Türkiye’nin farklı illerinden gençlerin gönüllü olarak bir araya gelip oluşturduğu “Herkese Eğitim” platformu, okul yaşında olan ancak çeşitli nedenlerle bilgiye ulaşmada eşitliğe sahip olamayan çocuklara, bu konuda destek olmak amacıyla kuruldu.
Son yıllarda Sivil Toplum Kuruluşlarının sayılarında ve her birinin hazırladıkları projelerde artışlar olması umut verici bir gelişme. Bu sayede toplumun birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma özelliklerinin gelişmesi ve farklı kesimler arasında olumlu bir bağ kurulması sağlanıyor. Bir başka umut verici ayrıntı da son yıllarda gençlerin sosyal konulardaki farkındalığının yüksek olması sonucunda; bizlerden bir adım önde olarak sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeleri… Şimdi sizlere bu gençlerden birini ve kurduğu platformla birlikte Karadeniz Ereğli’de gerçekleştirdikleri ilk projelerini tanıtmak isteriz.
Merhaba, öncelikle sizi kısaca tanımak isteriz?
Merhaba, ben Kevin İlyas Ata Güzeliş. Türkiye’de Robert Kolej’ de 10.sınıfta okuyorum. 17 yaşındayım. Öğrenmeyi ve öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum. Bu nedenle henüz 11 yaşındayken öğrendiğim Türkçe atasözlerini derlediğim bir kitap yazdım.
Genç yaşta böyle bir Sosyal Sorumluluk Projesi başlatma fikri nasıl oluştu? Daha önce bu tarz projelerde yer aldınız mı?
Evet bu tarz projelerde uzun yıllardır gönüllü olarak çalışıyorum. Yine henüz 11 yaşındayken, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile UNICEF’in birlikte yürüttükleri organizasyon olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi İstanbul Temsilciliği görevini aldım ve yaklaşık 4 yıl kadar bu görevle birlikte çocuk hakları üzerine çalışmalar yaptım. Unicef Türkiye için gönüllü etkinliklerde bulundum.
Kimlerle yola çıktınız? Karşılaştığınız zorluklar oldu mu?
Bir fikir olarak bu oluşum, arkadaşlarım, tanıdıklarım ve aile şirketimizin Türkiye’nin birçok ilinde bulunan bayilerimizin çocukları olan arkadaşlarımı bir araya getirmekle başladı ve şu an bir çok ili kapsayan bir yapı halini aldı. Gün geçtikçe hızla büyüyoruz. “Her çocuk için, bilgiye ulaşmada eşitlik istiyoruz” fikriyle yola çıkan platform, okul yaşında olan ancak çeşitli nedenlerle bilgiye ulaşmada eşitliğe sahip olamayan çocuklara, bu konuda destek olmaya çalışıyoruz. “ÇÖZÜM BİZİZ, GÜÇ BİZİZ, GELECEK BİZİZ” diyerek eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için çözüm ortağı olarak emek harcıyoruz.
‘Herkese Eğitim’ hareketi nasıl başladı?
Ben bu proje için geçen yıl yola çıktım. Gönüllü arkadaşlarımıza ulaşmak, onlara projemizi anlatmak çok zamanımızı aldı. Şu an Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorlu, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Karabük, KKTC, Konya, Manisa, Mersin, Rize, Tekirdağ, Uşak illerinden toplam 49 elçimiz ve ayrıca gönüllülerimizle birlikte faaliyetlerimiz için çalışıyoruz. Şu an kitap toplamaya devam ediyoruz. Açacağımız kütüphanelerin mobilyaları, rafları, masaları gibi bütün fiziksel ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Destekçi bulmaya çalışıyoruz. Bunun yanı sıra Darüşşafaka Cemiyetine destek olabilmek için etkinlikler düzenleyeceğiz. Bursa’da da kız çocuklarının eğitimine aktarılmak üzere mavi kapak topluyoruz.
