Ufuklarında mavi denizlerin sonsuzlukla parladığı kentlerin vazgeçilmez unsurları da balık ve balıkçılardır. Kdz.Ereğli’de ‘Balık’ denilince ilk akla gelen ise ‘Bozhane’dir. Biz de Palamutun denizden karaya yağmur gibi yağdığı bu mevsimde işin asli unsuru olan Bozhane balıkçılarıyla bir arada olmak ve ve bu zorlu mesleği biraz da onların ağzı ile sizlere aktarmak istedik. Bozhane’de 20 senedir balıkçılıkla uğraşan ve ağlarını tamir edip balığa çıkmaya hazırlanan Hüseyin Aydoğan’a mesleği ile ilgili sorular sorduk:
Balık sezonu genelde ne zaman başlıyor, sezondaki bir gününüzü anlatabilir misiniz?
Bizim sezonumuz Ağustos sonu-Eylül başı başlar, Kasım 15 gibi biter. Son üç senedir pek balık yoktu; geçen sene sert poyrazlar esti palamut yine çekti gitti. Ama bu sene palamut kaynıyor her yer. Akşam üzeri 17:00 civarında denize çıkarız, dönüşümüz ise duruma göre değişir ama ortalama sabah 18-19:00 gibi döneriz. Gündüz de boş durmayız, yırtılan Balıkçılık Ufuklarında mavi denizlerin sonsuzlukla parladığı kentlerin vazgeçilmez unsurları da balık ve balıkçılardır. Kdz.Ereğli’de ‘Balık’ denilince ilk akla gelen ise ‘Bozhane’dir. Biz de Palamutun denizden karaya yağmur gibi yağdığı bu mevsimde işin asli unsuru olan Bozhane balıkçılarıyla bir arada olmak ve ve bu zorlu mesleği biraz da onların ağzı ile sizlere aktarmak istedik. Bozhane’de 20 senedir balıkçılıkla uğraşan ve ağlarını tamir edip balığa çıkmaya hazırlanan Hüseyin Aydoğan’a mesleği ile ilgili sorular sorduk: 51 ağları tamir ederiz. Keyifli bir mesleğimiz var; balık tutunca yaşadığımız zevk ayrı ama zorlukları çok. En zoru da denizde hava yemek…
Sıkıntılı olduğunuz konular var mı?
Gırgırlar gece gündüz sarıyorlar mesela. Gece sonara sarıyorlar gündüz ise balık suyun üstünde oynar; görerek avlıyorlar. Gece kullandıkları sonar cihazlar affetmiyor tabi. Gece 3000- 5000 kasa balıklar tutuyorlar. 6000 tutan bile oldu gecede. Bize balık bırakmıyorlar…
Son bir soru olarak çocuklarınızın balıkçılık yapmasını ister misiniz?
Kim çocuğunun balıkçılık yapmasını ister ki? Zaten günümüzde çocuklar olmuş internet çocuğu, kolay işlere kaçıyorlar…
Balıkçı Hüseyin Amca’ya rastgele diyerek yine ağlarını tamir etmekte olan Remzi Kıroğlu’na çeviriyoruz sorularımızı;
Hobi olarak mı balıkçılıkla ilgileniyorsunuz?
Ben 1970’lerde başladım bu işe. 80’de ara verip fabrikaya girdim. 2004’te emekli olunca tekrar kayık alıp balıkçılığa başladım. Benim için balıkçılık tamamen hastalık… Aslında yapılacak iş değil çok meşakkatli bir meslek, gecen gündüzün yok. Bir tek fırtına varsa çıkamazsın denize. Sermayesi de uykudur bunun. Akşamüstü saat 7.30 gibi çıkarız denize. Yakamozda balık parıldar. Sabaha kadar çalışırsın. Balık tuttuysan kasalarsın, Bozhane’ye gelip satarsın onları; sonrada evinde dinlenirsin. Ama gündüz de çalışmaya devam ediyoruz; mesela ağ parçalanıyor, taşlara takılıyor, yırtılıyor denizde, onu tamir ediyoruz bütün gün.
Ereğli’de hangi mevsimde hangi balık yenir?
Mesela Ekim’de şimdi tam palamut zamanı. Ekim 20’sinden sonra Çinekop, lüfer yenir. Aralıkta mezgit, barbunya, kalkan, hamsi yenir. Hamsi de çok olurdu normalde bu sene pek olmaz sanırım çünkü çok palamut var, palamut hamsiyi yer. Ben 62 yaşındayım, ilk defa bu kadar balık bolluğu gördüm.Yani ortalama Ereğli’den bütün gırgırların tuttuğu bu balık nereden bakarsan 1500 ton vardır.
Bundan 40 sene önce Ölüce burnundan denize baktığımızda 15 metre aşağıdaki taşları kayaları görürdük. Şimdi 5 metrede bile göremezsin.
Eskiden olup şimdilerde çıkmayan balık türleri var mı?
Burada fener balığı vardı kayboldu, isparoz balığı vardı kayboldu. Uskumru, palamut gibi Ereğli’nin olmazsa olmazıydı. 1968 senesinde terk etti. O tarihten beri uskumru da yok.
Hamsi Ereğli’nin balığı mı?
Her yerde vardır ama bizde de lezzetlidir.. Marmara’dan giriş yapar buraya Karadeniz’e özgü bir balıktır.
Denizlerde kirlilik durumu nasıl geçmişle kıyasladığınızda?
Bundan 40 sene önce Ölüce burnundan denize baktığımızda 15 metre aşağıdaki taşları kayaları görürdük. Şimdi 5 metrede bile göremezsin. Ki Ereğli’nin en temiz denizi orasıydı.
Konu ile alakalı S.S. Kdz.Ereğli Su Ürünleri Koop. Başkanı Firuz Yılmaz’a balıkçılık ile ilgili görüşlerini sorduk.
Su Ürünleri Kooperatifi ne zaman kuruldu ve kuruluş amacınız nedir?
1 Ocak 1981 yılında kuruldu. Amacımız Kooperatif üyelerinin ve balıkçıların haklarını korumak ve üyelerin ürettiği mal ve hizmetlerin pazarlama tanıtım ve satışlarına aracılık etmektir. Ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Balık ve deniz ürünlerinin perakende ticareti ve balıkçıların faaliyetlerini daha iyi şartlarda sürdürebilmesi için altyapı olanaklarının geliştirilmesi amacıyla gerekli çalışmaların gerçekleştirilmesi.
Siz kaç yıldır balıkçılıkla uğraşıyorsunuz? Ve genel olarak Ereğli’deki balıkçıların en büyük sıkıntıları nelerdir?
Ben 20 yıldır balıkçılıkla uğraşıyorum. Ereğli’deki küçük balıkçının en büyük problemi yunuslar, diğer problem ise Sahil Güvenlik ve ağır cezaları…