Ereğli’de varlığını sürdüren en eski dernek olan Erdemir Musiki ve Folklor Gençlik Spor Kulübü Derneğini duymayan yoktur. Her yıl düzenli olarak etkinlikler düzenleyen dernek hakkında daha detaylı bilgi almak için Sivil Toplum Bölümümüzde kendilerini ağırlamaktan mutluluk duyduk.
Sağlıklı bir birey olmak için hem kendimizi hem de çocuklarımızı sosyal ve kültürel yönden desteklememiz şart..
Erdemir Musiki ve Folklor Gençlik Spor Kulübü Derneği ne zaman, kimler tarafından kurulmuştur ve derneğin amacı nedir?
Ereğli’den bir kaç sanat sever büyüğümüzün musiki sevdasıyla amatör çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla Türk Sanat Müziği topluluğu şeklinde oluşturduğu Derneğimiz, “Erdemir Musiki Cemiyeti” adıyla 1 Mart 1973 yılında kurulmuştur. Daha sonra kültür ve sanatın diğer alanlarından gelen talepler doğrultusunda Türk Halk Müziği, Türk Halk Oyunları ve son olarak 1986 yılında Tiyatro dalının da ilave edilmesi ile gelişmiştir. Derneğimizin Türk Halk Oyunları grubunda yetiştirdiği minik ve yıldız sporcular bağlantısıyla gençlik ve spor faaliyetlerinde bulunduğu 2011 yılında tescillenmiş olup resmi kayıtlarda “ERDEMİR MUSİKİ VE FOLKLOR GENÇLİK SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ” adıyla yer almaktadır. Dernek olarak amacımız; kültürel faaliyetlerimizi en iyi şekilde geliştirip geniş kitlelere yaymak, yöremizin ve adını taşıdığımız şirketimiz ERDEMİR’in sanat, sosyal ve kültürel manada da var olduğunu göstermek, ayrıca gelecek kuşaklara Türk Halk Müziğini, Türk Sanat Müziğini, Türk Halk Oyunlarını ve Tiyatromuzu yozlaştırmadan ulaştırmaktır. Biz Erdemir Musiki ve Folklor G.S.K.Derneği olarak misyonumuza, amacımıza ve 44 yıllık tecrübemize dayanarak, konser ve gösterilerimizi, popüler kültürün etkisi ve baskısından uzak durmaya çalışarak, sanatsal değeri yüksek repertuvar ve içerikli gösteriler hazırlamaya dikkat ediyoruz.
Popüler kültüre ulaşmak oldukça kolay ancak biz geleneksel kültürümüzü bir sonraki nesile en doğru bir şekilde aktarmaya çalışıyoruz. Etkinliklerimizin de enönemli amacı budur.Batı Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren ve bünyesinde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Halk Oyunları, Tiyatro topluluğunu barındıran, aynı zamanda 44 senedir kesintisiz hizmet vermeye devam eden tek derneğiz. Dernek Kütüğümüz 67 ile başlar 001 ile biter. Yani yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra Zonguldak’ta kurulan ilk derneğiz.
Yönetim kurulunuz kimlerden oluşuyor? Üye profiliniz nasıl?
Zuhal Yükselen: 7 kişilik bir yönetim kurulumuz var. Dernek Başkanımız Cevat Bozkurt. Ben derneğin İkinci başkanı ve Türk Sanat Müziği sorumlusuyum. İlter Yüzgeç Genel Sekreterimiz ve Türk Halk Oyunlarının başında. Turgay Erdoğan Muhasip Üyemiz ve Türk Halk Müziği Sorumlumuz, Coşkun Öztürk Halk Oyunları Sorumlumuz, Ali Ekber Kaya Tiyatro Grubu Sorumlumuz ve Arzu Kibar Hasman da yönetim kurulu diğer üyemiz.
