Bu sayımızda Ereğli’de gençlere sporu sevdiren, Zonguldak’ı PARAVOLLEY (Paralimpik Voleybol ) ile tanıştıran, Ereğli ve Alaplı’da takım kuran, Kdz. Ereğli Belediyespor Oturarak Voleybol Takımı’na iki kez Şampiyonluk kazandıran değerli antrenör Adem Çelik ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, kendisini daha yakından tanıyıp bu serüvene nasıl başladığını ve gelecek hakkındaki planlarını öğreneceğiz.
Adem Hocam, bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Erdemirspor Voleybol Altyapısında voleybola başladım. İlk, Orta, Lise eğitiminden sonra 2002 – 2006 yılları arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi BESYO’ dan mezun oldum ve daha sonra 2006-2008 yılları arasında tayinim Tunceli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne çıktı. İki sene Tunceli’de doğu görevimi yaptım. 2008 – 2013 yılları arasında Kdz. Ereğli’ de Kdz. Ereğli Belediye Spor Altyapısında Voleybol çalışmaları yaptık. 2013 yılında da Gençlik ve Spor Bakanlığı ‘Antrenörlerimiz Engelleri Aşıyor’ isimli bir proje başlatmıştı. Bu proje kapsamında her ilden gelen antrenörler eğitim aldı. Türkiye genelinde toplam 1800 antrenördük ve illerimize döndüğümüzde bir proje oluşturup çalışmamız söylenmişti. Mayıs aylarında eğitimden döndüğümüzde projeyi yazıp hazırlıklarını yaptım. Daha sonra bu projeyi çeşitli Engelli Derneklerine ve Kurumlara sundum. Yaklaşık 1600 kişiye yakın Ereğli ve civarında ikamet eden engelli kardeşlerimizin yaş gruplarına ve engel gruplarına bakarak tarama yaptık ve telefonla hepsine tek tek ulaşmaya çalıştım.
Ereğli’deki bedensel engelli sayısı 1600 müydü?
Hepsine telefonla ulaşabildiniz mi? Evet, Rehberlik Araştırma Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda ortalama Ereğli ve köylerinde kayıtlı toplam bedensel engelli sayısı bu civarda idi. Olumlu dönenler de oldu dönmeyenler çoğunlukta olduğu için telefonla başarılı olamayacağımı anlayıp sahaya indim. Ereğli’deki tüm Rehabilitasyon Merkezlerini gezdim. Öğretmenler ve fizyoterapistlerle yaptığım görüşmeler sonucu bir portföy oluşturduk. Tüm merkezlerden birlikte çalışabileceğimiz sadece 4-5 kişi bulabildik. Tabii tüm engelli arkadaşlarımız rehabilitasyon merkezlerine gitmiyor. Şu an Milli Takımda olan arkadaşlarımızı, sokakta gezerken, birini Postane’de, diğerini Belediyede, bazılarını bankada, Bu şekilde kişilere ulaştıktan sonra bir toplantı gerçekleştirip arkadaşlara sunum yaptık. Amacımız ne, nasıl bir proje ve neler yapacağız bunları anlattık.
Karşılaştığınız tepkiler nasıl oldu?
Tabii ki ilk defa böyle bir şey gerçekleştirileceği için insanlar şaşırdılar. ‘Engelli nasıl Voleybol oynayacak?’ diyen doktorla bile karşılaştık bu süreçte. Toplantıda kendilerine Dünyadaki örneklerini de gösterdik ama pek inandırıcı bulmadılar. Onlardan bir söz aldım. ‘Sizden tek isteğim, şu spor salonunda şu saatte ilk antrenmanı yapacağız. Oraya gelin buyurun, oturun, ilk yarım saat bize katılın. Hoşunuza gittiyse devam ederiz, gitmediyse kalkın gidin. Ben de size niye gidiyorsunuz demeyeceğim.’ dedim. Ve 11 kişiyle başladık. Oturdular, oyunu fiziksel olarak anlattık. Hepsinin engelleri farklı olduğu için ayrı ayrı nasıl hareket edeceklerini gösterdik. Oyunu oynamaya başlayınca onların da hoşuna gitti. ‘Demek ki biz de spor yapabiliriz’ dediler. Bu şekilde başladık ama daha sonra olay profesyonelliğe kadar gitti.
