1310 (1894) Kastamonu vilayeti salnamesine göre kuruluşu “ Ereğli Ticaret ve Ziraat Odası” olarak gerçekleştirilen Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye’nin ilk odalarından biridir. 1928 Büyük Ticaret Salnamesinde Türkiye’deki 215 Ticaret ve Sanayi Odasının isimlerinin yer aldığı listede ismi olan Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’nın Cumhuriyetin ilk yıllarında da Ereğli’de faaliyetini sürdürdüğü görülmektedir. Daha sonra faaliyetine ara verilmiş ise de,1974 yılı Nisan ayında yeniden başlatılan kuruluş çalışmaları, 1974 Ekim ayında tamamlanmış ve Ticaret Bakanlığı’nın 4.12.1974 tarih, 14 (6102/133) 24475 sayılı izni ile kuruluşu yeniden uygun görülmüştür. 1975 yılında çok kısıtlı imkanlarla kurulan Odamızın kuruluştaki en büyük başarılarından biri Yönetim Kurulumuzun, Meclisimizin, Meslek Komitelerimiz ve Personelimizin dinamik çalışması ve üstün gayretleri ile kendisini en kısa zamanda ticaret erbabı ve ilçemiz halkına kabul ettirmesi ve unun sonucu olarak 1975 yılı sonunda 623’e ulaşan fiili üye sayısı 2005 yılında 4000’i aşmış ancak küresel ekonomik krizin etkileri ile bu sayı bugünkü tarih itibariyle 2500’e gerilemiştir.
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası bugün kendi hizmet binasında Oda Meclisi, 7 Meslek Komitesi, Disiplin Kurulu, Kadın Girişimciler, Genç Girişimciler, 12 personel ve 7 kişilik Yönetim Kurulumuz ile; Kdz. Ereğli’nin küresel ölçekte markalaşması ve üyelerimizin küresel rekabet gücünü arttırarak, ticari ve sınai alanlarda kalıcı ve köklü yöntemleri ortaya koyarak, çağdaş, kaliteli ve yeniliklerde öncülük eden, üye menfaatlerini gözeten, ilçe kalkınması adına lobicilik faaliyetleri yapan, üyelerine ihtiyaç olan konularda eğitim ve danışmanlık hizmet veren, nitelikli personeli ile toplumsal anlamda da katma değer yaratan bir sivil toplum kuruluşu olarak hizmet vermektedir.
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sn. Yaşar Tetiker ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1951 Eskişehir doğumluyum. Kdz. Ereğli’ye 18 yaşındayken geldim. Askere gidip geldikten sonra Ereğli’de yaşamaya devam ettim. Herkesin bir kaderi var, benim yazgımda Kdz. Ereğli yazılıymış. Burada evlendim; çocuklarımızı burada büyüttük. Herhalde burada işi sonlandırırız. İş hayatına, daha 18 yaşımı doldurmadan dükkân açarak başladım. Bir sene sonra askere gidip geldim ve sonrasında Erdemir’de bir buçuk sene süren çalışma hayatım oldu. Çelik konstrüksiyon şirketi açmakla birlikte sanayiciliğe adım attım. 1976 yılında sac ticaretine başladım. Bugüne kadar da devam etti. Bursa’da panel radyatör fabrikalarına fittings ürettiğimiz yan sanayi üretimi yapan bir fabrikamız var. Büyük oğlum Bursa’da, küçük oğlum burada yaşıyor.
Karadeniz Ereğli TSO’ da hangi tarihten itibaren görev almaya başladınız?
1980’li yıllarda komitelerde üyeliklerim vardı; o yıllarda Karadeniz TSO’ da hizmet vermeye başladım denebilir. 1986 yılında meclis üyeliğine geldim.1992’de ilk dönem yönetim kurulu başkanlığına başladım. Aşağı yukarı dört dönemdir görev yapıyorum. Bu yıllar içinde 2 kere sağlık sorunlarım nedeni ile buradan uzaklaşmak durumunda kaldım. Bir uzaklaşmam 10 sene kadar sürdü. Ama sağlığıma kavuşunca Ereğli’ye geri döndüm.
Ereğli sanayisi ve ekonomisi ile ilgili görüşleriniz nelerdir?
TSO olarak yapmış olduğunuz projelerden en önemlileri nelerdir? Buradan bulunmadığım dönemde Erdemir özelleştirilmesi ile birlikte Ereğli ekonomisinde büyük tahribat yaşanmış. Özelleştirmenin önüne geçemezsiniz ama el ele verip yaşayacağınız tahribatı en aza indirmek için çalışabilirsiniz. Siyasiler, sivil toplum örgütleri, Ticaret Sanayi Odası hep birlikte hareket etmelidir. Erdemir özelleşince, 470 milyon dolar bir anda Ereğli’den buhar olup gitmiş ve birlikte hareket edilmediği için yerine de başka bir kaynak koyulamamış. Bu kayıp kaynağın yerine ekonomiyi rahatlatacak bir şeyler koymak için çalışıyoruz. En başta Organize Sanayi Bölgesi bir alternatif olsun diye Rehabilitasyon yaptık. Ve bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Aşağı yukarı 25 civarında fabrika faal durumda ve bu düzenlememizden önce 400 kişi istihdam ediliyorken çalışma sonunda şu an 1400 kişiye istihdam sağlanıyor.
