmışlar bile… Bir spor dalının bir köy okulunda gerçekleştirdiği değişimi biraz daha yakından görmeye ne dersiniz?
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Merhabalar ben Tarık Özsoy. Kdz Ereğli Ortaköy doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Kdz Ereğli’de tamamladım. Ankara Gazi Ünversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Kdz. Ereğli’ye bağlı Kızılcapınar Köyü Ortaokulunda beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapmaktayım.
Bocce’yi Kızılcapınar Köy Okulunda çocuklara öğretmek nereden aklınıza geldi?
Bocce ile üniversite dönemimde tanıştım fakat eğitimime devam ederken aynı zamanda çalıştığım için bocce’ye fazla zamanım kalmıyordu. O yıllarda bu spor dalı ülkemizde şimdi olduğu kadar çok yaygın olarak bilinmiyordu. Kulüplerin kurulması, lig oluşturulması ve sporcuların yetişerek milli takıma kadar yükselmesi Ankara’da Türkiye Bocce Bowling Dart Federasyonu’nun 2005 yılında kurulması ile gelişme gösterdi ve 2 yıl öncesinde okul sporları yarışmalarına girmesiyle de daha fazla kişiye ulaşılması sağlandı. Bocce sporu içinde volo-raffa-petank gibi farklı kategoriler bulunmakta ve bunlar içinde de bir çok farklı müsabakalar yapılmakta. Bizim okulda oynadığımız ve okul sporlarında yarışmalara katıldığımız kategori bocce petank. Petank oyununun avantajı diğer kategorilere göre daha maliyetsiz olması hemen hemen her zeminde oynanabilmesi. Kumda, çakılda, toprakta ve çimde. Ama ideal yeri sert çakıllı kumlu saha. Beden eğitimi derslerinde öğrencilerime çok duymadıkları ya da yeni çıkan spor branşlarını anlatıp öğretiyorum. Bu sebeple 3 yıl önce petank malzemelerini alarak bu oyunu ve oyun kurallarını anlattım ve öğrettim. Göreve başladığım yıl tabii ki okulumuzda bocce sahamız yoktu ve biz nerede çakıl, kum alan varsa orada antrenman yapıp çalışıyorduk. Yeni okul binamıza geçince çocukların oynaması amacıyla ayrılan boşluğa çakıl ve kum döküp temizleyerek bocce sahası olarak da kullanmaya başlamış olduk.
Çocuklar Bocce’yi sevdi mi?
Hem de çok fazla. Bir örnek verecek olursam; bu sene okulumuza ve aramıza yeni katılan 5.sınıf öğrencilerim okulun açıldığı gün ilk dersimle beraber ‘’Öğretmenim bize bocceyi ne zaman öğreteceksiniz? Bocce oynayacak mıyız? Bizi bocce okul takımına alacak mısınız?’’ gibi sorular soruyordu. Tabii ki onları da abileri ve ablaları gibi bocce ile tanıştırdım. Öğrencilerim dersler dışında, teneffüslerde, boş zamanlarında malzemeleri alarak bocce sahasında oynuyor ve eğleniyorlar.
Bu sporla birlikte onlarda her hangi bir değişim gözlemlediniz mi?
Öncelikle yeni bir şey öğrenmek yaşı ne olursa olsun her insanı mutlu eder. Bocce sayesinde kendilerine güvenmeye başladılar. Boş zamanlarını farklı bir spor yaparak değerlendirme şansı yakaladılar, köyden çıkmayan çocuklar müsabakalara katılarak farklı yerler gördüler ve yeni arkadaşlıklar kazandılar. Sosyal çevreleri genişledi. Zor durumlarda hızlı ve doğru karar verme becerisi kazandılar, takım ruhunu öğrendiler. Liderlik vasıfları gelişti. En önemlisi de spor yaparak eğleniyorlar ve ben de öğretmenleri olarak bundan çok mutlu oluyorum.
Türkiye Şampiyonası ile ilgili hedefleriniz var mı?
Geçen yıl okul sporlarında Küçük Kız-Küçük Erkek (5.- 6.sınıf)-Yıldız Kız-Yıldız Erkek(7.- 8.sınıf) yani ortaokul seviyesinde dört kategoride yarışmalara katılarak okulumuzu temsil ettik. Önce ilçe müsabakalarında yarıştık ve dört kategoride de il finallerine kaldık. Zonguldak ilinde küçüklerde averaj ile İl 2.’si olduk. Yıldız Erkekler İl 3.’sü, Yıldız Kızlar İl 1.‘si olduk ve Zonguldak’ı bir köy okulu olarak Ankara Kazan ilçesinde yapılan grup müsabakalarında Yıldız Kızlar kategorisinde temsil ettik. 20 okul arasından 4 okul Türkiye yarı finallerine gidecekti biz maalesef averajla 5. olduk ve yarı finale gidemedik. Bizim için Milli sporcuların da bulunduğu ilk defa katıldığımız bir müsabakadan böyle bir sonuç almak başarı, tecrübe ve ilerisi için bir adım oldu. Bu sene daha tecrübeli olarak antrenman ve çalışmalara başladık. Amacımız öncelikle ilçe ve ilden derece yaparak grup müsabakalarına gitmek ve daha sonra Türkiye Yarı Finalleri ve inşallah Türkiye Finallerine giderek derece elde etmek.
Bunların dışında bize iletmek istedikleriniz var mı?
Ayrıca Bocce ve Dart Antrenörü olarak Kdz.Ereğli’de Bocce-Dart Kulübü kurmak istiyorum. Erdemir İlkokul Müdürümüzle girişimlerde bulunduk. Eğer kulüp kurulabilirse takım halinde Bocce Ligine katılarak gelişme gösterebiliriz. Milli takıma sporcu yetiştirebiliriz. Sporcularımız millilere verilen burstan yararlanarak aynı zamanda eğitimlerine devam edebilirler. Sınavsız Milli Sporcu kontenjanından üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşebilir ve sonrasında yine Millilik kontenjanı sayesinde sınavsız meslek sahibi olabilirler. Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü ile birlikte 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ve Engelliler Haftasında ilçemizde Bocce branşının tanıtımı ve yaygınlaşması için çalışmalar yaptık. Engelliler için de Paralimpik Bocce branşı da bulunmaktadır. Bu sporun yaygınlaşması için Ereğli’lilerin desteklerini bekliyoruz.
Milli takıma sporcu yetiştirebiliriz. Sporcularımız millilere verilen burstan yararlanarak aynı zamanda eğitimlerine devam edebilirler.