Daha sonraki süreç nasıl gelişti?
Daha güçlü olabilmesi için Belediyespor bünyesinde kulübü kurduk. O dönemde Ereğli Belediye başkan yardımcılığı yapan ve kendisi de engelli olan Sayın Nazım Erdoğan’ın da destekleriyle ‘Engelli Koordinasyon Merkezi’ kuruldu. Bu da bizim için çok büyük bir avantaj oldu. Kdz. Ereğli Belediyemizden ve Engelli Koordinasyon Merkezinden ve İdarecilerden çok fazla destek gördük. Her ihtiyacımızda yanımızda oldular. Çalışmalara yeni başladığımız dönemde -başladıktan iki ay sonra- bizim arkadaşlar daha top bile tutamıyorlardı. Spora başlayan arkadaşlarımız bir kaç ay çalışma yaptıktan sonra bazı şeylerin üstesinden geldiklerini gördükçe daha büyük bir istekle ‘Ne yapabiliriz?’ diye düşündük ve Engelliler gününde hazırlanan program dahilinde Meclis üyeleriyle oturarak maç yaptık. Daha sonraki süreçte yine 3 Aralık Engelliler Günü’nde Filistin’ li bir takımı buraya getirdik ve onlarla bir turnuva yaptık. Çok anlamlı ve güzel bir günde Belediyemiz Filistin’den gelen engelli kardeşlerimize protez ve tekerlekli sandalye gibi bir çok malzeme desteğinde bulundu. Filistinli kardeşlerimizin yüzlerindeki ifadeyi görünce Ereğli’de yaktığımız meşalenin ışığını Filistin’de görmüş gibi olduk. Antrenmanlar ilerledikçe baktık bizim arkadaşlar kendilerini geliştiriyor. Başka ne yapabiliriz dedik ve Ereğli’de bir Türkiye Şampiyonası düzenlemek için yazışmalara başladık. Yazışmalar devam ederken bu süreçte yaptığım çalışmalardan dolayı Federasyonun takdirleri sonucunda Oturarak Voleybol branşı ‘Eğitim Kurulu’na aldılar. Şu anda da Eğitim Kurulu Başkanlığım devam ediyor. Bizim Federasyonumuzda 19 branş var. O zaman dışarıdan 8 Kulüp geldi. Konaklamalarını, yol paralarını, her şeyini biz karşıladık. Böylece 2015 yılında burada bir Türkiye Şampiyonası yaptık ve bizim kurduğumuz takım Türkiye Şampiyonu oldu. Daha sonra iş büyüyünce Federasyon Başkanlığı Lig kurmak durumunda kaldı. Çünkü daha önce bir tane Türkiye Şampiyonası yapılıp dönem bitiyordu, ama takımlar da maçlar da çoğaldı çünkü ‘Oturarak Voleybol’ oynayabilen biri, başka branşları da kolaylıkla yapabiliyor.
Oturarak Voleybol branşı Türkiye’ye hangi dönem oynanmaya başlandı?
Bu branş 2007 yılında TBESF bünyesinde şu an halihazırda Oturarak voleybol Teknik Kurulu Başkanı ve Milli Takımlar Başantrenörü Yusuf Kenan Kök’ün kendi çabaları ile TÜRKİYE BEDENSEL ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU (TBESF) bünyesinde ilk çalışmalar başlamış. 2010- 2011 yıllarında çeşitli yurtiçi ve yurtdışı turnuvalara gidilmiş ve mevcut federasyon yönetimlerince gerekli ilgi alakayı göremeyince faaliyetler durmuş. Ereğli Belediyespor olarak Kdz.Ereğli’de yaptığımız organizasyondan sonra ileriye dönük ligin başlangıç adımlarını atmış olduk. Ve daha sonra 2016 yılında Lig kuruluyor, diğer takımlar da bu spora yatırım yapmaya başlıyor. Etaplı Lig statüsünde hali hazırda devam ediyor. Takım sayısı artınca da 1.Lig kuruldu. Daha sonra takım sayısı artınca 1. ve 2. Lig kuruldu, zamanla statü değişerek Süper Lig ve 1.Lig olarak devam ediyor. Şu an toplam 20 takım oluştu.
