Nedir bu ‘e-twinning’?
E-Twinning platformu ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara yönelik olan ve temelde Avrupa’nın farklı ülkelerinden öğretmenlerin, deneyimlerini paylaşıp, fikir alışverişinde bulunabileceği çevirim içi bir ortam oluşturmuştur. Bu platformda öğretmenler, farklı ülkelerden ve kültürlerden iletişim kurdukları başka öğretmenlerle kendi eğitim süreçlerine uygun şekilde projeler üretiyor. Bu tarz projelerin hem öğretmenler hem de öğrenciler için iş birliği yapma, teknolojiyi daha etkin kullanma, yabancı dillerin gelişimi, derslerde daha motive olma, farklı kültürleri tanıma gibi sayısız faydaları var… İlçemizde de e-twinning projeleri hazırlanmakta ve bunun son örneği ‘I love my town’’!
2016 yılının Eylül ayında başlayıp Haziran ayında sona erecek olan projenin 28’i yabancı, 7’si Türk toplam 35 ortağı var. 7 Nisan’da AKM’de düzenlenen bir sergi sayesinde bilgi sahibi olduğumuz ‘I love my town’ (Şehrimi Seviyorum) Ereğli’yi, kültürünü, yemeklerini, yöresel kıyafetlerini tanıtmak amacıyla oluşturulmuş bir proje. Avrupa’nın farklı şehirlerinden okulların da proje ortağı olduğunu düşünürsek; bu Ereğli’nin tanıtımı adına atılmış büyük bir adım aynı zamanda.
Yöresel kıyafetler giymiş öğrenciler eşliğinde gezdiğim fotoğraf sergisinin yaratıcıları Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlkokulu sınıf öğretmeni Sultan ÇİVİCİ ile 38 öğrencisi ve Hatice Erdem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Güzide TURAN ile 25 öğrencisi. Öğrenciler daha önceden gezip görüp araştırdıkları yerleri kendi fotoğraf makineleri ile çekmişler. Ayrıca projede yer alan öğrenciler için oluşturulmuş bir köşe de vardı. Öğrencilerin projeyi benimsediğini, anlamını kavradığını gördüm ve artık eğitimin sadece okulda ders dinlemekten ibaret olmayıp projeler üretmek ve parçası olmak gerektiğini düşündüğümden geleceğin parlak bireyleri ile tanışmaktan çok memnun oldum… Keyif aldıkları her hallerinden belliydi. Anı defterinden Ereğli’ye ait yerel ağızların yer aldığı köşeye kadar her şey düşünülmüştü.
Sergide ayrıca Ereğli’nin yöresel kıyafetleri bir sandığın içerisinde sergilenmiş; dikiş makinaları, çıkrık tezgahı, ibrik, güğüm, elpek bezi gibi yöresel objeler ve Ereğli’nin geçmişten günümüze fotoğrafları yer alıyordu. Zonguldak’ın sembolü olan madencilerimizi tanıtmak amacıyla oluşturulan maden dekoru ve madenci kostümü giymiş öğrenciler büyük ilgi gördü. Ereğli türküleri eşliğinde simit, keş, lokma çay gibi Ereğli’ye özgü yöresel lezzetler ikram edildi. Üzerine Ereğli manileri bağlı çilek reçeli de bana o günden hatıra kaldı. Öğrenciler için, Ereğli halkı için, katılımcılar için verimli ve keyifli olan bu tarz etkinliklerin ilçemizde artmasını temenni ederken projede emeği geçen öğrenci ve öğretmenleri Dergi 67300 olarak kutluyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.