Ali Ekber Kaya: Aktif üye sayımız 130 olup toplam kursiyer sayımız 180’dir. Tüzüğümüze göre aktif üye olabilmesi için belirli aşamalardan geçmesi, çalışmaları düzenli takip etmesi gerekiyor. Üye profilimiz her yaştan ve her kesimden olabiliyor; öğrenciden ev hanımına, emekliden doktoruna kadar değişebiliyor. Tek gözettiğimiz olgunun sevgi, saygı, iyi niyet ve sorumluluk olduğunu belirtmek isteriz. Ereğli’de derneğimizin kurucularından olup hala üyeliğini sürdüren Yıldırım Ayral var mesela; 38 yıllık üyemiz kendisi.
İlter Yüzgeç: Geçen hafta Yıldırım Amca 2 no.lu kartını alıp geldi. Bizim için çok değerli kendisi. Bu arada yıllar içinde aramızdan ayrılanlar da oldu. Aile bağları kurup evlenen, daha sonra çocukları da burada minik kadroda oynamaya başlayanlar oldu. Burası sosyal anlamda da ilişkilerin çok güzel geliştiği bir yerdir. Çocuklar burada bulunduğu iki saat boyunca çağımızın bağımlılığı olan cep telefonu ve tabletten uzakta tamamen kültürel bir yapıya bürünmüş oluyor. Burada çok güzel bir yaşam alanı oluşturduk. Topluma daha yararlı bireyler olabilmeleri için böyle kurumların devam ettirilmesi ve ailelerin çocuklarını doğru yönlendirmi gerekmekte diye düşünüyoruz.
Bu dönemde gerçekleştirmiş olduğunuz projeler nelerdir?
Bünyemizdeki sanat dallarında düzenli çalışmalar yaparak her eğitim-öğrenim döneminde en az ikişer konser ve gösteri etkinlikleri düzenlemekteyiz, bunun yanı sıra taleplere bağlı olarak bağlama, ud, gitar, keman vb. enstrüman kursları da verebiliyoruz. Bu dönem gerçekleşen iki başarılı konserimiz oldu.
İlki ‘Türkülerle Anadolu’ isimli Türk Halk Müziği Konseri idi. İkincisi ise Buselik makamına yer verdiğimiz Türk Sanat Müziği Konseri idi. Bunların dışında biz 3 yıldır düzenli olarak Türk Sanat Musikisi geceleri düzenliyoruz. Bu gecelerimiz de çok nezih bir ortamda oluyor ve hep birlikte kaliteli vakit geçiriyoruz. 22 Nisan günü Erdemir Kültür Merkezinde çok keyifli sürpriz koreografili Halk Oyunları gösterimiz oldu. Şunu da belirtmek isteriz ki; her sene Erdemir’in işletmeye geçiş tarihi olan 15 Mayıs haftasında düzenlenen etkinliklerde görev almaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sene 52. İşletme Yıldönümünü kutlayacağız. 15 Mayıs tarihinde Halk Oyunları Gösterisi, 16 Mayıs’ta Türk Sanat Müziği ve 17 Mayıs’ta Türk Halk Müziği Konserimiz olacak. Bu etkinlikler ücretsiz olup, tüm halkımızı Şirketimizin davetlisi olarak beklemekteyiz.
Erdemir’in kültür sanata olan desteği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Çalışmalarımızı gerçekleştirdiğimiz ve dernek binası olarak kullandığımız yer, Erdemir’e ait bir mekan. Burası bizim ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılıyor ve bizim için büyük bir avantaj. Bunun için de kendilerine teşekkür ediyoruz. Aslında gerek üst düzey yöneticilerin gerekse tüm çalışanlar ve ailelerinin etkinliklerimize daha fazla katılım sağlamaları, bizlere manevi desteklerini hissettirmeleri, en büyük temennimiz. Biz Erdemir’in adını ulusal ya da uluslar arası boyutta kültürel ve sanatsal aktivitelerde daha çok duyurmak istiyoruz. Örnek vermek gerekirse Borusan’ın çok güzel bir Filarmoni Orkestrası var. Biz bu noktada şirketimizden talep geldiği takdirde elimizden geleni yapmaya hazırız.
Ereğli halkının etkinliklerinize ilgisi ne durumda?
