Dr. M. Naci Yalçınkaya – Yalçınkaya Tıp Merkezi
Bölgemiz çok sıcak olmamasına rağmen son yıllarda aşırı sıcak ve nem ile karşı karşıyayız. Böyle bir olgu karşısında bizler hazırlıklı mıyız?
Bahçemizde fındık toplarken, açık sahada çalışırken veya deniz kenarında güneşlenirken güneşin ve sıcağın zararlı etkileri altındayız. Güneş gören yerlerimizde yanıklar oluşabilir. Hatta cildimizi kurutarak yaşlılık emarelerinin erken belirmesine yol açabilir. Bizi en çok ürküten yanı ise güneş ışınlarına maruz kalan derimizde kanser riskinin artmış olmasıdır. Özellikle bayan ve 18 yaş altındaki kişiler bu tehlikeye daha yakındır. Belirttiğimiz tehlikeler hemen gelişmediği için daha ihmalkar davranıyor ve gerekli tedbirleri almıyoruz.
Kısa sürede oluşabilen hastalıklar; Güneş ve yüksek ısı bizi hemen hasta edebilir. Isının derecesine göre; Sıcak krampları, Sıcak bitkinliği ve Sıcak çarpması olarak görülür.
Sıcak havalarda ateş yükselmesi, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı bulantı kusma, iştahsızlık, bilinç bozukluğu, bayılma ve komaya kadar giden bulgular ortaya çıkar ve hatta ölümle bile sonuçlanan vakalar vardır. Sıcaklar öncelikle bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde etkisini fazlaca gösterir. Aşırı sıcaklardan ölenlerin % 75’ini bu risk gurubunda olanlar oluşturmaktadır. Vücudumuzun su ve tuz kaybı kalp krizleri ve beyin kanamalarına neden olabilmektedir.
GÜNEŞTEN VE SICAKTAN KORUNMAK İÇİN
Yazın saat 11:00 – 15:00 arası güneşte kalmayın. Mümkünse evinizden çıkmayın, gölgede oturun. Susamamış olsanız bile sık sık bol miktarda su-sıvı (ayran, hoşaf, meyve suyu, maden suyu gibi) için. Serinlemek için alkollü (örneğin bira) ve kafeinli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bunlar önce serinletir, sonra bedenin su kaybını arttırırlar.
Altı aydan büyükler, güneşi doğrudan derilerine almamaya dikkat etmelidirler. Başınızı örtün ve kenarlığı olan şapkalar kullanın. Yüzünüz doğrudan güneş altında kalmasın. Koyu renkli güneş gözlüğü takın. İnce, açık renk, bol giysiler giyin. Hafif yemekler, sulu yiyecekler yiyin. Yağlı, tuzlu, kuru yiyecekler vücut suyunu azaltırlar. Sık sık duş yapın, serin su ile yıkanın. Sıcak çarpması belirtileri görülen birini hemen gölgeye çekin, serin suyla yıkayın, bileklerine, kasıklarına buz koyun. Bilinci açıksa su içirin, dalgınlaşıyorsa, bir hekime başvurun. Bu bulgular genellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar. Bu durum bizi yanıltmasın.
Sağlıklı ve serin kalın.