İçinde bulunduğumuz ülke koşullarından dolayı mutsuzluk hayatlarımızdaki ana unsurlardan biri olarak baş köşedeki yerini aldı. Her ne kadar sonucu değiştirmeyecek olsa da kendi enerjimizi düşürmemek adına sürekli kötü haberler okuduğumuz gazeteleri yavaş yavaş takip etmemeye başlayan bizim gibi düşünenler de vardır eminiz. İşte bu düşünceden yola çıkarak sadece güzel haberlerin olduğu pozitif bir uygulama nasıl olurdu diye merak ettiniz mi siz de? Cevapları ve mutlu haber sitesi Pozy’yi, yaratıcıları Turgay Öztürk, Hakan Çelik ve Ömer Faruk Çelebi’den dinleyelim.
Merhabalar. Öncelikle sizleri kısaca tanımak isteriz?
Turgay: Gazi Üniversitesi, Programcılık Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2008 yılında çalışma hayatına başladım. İlaç sektöründen, e-ticaret sektörüne kadar 7 farklı sektörde çalıştım. E-ticaretin daha yeni yeni konuşulduğu yıllarda, internetten klozet kapağı sattım. Bu birçok şirkette çalışmanın verdiği deneyimlerden bir tanesiydi. Yine o yıllarda birçok sanatçıya web sitesi tasarlarken, bir arkadaşımın bizi tanıştırması ile 2013 yılında Sinemasal ailesine katıldım. Bu, benim hayatımın dönüm noktasıydı. Sinemasal ile Türkiye’nin birçok iline gitme fırsatı yakaladım. (33 İL, 463 KÖY, 26.143 KM YOL) Gittiğim illerde çok güzel hikayeler biriktirdim. Tam bu noktada çevrem ve hayatım çok değişti… Üretmeye ve sosyal fayda odaklı düşünmeye başladım. Pozy fikri, sinemasal ile yola çıktığım Anadolu yollarında kıvılcımlandı…
Ömer: Kadir Has Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü 2008 yılında bitirdim. Aynı sene özel bir telekomünikasyon firmasının ar-ge departmanında yazılım geliştirme mühendisi olarak çalışma hayatına atıldım. 2010 yılında başladığım Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansı eğitimini, 2013 yılında makine öğrenmesi tezi ile bitirdim. 2014 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doktoraya başladım. Araştırmalarımı yapay zeka üzerine yapıyorum. Hakan ve Turgay ile iş yerinden tanışıyoruz. Hatta Turgay ile halen aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyoruz. Onunla yaptığımız fikir cimnastikleri ve çay sohbetlerinde Pozy’e şekil verdik.
Hakan: 2008 yılında lisans, 2013 yılında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 2005’ten beri, eğitim, telekom, finans, sağlık gibi çeşitli sektörlerde, stajyerlikten yöneticiliğe farklı pozisyonlarda görev aldım. 2 yıl yurt dışında çalıştıktan sonra 2016 yılında bulut tabanlı sağlık yazılımları üreten girişimimi hayata geçirmek için Türkiye’ye döndüm. Halihazırda NKÜ Teknopark’ta faaliyetlerimize devam ediyoruz. Ömer ve Turgay ile yüksek lisans tez konum olan “Türkçe’de Duygu Analizi” vesilesiyle Pozy projesinde bir araya geldik. Pozy’nin yazılım altyapısını Ömer ile beraber sağlıyoruz.
Pozy fikri nereden çıktı? Kimlerle birlikte geliştirdin? Dergi 67300 okurları için bu web sitesi ve uygulamanın ne olduğundan bahsedebilir misin?
Turgay: Yıllardır çocuklarla ilgili sosyal girişimcilik projelerinde yer alıyorum. Medyaya hâkim olan kötümser haberlerin arasında kaybolmuş olan bu tip pozy’itif girişimlerden insanların haberdar olamamasından rahatsızlık duyuyordum. Her gün karşılaşılan politik kavgalar, ölüm ve terör haberleri insanları umutsuzluğa sürüklemekle kalmıyor, ayrıca bu tip olayların sıradanlaşmasına sebep oluyordu. Bunun üzerine sadece mutlu eden ve ilham veren içeriklerin paylaşılacağı bir platformu hayata geçirmeyi kafama koydum. Amacım var olanı daha güzel göstermek hiç değildi. Asıl hedefim, var olan güzelliklere karşı farkındalık yaratmaktı.
