Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam DergisiDergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan

    1 Mart 2021

    Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler

    1 Mart 2021

    Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım

    1 Mart 2021
    Facebook Twitter Instagram
    31 Ocak 2023 , Salı ABONE OL
    En Son:
    • S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan
    • Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler
    • Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım
    • Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi
    • İyileşmek İsteyen Gelsin!
    Facebook Twitter Instagram
    Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
    • Ana Sayfa
    • Röportajlar
      • İçimizden Biri
      • Baş Köşe
      • Eskilerden Kim Kaldı
      • Özel Röportaj
      • İşte İnsan
    • Köşe Yazıları
    • Özel Konular
      • Yerel Tarih
      • Özel Konu
      • Kim Kimdir?
    • E-Dergi
    • Indeksler
    • Kurumsal
      • 67300 Hakkında
      • Mart 2016’dan Günümüze Yolculuk
      • Künye
      • Abonelik İşlemleri
      • İletişim
    Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam DergisiDergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
    Özel Konu

    Kandilli: Varagel

    1 Eylül 2016Yorum yapılmamış5 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

     

    Wikipedia’ya sorarsanız Kandilli; Zonguldak’ın, Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı bir beldedir. 1986’da kurulan ve 2003’e kadar Armutçuk adını taşıyan belde, beş mahalleden oluşur.

    Eski Kandilli’lere sorduğunuzda ise; burunlarının direği sızlar, hüzünle geçmişin güzel günlerine dalıverirler. O eski Cumhuriyet baloları, tenis turnuvaları, sinemalar, tiyatrolar…

    Kdz.Ereğli’ye Erdemir gelmeden önce bu bölgede Türkiye’nin bir çok şehrinden daha gelişmiş olan bir Kandilli gerçeği varmış. Dergi 67300 olarak ‘Bir Zamanlar Kandilli’ konusuna girişi bu sayımızda ‘Varagel’ başlığı ile hazırladık.

    Kandilli, Kdz.Ereğli’deki Taş Kömürü Havzaları Bölgesidir. Varagel ise Kandilli’deki kayalık plaj bölgesine kadar inen, 1880 Yılında Taş Kömürü Ocaklarını açan Fransız şirketinin yaptığı, 245 metre uzunluğundaki karşılıklı ağırlık esasına göre 45 derece eğimli yüzey üzerinde fren ve halat kullanılarak yapılan raylı taşıma sistemidir. TTK bünyesinde işçi ve malzeme taşımacılığında kullanılan varagel; 2010 yılına kadar da gelen ziyaretçiler için nostaljik olarak çalıştırılıyordu. O tarihte tünelin ucunda meydana gelen göçük neticesinde artık kullanılamamaktadır.

    Varagel’den aşağıya 245 metre boyunca ormanın içinden indikçe sizi kucaklayan masmavi Karadeniz suları; bu zevki yaşayanlar için ayrı bir özlem meselesidir.

    Bize bu konuyu aktaran Kandilli doğumlu, Kandilli Kültür Derneği Başkanı Sn. Korhan Us’a gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbet için tekrar teşekkür ediyoruz.

    Korhan Bey, eskiden Kandilli nasıl bir yerdi?
    Şu kadarını söyleyeyim, gerisini siz anlayabilirsiniz. 2.Dünya Savaşı döneminde her yerin yokluk ve karanlık olduğu zamanlarda bile Aşağı Kandilli’de zengin bir sosyal yaşam vardı, kıtlık yoktu ve ışıl ışıldı. Aşağı Kandilli dediğimiz o kısmı, Karabük’teki Anıtlar Kurulundan karar çıkartıp geçen sene koruma altına aldırdık. Hatta Valilikte de bu bölgeyi koruyup gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak için ödenek ayrıldı ancak o ödeneği her zaman olduğu gibi başka bir yere aktarmışlar. Bizim imkanlarımızla yapılacak bir olay değil bu.

    Kandilli denilince akla gelen ilk simgelerden biri olan Varagel kaç yılında inşaa edilmiş?
    Varagel, 1905’te Fransızlar tarafından inşa edilmiş. Yapılış amacı da çıkartılan kömürün deniz kenarına geçişini sağlamaktır. Oradan vinçlerle gemilere taşınıp, gönderilirdi. Bence çok enteresan bir sistem. Şu anda Avrupa’da çok daha modernleri var tabi ama o zamanlar için çağın ilerisinde bir sistemdi. Varagel’i tutan iki halat vardı, fotoğraflarda da görünür. İleri çekici olan bir sabit halat ve hareket ettiren halat. O koptuğu zaman diğeri kelepçe şeklinde tutuyor ve bu şekilde herhangi bir kazaya yol açmıyor. Çok güvenli bir sistemdi. ‘Payton’ da denilirdi. Varagelin sistemli olarak çalıştığı dönemlerde makaraları ve halatları teknisyenler tarafından periyodik olarak haftada bir defa yenilenir, yağlanır kısaca bakımı yapılırdı. O bakım sırasında çalıştırmazlardı. O zamanlar biz çocukken denize o rayların üzerinden yürüyerek inerdik.

    Varagelin asıl görevi kömür taşımak mıydı?
    Aslında ilk yapıldığı zamanlarda ‘Havai hat’ dediğimiz İtalyanlar zamanında yapılan havadan deniz kenarına giden bir hat vardı. Yani varagelin hava hattını düşünün, o şekilde. Kömürleri ocaktan deniz kenarına havai hat naklediyordu. Varagel daha çok personel taşımaya yönelikti. Ama havai hat iptal edildikten sonra varagel hem malzeme hem de insan taşıdı. O zamanlar orada yanaşma limanı vardı.

    Varagel şu an çalışır durumda değil bildiğimiz kadarıyla…
    Maalesef, aşağıdaki yol tamamen kapalı. Aşağı yukarı 3 yıldır hiç çalışmıyor. Biz 3 sene önce Amele Birliği Başkanı arkadaşımız Hasan Yılmaz’a rica ettik, temizlendi. Turizm amacı ile gelenler inebiliyordu. Gerçi varagel için teknik sistemin yeterli olduğunu söylüyorlar her an çalışabilir ama oranın tekrar temizlenmesi lazım. Fakat buradaki tünelin öbür ucunda heyelan oldu. Heyelan tünelin çıkış tarafını kapattığı için oradan geçilemiyor. Geçilemeyince, varagelin makine dairesinin orada eski Fransızların zamanında kalma patika bir yol vardı; şu an o patika yol kullanılıyor.

    Turizme yönelik herhangi bir proje yapılmış mı?
    Maalesef. Onu biz de düşünüyoruz ama bizim boyutlarımızın çok üzerinde; özellikle finans gerektiren projeler bunlar. Bir de mülkiyet sorunu var zaten. Bir kısmı ormana ait, bir kısmı işletmeye ait. Kandilli’de eskiler dışında bir çok insanın bilmediği durum vardır. Kandilli’de ilk başlarda yerleşim yeri Aşağı Kandilli dediğimiz bölge idi. Sizin bildiğiniz yukarısı yoktu. Yayla Mahallesi denen yer 1952-1953’lerde kuruldu. Ondan önceki bütün yaşam Aşağı Kandilli’deydi. Yerleşim yerleri Orman İşletmesine aitmiş ve 99 yıllığına kiralanmış zamanında. Kullanım süresi dolunca da tamamen evler yıkılmaya terk edildi, yağmalandı. Keşke bu bölge korunabilse ve turizm amaçlı kullanılabilse idi…

    Kömürleri ocaktan deniz kenarına havai hat naklediyordu. Varagel daha çok personel taşımaya yönelikti. Ama havai hat iptal edildikten sonra varagel hem malzeme hem de insan taşıdı. O zamanlar orada yanaşma limanı vardı.

    Zaman zaman dernek olarak farklı projeler gerçekleştiriyorsunuz. Bunlardan bahsedebilir misiniz?
    En son projemizden bahsedeyim: Kandilli’deki yıkılmış olan bir binanın yerine Belediye park yaptı. 16 Haziran’da o parkın açılışını biz festival şeklinde yaptık. Her yıl yaptığımız Kandillililer buluşmasını gündüz yaptık ve sosyal medya aracılığı ile de uzun yıllardır Ereğli’ye gelmeyen şehirdışı ve yurtdışında yaşayan eski Kandillileri burada buluşturmayı başardık. Festival havasında geçti o gün. Buranın en güzel yıllarına şahit olmuş ve gençliğinde başka yerlere yerleşmiş bazı arkadaşlarımız, eskiden yaşadığı şimdi harap haldeki evleri görünce göz yaşlarına hakim olamadı. Çok duygusal sahneler yaşadık.
    Bunun dışında bizim irtibat noktamız olan Yöresel Evlerde yönetim olarak belirli zamanlarda toplanıyoruz. Bazen kültürel ve sanatsal etkinlikler oluyor. Toplamaya çalıştığımız aidatlarla Kandillili madenci çocuklarından ihtiyaç sahibi olanlara burs veriyoruz. Şu an öncelikli amacımız bu.

    Kandilli Kültür Derneği’ne çalışmalarında başarılar diliyoruz. Önümüzdeki sayılarda Kandilli’mizi farklı konularla ağırlamaya devam edeceğiz. Siz de eski Kandilli ile ilgili anılarınızı ve elinizdeki fotoğraflarınızı bizimle paylaşabilir ve daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlayabilirsiniz.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
    Editör

    Son Paylaşımlar

    Özel Konu

    Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler

    1 Mart 2021
    Özel Konu

    Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi

    1 Mart 2021
    Özel Konu

    Genç Yetenek – Alihan Sarı

    1 Mart 2021
    Add A Comment

    Comments are closed.

    Son Yazılar
    • S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan
    • Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler
    • Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım
    • Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi
    • İyileşmek İsteyen Gelsin!
    Son Yorumlar
      Editors Picks
      Top Reviews
      Advertisement
      Demo
      Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Ana Sayfa
      • Abone Ol
      İnternet Danışmanlık: Aykut Ates Creative Studio © 2023

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.