2015 yılında Gençlik ve Spor Bakanını da takım olarak ziyaret ettiğinizi hatırlıyoruz…
Ereğli’de düzenlenen Türkiye Kupasından sonra Konya’da düzenlenen Türkiye Şampiyonasında da Şampiyon olduk. Aynı dönemde bedensel, zihinsel, görme ve ortopedik engellilere yönelik Ereğli’de bir Spor Kompleksi oluşturulması için tüm planlarıyla beraber bir Proje hazırladım. Bunu kimden talep edebiliriz diye düşündük. Meclis üyemiz Sn.Yusuf Kalay; ‘Bakan’ımızdan talep edebiliriz.’ deyince o dönem AK Parti MYK üyesi Emine Çift aracılığıyla randevu aldılar ve takımla beraber Sayın Bakanımızı ziyarete gittik. Bizi çok iyi karşıladılar. Kendimizi anlattık ve projemizden bahsetme olanağı bulduk. Ancak proje ile ilgili herhangi bir gelişme olmadı. Daha sonraki süreçte meydana gelen maddi sıkıntılardan dolayı da biraz yavaşladık tabi.
Zaman zaman toplumda farkındalık yaratmak adına değişik mekanlarda ‘Oturarak Voleybol’ maçları gerçekleştiriyorsunuz.
2017 yılında Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ nde bulunan 80 metre yüksekliğindeki Tokatlı Kanyonu Kristal Terasında, bu sporun tanıtımı için gösteri maçı yaptık. O da Dünya Federasyon sitesine haber olarak düşmüştü. Fethiye Ölüdeniz’de Kumburnu Plajında voleybol oynadık. Drone çekimleri yapmıştık. Bunun dışında Kdz.Ereğli ve Spor Yelken Antrenörü Talat Hoca’mızın da yardımlarıyla denizde platform oluşturup dünyada başka örneği olmayan bir projeye imza atarak denizin üstünde oturarak voleybol maçı yaptık.
Anladığımız kadarıyla Oturarak Voleybol Liginin oluşmasında başta sizin öncülüğünüzde Ereğli’nin çok katkıları olmuş. Beraber çalıştığınız sporcular da bu süreçte Milli Takım oyuncusu oldular.
Her yeni gelen Federasyon Başkanı lige bir branş ekliyor. Bir önceki Başkan oturarak basketbolu getirmişti. Ondan sonraki ampute futbolu getirdi. Son Başkan da Voleybola ağırlık verelim dedi, bize yardımcı oldu. Böylece o bahsettiğim gelişmeler yaşandı. Şu an hali hazırda Milli Takım Antrenörüyüm. Ereğli’den 4 Milli sporcumuz var. Paravolley branşında bu sene 2017 Kasım ayında ülke olarak ilk defa katıldığımız Avrupa Paravolley Şampiyonasında ben ve sporcularımız Ereğli’mizi gururla temsil ettik.
Şu an takıma yeni eklenen sporcular oluyor mu? Yoksa halihazırdaki takımla mı devam ediyorsunuz?
Şu an takımımızda 13 kişi var ve aralarında 3 tane genç oyuncumuz var. Bunlardan en küçüğü 2001’li Emircan Uzun. Geçtiğimiz günlerde beni 2007 doğumlu bedensel engelli oğlu oğlan ve oğlunun spor yapmasını isteyen bir veli daha aradı. Cumhuriyet Ortaokulu’na gidip kendisiyle ve oğluyla tanıştım ve çok mutlu oldum. 2007 doğumlu küçücük bir çocuk. Yaz okuluyla beraber kendisiyle de çalışmaya başlayacağız. Takımımızda yaş ortalaması 35 ile 40 arası kaldı. Biz de istiyoruz ki bu sporu yapabilecek çok genç ve kız- erkek arkadaşlarımızı da bu sporla tanıştıralım.
Genç yetenekleri nasıl keşfediyorsunuz?