Haber sistemi nasıl çalışıyor?
Ömer: Geliştirmiş olduğumuz “mutlu haber süzgeci” sayesinde haberler otomatik olarak bu süzgece düşüyor. Süzgeç haber içeriğini 12 aşamalık “duygu analizi”nden geçiriyor ve haberlerin olumlu/olumsuz olması durumuna göre bir puanlama sistemi uygulanıyor. Belirlediğimiz eşik değerinden yukarıda olan haberler moderasyon havuzuna düşüyor. Havuzu sürekli takip eden, pozy editörleri haberleri son bir kontrolden daha geçirdikten sonra yayına alıyor.
Pozy ismi nereden geliyor?
Turgay: Çay sohbetlerinde Ömer ile konuşurken bulduk. Pozy ismi pozitif’ten geliyor. 🙂 Kısa olması, çağrışımı ve akılda kalması sebebiyle bu ismi verdik.
Sadece dünyadan haberleri mi tarıyorsunuz, yoksa yerel haberler ile ilgili de çalışmalarınız var mı?
Hakan: Şu an için 4-5 kaynaktan haberleri tarıyoruz. Ama bunun dışında internet sitemizden ve sosyal medyadan da bize “mutlu haber” gönderen pozy insanlar oluyor, onları da hızlıca değerlendirdikten sonra ilkelerimiz doğrultusunda uygun olanların girişini yapıyoruz. Son olarak neşe (v2) güncellemesi ile Türkiye’nin mutlu haber haritasını çıkarmayı hayal ediyoruz! Yani artık herkes etrafındaki mutlu haberleri kolayca bulabilecek 🙂
Ülkemizde aslında güzel gelişmeler de oluyor mu?
Turgay: Olmaz mı! Çok fazla güzel gelişme var. Mesela, – 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda milli sporcu Sümeyye Boyacı, altın madalya kazandı.
– Bengisu Avcı Manş Denizi’ni baştan sona yüzerek geçen ikinci ve en genç Türk kadını olarak tarihe geçti.
-Samsunlu kadın kuaförü Huseyin Alkan, 2 yıldır müşterilerinden ve bağışçılardan temin ettiği saçlarla kanser hastaları için peruk yapıyor.
Pozy’de kaç gönüllü var?
Pozy’de şu anda 24 gönüllü var. Herkesin görevi çok farklı ama dişçisinden, avukatına kadar çok farklı renklerin buluştuğu bir kitle güzel şeyler yapmak için sürekli aktif! Gönüllülerimiz arasında bulunan Yağmur’a da söz vermek isteriz.
Yağmur, Pozy’e gönüllü olma hikayen nasıl gelişti, ve pozy’de günün nasıl geçiyor?
Yağmur: Çok sevdiğim bir hocam soylemişti bana Pozy’i. Sonra düzenli takip etmeye başladım siteyi derken haber yollama seçeneğini gördüm oradan bir iki haber yolladim ilk, yolladığım haberleri sitede görmek beni gönüllü olarak çalışmaya teşvik etti. Hazirandan beri Pozy’siz günüm geçmedi diyebilirim. Süzgece düşen pozy haberleri onaylıyorum, dışarıdan haber girişi yapiyorum bazen. Bir de Açık Radyo ile işbirliğimiz var, Uygar Özesmi’ nin radyo programı için haber seçip onları hazırlıyorum.
Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Girişimimizin kapısı herkese açık. Daha yapılacak çok iş var. Şu an üzerinde çalıştığımız ve “mutlu haber avcıları” adını verdiğimiz program ile kişiler, paylaşmak istedikleri mutluluk veren haberleri pozy üzerinden yayınlayabilecekler. Bu noktada bize destek olmak isteyen herkes pozy.org ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirler.