Yeni bölümlerimizden biri olan “İş’te İnsan”’da; Ereğli’de başarılı işlere imza atmış isimlere iş yaşamından, sosyal hayata uzanan farklı sorular yönelteceğiz.
Recep Bey, öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Tokat’ta orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. Rahmetli babamın kısıtlı imkânlarıyla büyümüş bir çocuğum. Üniversiteyi bitirdikten sonra öğretmen olarak işe başladım. 5 – 6 yıl çeşitli illerde öğretmenlik yaptım. 1996 yılında istifa ederek Kayseri Final Dergisi Dershanesi’nde özel sektöre adım attım. O günden bu yana tam 22 yıldır Final ailesi içindeyim.
Ereğli’ deki eğitim le ilgili geçmişinizden bahseder misiniz?
2001 yılında Final Dergisi Dershanelerinin Karadeniz Ereğli şubesinde kurucu olarak görevlendirildim. 15 yıl Dershane hizmeti verdikten sonra 2015 yılında dershanelerin kapatılması gündeme geldi. Dönüşüm programı çerçevesinde Temel Liseye dönüştük ve 4 yıl içerinde standartlara uygun bir binaya geçmek için taahhütte bulunduk. 1,5 yıl gibi kısa sürede taahhüdümüzü yerine getirerek standartlara uygun olan İbrahim Efe Caddesindeki şu anki binamıza taşındık. İnşallah yeni yatırımlarla eğitim sektöründe çalışmaya devam edeceğiz. Bütün bu süreçte her zaman yanımızda olan, desteklerini esirgemeyen Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın İbrahim Taşel Bey’ e ve Genel Müdürümüz Şevket Ertem Bey’ e teşekkürlerimi sunuyorum.
Biraz ailenizden bahseder misiniz?
Eşim ev hanımı ve 2 kızım, 1 oğlum var. Kızım burada Ereğli Subaşı’ nda eczacı, diğer kızım tekstil mühendisliğinde son sınıfta okuyor. Bir de ufak prens var, o da 8 yaşında ilkokula gidiyor. Artık iyi bir aile babası mı derler yoksa işkolik bir aile babası mı bilemem. Ama zaten ev ile iş arası 100m dolayısıyla hayatım işten eve, evden işyerine geçiyor.
Gelecek dönemdeki yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Aslında 1 yıldır kampüs okul açabilmek için yer arayışı içindeydik ancak malum Ereğli’ de 10-15 dönümlük şehre yakın okul olacak nitelikte bir arazi bulmak çok zor. Bu süreçte farklı bir şey gelişti ve bir özel okulumuzun binasını satın alarak 2. yerimize sahip olduk. Yeni Eğitim Öğretim yılında hem Final Lisesi olarak hem de Kavaklık Mahallesi’nde yer alan kendimize ait binamızda Final Akademi Ortaokulu olarak yeni eğitime devam edeceğiz. Yeni okulumuzda çocuklarımız iyi bir akademik eğitim alacak. ”Hem Yaşam hem Sınav Başarısı için” sloganıyla yola çıkan okullarımız, velilerimizin çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri ve rahatlıkla çocuklarını gönderebilecekleri bir ücret bandında olacak. Artık herkes çocuğunu özel okula, yani Final’e gönderebilecek. Bayrağı daha yukarıya taşımak için yeni yatırımlar yaparak, geleceğimiz olan ve Atatürk’ün bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin devamını sağlayacak gençleri yetiştirmek adına çalışmaya devam edeceğiz.
Sizce ilçemizdeki özel okul sayısının artması eğitimi ne yönde etkiler?
Okul sayısının artması hiçbir zaman bir olumsuzluk değildir. Türkiye’deki özel okul politikası değişti. 2015 yılında Türkiye’deki özel okullaşma oranı %3 iken Bakanlığımız 4 yıllık süreçte %15 hedef belirledi. Artık özel okullaşma da %25’ ler konuşulmaya başlandı. Sonuç olarak bu her 4 kişiden 1’ inin özel okula gideceği anlamına geliyor. Devlet bu amaçla hem özel okullara hem de özel okula gidecek öğrencilere teşvikler veriyor. Özel okulların artması, eğitimin kalitesinin artması anlamına geleceği için hiç birimizin bundan rahatsız olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Ereğli uzun yıllardan beri eğitim alanında ciddi başarılara ev sahipliği yapmış, bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Ereğli eğitimde çok farklı ve belki de hak ettiği yerlerde olmayan ilçelerden bir tanesi. Geçtiğimiz yıllarda gerçekten eğitim kalitesi burada da çok iyiydi. O günden bu yana ülke genelinde olduğu gibi Ereğli’de de eğitimde bir yozlaşmaya doğru gittiğimiz bir gerçek. Bu gidişatı tersine çevirmenin yolu değerler eğitimine önem vermekten geçiyor. Gelişim sadece akademik eğitimle olmuyor, gün geçtikçe değerlerimizi kaybediyoruz. Ayrıca Ereğli’de özel derse gereğinden fazla para harcanıyor. Çocuklarını devlet ve özel okullara gönderen veliler aynı zamanda neredeyse tüm derslerden özel ders aldırıyor. Ereğli’de eğitime harcanan paranın karşılığında elde edilmesi gereken başarının sağlanmadığını düşünmüyorum.
Kültür sanatla aranız nasıl?
Kitap okumayı severim, neredeyse her gün okumaya çalışıyorum. Sinemaya çok gittiğimiz söylenemez ama tiyatroyu çok seviyoruz. Onu da pek burada bulamıyoruz biliyorsunuz.
Sporla aranız nasıl spora vakit kalıyor mu?
Sporla aram iyi, 1-2 yıl öncesine kadar halı saha maçları yapardık. Zaman buldukça sahilde yürümeye çalışıyorum. Tabii ki vazgeçilmezlerimden biri de Fenerbahçe.
Sosyal medya kullanıyor musunuz Facebook, Twiter, instagram gibi alanları takip ediyor musunuz?
Kullanıyorum. Twitter ve Instagram var ama aktif olarak ben Facebook kullanıyorum.
Hayatınızın kırılma noktasını sorsam cevabınız ne olurdu?
Devlet memuru iken bir gecede özel sektöre geçmem olurdu herhalde. Üniversiteden dostum, arkadaşım olan Manisa Final’in yöneticisi Orhan Ektaş kardeşimin, Kayseri’ ye Final’e çağırması ile birlikte bir gecede istifa edip iki gün sonra Coğrafya öğretmeni olarak özel sektörde çalışmaya başla – mam olurdu. Özel sektörde çalışmak ciddi fedakâr istiyor, gelişme anlamında ben kesinlikle doğru bir hamle yaptığımı düşünüyorum.
En büyük destekçiniz kimdir?
Kesinlikle ailem.
Hayatta sizi en çok mutlu eden şey nedir?
Çalışmaktan mutlu oluyorum. Allah’ın verdiği bir ömrü geçiriyoruz. Sonunda gideceğiz bu dünyadan. Geride hoş bir seda, arkamızdan anan güzel dostlar ve güzel duygular bırakabilmişsek, ne mutlu bize.
Son olarak, Dergi 67300 ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
İsminizle, içeriğinizle ve boyutunuzla gerçekten farklı bir dergi. Yani 67300 aslında buranın posta kodu ve çok güzel bir isim. Her gün kendini geliştiren, yereli aşan ve yeni kitlelere ulaşan bir yayınsınız. Bunu yakından takip ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.