Gençlerimizi her yerde arıyoruz. gerek rehabilitasyon merkezleri, gerekse diğer derneklerle irtibat halindeyiz. Toplumda hala engelli bireylerin spor yapamayacağına inanan, önyargılı bir kesim var. Mesela şu an Milli Takımlarda en genç sporculardan olan Merkez Anadolu Lisesi öğrencisi Yahya Çolak bizim mahalledendir, gidip gelirken onu görünce sıkıştırıyordum takıma almak için, ikna etmeye çalışıyordum. Ama çok çekingen bir çocuktu, her seferinde ‘Ben istemiyorum Hocam’ diyordu. Bir yıl peşinde koştum:) Sonunda babasıyla konuştum ve böylece çalışmaya başladık. Gelişmiş ülkelerin Milli Takımlardaki yaş ortalamaları yüksek ve bu nedenle engelli genç çocuklarla şimdiden çalışmaya başlayıp geleceğin Şampiyonlarını yetiştiriyorlar. Gönül ister ki, toplumda hiç engelli birey olmasa ama hayat içinde farklılaşan durumlardan dolayı toplumda gerek doğuştan gerek sonradan engelleri oluşan birçok bireyimiz var. Ayrıca spor, engelli çocukların hayatla bağ kurmasını sağlıyor. Ülkemizde ve ilçemizde engelli bireylerin sayısı oldukça artmış vaziyette. Avrupa Şampiyonasındaki diğer takımlarda genç sayısı 2-3’ü geçmiyordu ve biz 6 gençle Şampiyonaya giden tek takımız. Avrupa bu konuda bizi hayranlıkla karşıladı, Avrupa’nın takdirini ülke olarak kazandık.
Bayanlar ile ilgili bir çalışmanız var mı?
Yine bizim öncülüğümüzde kurulacak Bayan Takımını diğer illerin de izleyeceği ve ilerleyen zamanlarda Bayanlar Liginin de oluşacağı kanaatindeyim. Aslında ‘Oturarak Voleybol’ branşında bayanların önü daha açık, dünyada performans anlamında erkekler daha üst seviyede ancak bayanlar öyle değil. O yüzden bu sene de bir ilki gerçekleştirerek Ereğli’de Bir Bayan Takımı oluşturacağız ve Erkekler Ligine gireceğiz. Kızlarımız da bu sene yetişirse Ligde varlar İnşallah…
Arkadaşlarımız bu sporları yapmaya başladıktan sona ailelerden ne gibi geri bildirimler alıyorsunuz? Spora getirip götürmek onlar için zor olmuyor mu?
Sonuçta her anne baba evladı için en iyisini istiyor ve yeni bir şeyler öğrenmesi, sosyal olması için çabalıyor. Engelli aileleri bu konuda daha fazla çaba sarf ediyor. Benim diğer voleybol takımımla da oturarak karma maçlar yaptırıyorum. Empati kurma açısından çok faydası oluyor. Aileler de bunun bilincinde ve bize ‘İyi ki varsınız, buna kim ön ayak olduysa Allah razı olsun’ diyorlar. Ben de ‘Gençlik Spor Bakanlığı’ diyorum çünkü sonuçta Bakanlık kendi bünyesine almasaydı bu sporlar sadece belli kişilerin tekelinde kalıyordu bu sayede tüm Türkiye’ye yayıldı. Sıkıntılarımız da çok ama sonuçta o çocukların gözünde yakaladığımız sevinç her şeye değiyor. Ayrıca bu sporcularımız 35’inde 40’ında eline top almış ve bu işe sarılmışlar. Şehir şehir gezip müsabakalara katılıyorlar, yeni insanlarla tanışıyorlar. Bir eğlence, bir hobi oldu bu onlara.
Antrenörümüz Talat Çerçioğlu’nun da Paralimpik Yelken Takımı çalışmalarına başlayacağını duyduk ve daha fazla engelli vatandaşımızın spor yapacağını öğrendiğimiz için mutlu olduk. Ailelerinden ayırdıkları vakitleri her yaştan insanın sporu sevmesi için çalışmalara ayıran ve Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu’na Ereğli adını iftiharla yazdıran Adem Çelik’e teşekkürlerimizi sunuyor. Tüm sporcu arkadaşlarımıza başarılar diliyoruz.
Engelli Olimpiyat oyunları olarak kullanılan Paralimpik (Paralympic) sözcüğü, Latin alfabesinden alınan ‘para’(ile) ve ‘olimpic’(olimpiyat) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Olimpiyatlara paralel oyunlar anlamına gelir.