Bu sene Ereğli halkı bizi çok mutlu etti çünkü iki konserimiz de doluydu hatta ilave sandalyelere ihtiyaç duyduk. İletişim eksiğimizi kapatmamızın faydasını görmüş olduk. Bu konserler için 3 ay çalışıyoruz ve Türk Sanat Müziği Korosu Şefimiz haftanın 2 günü Zonguldak’tan geliyor. Demek istediğim bu kadar emek verilen bir konseri boş salona sunmak bizi üzer tabii ki. Ereğli, ülkemizde en çok dernek ve cemiyete sahip şehirlerin başında gelmektedir. Bunların bir çoğu sanatsal ve kültürel ağırlıklı derneklerdir. Ne mutlu ki sanatı, müziği ve kültürünü önemseyen ve sahip çıkan bir kentte yaşıyoruz.
Tiyatro grubu olarak da farklı projelere imza atıyorsunuz bildiğimiz kadarı ile…
Ali Ekber Kaya: Geçen senelerde bir bankadan gelen talep doğrultusunda ilçemizin öz değerlerini yansıtan 1 dakikalık bir reklam filmi hazırladık ve tüm Türkiye çapında ilçelerden gelen filmleri yarışmaya tabi tuttular. Biz de Ereğli olarak çileği konu aldık. Hazırladığımız reklamda bir kızımız elinde bir sepet Osmanlı Çileği ile banka şubesine giriyor ve ‘Ben bunu bankaya yatırmak istiyorum’ diyor. Bu reklam filmi; tüm Türkiye’den katılan filmler arasında 1. seçildi. Bu sene Rektörlükten kamu spotu yaratmak için ‘Pedofili’ konulu bir film istediler. Yasal izinleri alındı ve senaryosu, yönetmenliği bana ait bir kamu spotu filmi çekimi yapacağız. Ayrıca bölgemizde bulunan köy okullarında; Hacivat Karagöz tiyatro oyununu sahneleyeceğiz. Cumhuriyet Ortaokulu bizden ‘Obezite’ ile ilgili çocukları sıkmadan bunun zararlarını anlatacak bir teatral çalışma istedi. Bunu da başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Sağlıklı bir birey olmak için hem kendimizi hem de çocuklarımızı sosyal ve kültürel yönden desteklememiz şart. Biz halkın ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
Gelecek dönemdeki projelerinizden de bahseder misiniz?
Gelecek dönem projelerimiz arasında; uzun zamandır aklımızda olan ve önümüzdeki dönem gerçekleştirmeyi planladığımız ‘Çocuk Korosu’ oluşturulması var. Bu konuda araştırmalarımız devam ediyor. Ted Koleji Vakfı ve bazı eğitim kurumları ile de ortak projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Son olarak okuyucularımızla paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?
Bizlerin tek beklentisi 44 yıldır, şehrimizin Kültür ve Sanat neferi olan Derneğimizin gelişimi, devamlılığı kısacası varlığının devam etmesini sağlamaktır. Bu sebeple bölgemiz halkını, ailelerini, gençlerimizi ve çocuklarımızı derneğimize davet ediyoruz. Dilerseniz son yıllarda aramıza katılan bir TSM Grubu üyemizin duygularını kendi cümleleri ile iletelim okuyuculara;
Bülent Egeli, Mühendis , 33 yaşında ; ‘Bir arkadaşımın Türk Sanat Müziği konserine daveti ile başladı onlarla tanışmam. Çok keyif aldığım bu konserden sonra çalışmalarını da dinlemeye gitsem, acaba sıkılır mıyım, beni aralarına kabul ederler mi gibi düşüncelerle çekinerek gittim. O kadar sıcak ve içten bir ortam vardı ki, bir kaç hafta sonra onlardan biri oluvermiştim, sanki yıllardır aralarındaymışım gibi hissettiriyorlardı bana. Yoğun ve stresli geçen günlerimde bana iyi gelen şeyi bulmuştum artık. Sevdikçe gittim, gittikçe daha çok sevdim. Eğlenceli çalışmaların, dernek çıkışı keyifli sohbetlerin zaman zaman topluca gezilerin yapıldığı hafızamdan silinmeyecek bir sürü güzel anılar biriktirdiğim bir yuva olmuştu. İyi ki gelmişim, iyi ki bu ailenin bir parçasıyım. Gelip bu güzellikleri bizimle yaşamak isteyen herkese ailemizde yer var…’