Atıl kalan tersanelerimiz için uğraş veriyoruz. Şahsi çıkarlar ve geçmişteki siyasetçilerin basiretsizliği nedeniyle bütünlüğü kaybettik ama yine de çalışmaya devam ediyoruz. Önemli bulduğumuz bir diğer konu ise üniversite konusu. Diğer ilçelerle ve şehirlerle karşılaştırıldığında, Kdz. Ereğli bu konuda da büyük haksızlığa uğramış vaziyette. 1700 seviyelerinde öğrenci sayısı çok düşük bir rakamdı. Pedagojik formasyon sayesinde 5000 öğrenciyi bulduk. Ama Kdz. Ereğli’deki öğrenci sayısını arttırmak en büyük hedefimiz. Bunun bize getirisi öğrenci yurtları dolacak, hizmet sektöründe hareketlilik gerçekleşecek ve küçük esnafa katkı olacaktır. Devlet hastanesinin üniversiteye verilmesi sonucunda yol alınıyor. Binanın yıkım ihalesi de bitti; bina yıkılıp süratle yeni inşaata başlanırsa öğrenci hedefimiz 10.000 öğrencidir.
Buradaki öğrenci sayısının artırılmasında da büyük katkınız var bildiğimiz kadarıyla…
Katkımız şöyle; Sayın Rektörümüzden öğrenci sayısının arttırılmasını talep ettiğimizde kendisi de sağ olsun bizi ziyaret etti, üniversiteye yemekhane ve kantin yapımı için destek istedi. 3 sene kadar önce TSO olarak 1 milyonluk bir proje yaptık. Bu günlere geldik ama bunların hepsi çok gecikmiş yatırımlar.
Kdz.Ereğli’nin eski günlerine kavuşması için sizce atılması gereken adımlar nelerdir?
2002’lere kadar Ereğli birçok vilayeti geride bırakmış durumdaydı. Bilhassa 2006’da Erdemir’in özelleşmesinden sonra kan kaybetmeye devam etti. Demir Çelikle de ilişkilerimizde ön yargıları kırmaya çalışıyoruz. Bizim Erdemir Genel Müdürümüzle tüm sorunlarımızı çözmemize izin verseler, kendilerine yetki verseler, çok daha süratli sonuç alacağımıza inanıyorum. Tüm taleplerimiz Yönetim Kuruluna bağlı. Başından beri satış, satın alma ve nakliye konusunda önemli taleplerimiz oldu. Sayın Valimiz Ali Kaban ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ali Pandır’ın çabaları ile bunlardan sadece nakliye konusunda bize yakınlık gösterdiler ve bir kooperatif kurduk. Eksik olmasınlar Karasu’daki bir firmanın nakliye işini verdiler. Bizim başından beri bu yakınlaşmaya ihtiyacımız var. Birlikten güç doğar. Herkes ekmeğinin kölesi sonuçta bunların çözülmesi bölgeyi rahatlatacaktır. Erdemir’ den bu adımların devamını talep ediyoruz.
Ticaret ve sanayide en önemli ölçü bulunduğunuz yörenin ekonomik kaynaklarıdır. Bu kaynaklar yoksa burada durmayabilirsiniz. Ereğli sahipsiz kalmasına rağmen bu kaynaklar hala birçok ili geride bırakacak ölçüde vardır. Ama önemli olan birlik olup bu kanynakları harekete geçirmek.
Ticaret ve sanayide en önemli ölçü bulunduğunuz yörenin ekonomik kaynaklarıdır. Bu kaynaklar yoksa burada durmayabilirsiniz. Ereğli’nin bu kadar sahipsizliğine rağmen bu kaynaklar hala birçok ili geride bırakacak ölçüde vardır. Ama önemli olan bu kaynakları harekete geçirmek. Tekrar söylüyorum; biz siyasetçisi, kitle örgütleri, halkı bir araya gelip Erdemir’le olan mücadelemizi sürdürsek ve sonuçlandırsak Erdemir’in sosyal yönden de ekonomik yönden de kendini Ereğli’ye açması kaçınılmazdır. Bu işler bürokratik yazışmalarla olacak şeyler de değildir. Bu bir mücadeledir. Biz elimizden geleni yapacağız, sonucunu da yaradana bırakacağız.