Ereğli’deki projenin kapsamı nedir?
Atatürk Ortaokuluna bir kütüphane kurduk. Kitapları bizler, kendi çevremizden toplamıştık. Mobilyalar, raflar ve bütün ihtiyaçlar için destek bulduk. Elçi arkadaşlarımızla birlikte Ereğli’ye gelip kendi ellerimizle her şeyi yaptık, yerleştirdik.
17.04 tarihinde sizleri Ereğli’deki gençlerle birlikte ‘Fox Çalar Saat’ programında izlemekten mutluluk duyduk. Neden Ereğli ve Atatürk Ortaokulu’nu seçtiniz?
Benim okuduğum okul olan Robert Kolej CIP öğrencileri ve Necla öğretmenimiz daha evvel bu okulu ziyaret etmişler. Kitaplar getirmişler, dostluk geliştirmişler. Biz de kütüphane açmaya buradan başlamaya karar verdik. Oradaki arkadaşlarımızın artık çok keyifle vakit geçirebilecekleri, okumalar yapabilecekleri bir kütüphaneleri var. Ben Karadeniz Ereğli Atatürk Ortaokulu’ndaki arkadaşlarımdan kütüphanelerini eskitmelerini, doya doya kullanmalarını istiyorum. 2 ay boyunca kitapları toplamak ve destekçiler bulmak için bütün ekip çalıştık. Açılış günü de sabah çok erken yola çıktık, keyifle ve süratle çalıştık, hazırlattığımız mobilyalarımızı ve topladığımız kitaplarımızı yerleştirdik, açılışımızı yapıp İstanbul’a döndük. Çok yoğun bir gündü ama kelimelerle anlatılamayacak kadar mutluyduk. Okul Müdürümüz Alparslan Bey ve Selma Öğretmenimiz sayesinde unutulmaz bir gün yaşadık. Hepsi çok kıymetli yeni arkadaşlar edindik. Ayrıca sosyal projeler konusunda çok çalışmaları ve emeği olan ve bu projeye de vesile olan Necla öğretmenime de çok teşekkür ediyorum.
Ereğli’deki gençler de gönüllü olmak isterse neler yapmaları gerekir?
herkeseegitim.net adresine girip form doldurmaları yeterli. Bu form vesilesiyle bizimle iletişime geçebilir, forma notlarını yazabilirler. Kitap toplayıp bize gönderebilirler. Kitapları hazırladıklarında aşağıdaki adrese de gönderebilirler: ‘Herkese Eğitim’ Molla Fenari mahallesi Şeref Efendi Sokak no: 35 Eminönü/ İstanbul
Ulaşmak istediğiniz hedefler nedir?
Bütün dünya bilgiyi üreten ülkelerin çalışmalarını takip ediyor. Bilgiyi üretmek için önce bilgiye ulaşmak ve paylaşmak gerekiyor. İşte bu noktada “fırsat eşitsizliğini” ve özellikle “eğitimde fırsat eşitsizliğini” en önemli sorun olarak görüyorum. Bütün çocukların kaynaklara ulaşabilme ve onlardan yararlanabilme potansiyellerinin eşit imkanlarla mümkün olmasını diliyorum. Bu yıl en az 10 kütüphane daha açmak en büyük hedefimiz. Bunu yanı sıra Darüşşafaka Cemiyetine desteklerimizi gerçekleştirmek isteriz. Aynı zamanda ihtiyacı olan arkadaşlara kıyafet ulaştırıp, okul ihtiyaçlarını gidermek de hedeflerimiz arasında.
Sevgili Kevin İlyas Ata Güzeliş’e ve ‘Herkese Eğitim’ Platformu için çaba gösteren herkese, bu güzel platformu oluşturdukları veKaradeniz Ereğli Atatürk Ortaokulu’ na kurdukları Kütüphane ve oradaki öğrencilere gösterdikleri dostlukları için teşekkürlerimizi sunarız.