Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam DergisiDergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan

    1 Mart 2021

    Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler

    1 Mart 2021

    Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım

    1 Mart 2021
    Facebook Twitter Instagram
    3 Şubat 2023 , Cuma ABONE OL
    En Son:
    • S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan
    • Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler
    • Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım
    • Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi
    • İyileşmek İsteyen Gelsin!
    Facebook Twitter Instagram
    Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
    • Ana Sayfa
    • Röportajlar
      • İçimizden Biri
      • Baş Köşe
      • Eskilerden Kim Kaldı
      • Özel Röportaj
      • İşte İnsan
    • Köşe Yazıları
    • Özel Konular
      • Yerel Tarih
      • Özel Konu
      • Kim Kimdir?
    • E-Dergi
    • Indeksler
    • Kurumsal
      • 67300 Hakkında
      • Mart 2016’dan Günümüze Yolculuk
      • Künye
      • Abonelik İşlemleri
      • İletişim
    Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam DergisiDergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
    Özel Konu

    Empatik Kafe ‘Demgoodcoffee’

    1 Kasım 2016Yorum yapılmamış3 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

     

    Her sayımızda birbirinden güzel projeler gerçekleştiren derneklere ve projelerine yer verdiğimiz ‘sivil düşün’ sayfamızın bu sayıdaki konuğu ‘Dem Derneği’ ve sağır, işitme engelli bireylerle bir arada çalıştıkları ‘Demgoodcoffee’.

    Dem Derneği, İstanbul’da faaliyet gösteren “Başkasının yarını ol” mottolu, empati temelli sosyal sorumluluk projelerini ve sosyal girişimleri hayata geçirmek için kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu. Bu dönem ki hedefi, duyan yani dominant olan toplum ile sağır toplumunun diyalog kurması için keyifli bir platform yaratmaktı. Kahve dükkanı ise bu diyalog için güzel bir araçtı.

    Derneğin kuruluş hikayesi Amerika’da medya ve tarih üzerine eğitim alan Ayşe Damla İşeri ile başlıyor. Türkiye’ye döndüğünde gazetecilik stajı yaptığı sırada meslekle ilgili beklentilerinin gerçekle uyuşmadığını hayal kırıklığı ile fark ediyor. Yaşadığı hayal kırıklığının temelindeki sorunun meslekteki iletişim sorunu olduğunu anlamasıyla, yolu sivil toplum kuruluşlarına ve işitme engellilerle çalışmaya doğru kıvrılıyor. Bir süre sonra da, duyan toplum ile sağırlar ve işitme engelliler arasındaki iletişimsizlik halinin somut diyalog problemi olduğunu ve sivil topluma iyi bir başlangıç olduğunu düşünerek Dem Derneği’ni kuruyor. Arkadaşları ve yakın çevresi ile birlikte, sevgiyle ve sağduyuyla hizmet edebileceği bir yola çıkıyor.

    Dem kelimesi, demos’tan yani insandan, halktan, demlenmişlikten, deneyimlenmişlikten geliyor. Dem Derneği, bir çatı olarak bir çok sosyal girişimin çatı kuruluşu olmak için çalışıyor. Bunlardan ilki olan Demgoodcoffee’yi kurmak için dernek aktif olarak bir buçuk yıl çalışmış. Sağırlarla ve işitme engellilerle empati temalı bu girişim İstanbul Beşiktaş’a sımsıcak bir mekan kazandırmış. Burası bir kahve dükkanı olmanın ötesinde çok amaçlı bir paylaşım, empati ve proje merkezi olarak düşünülmüş. Diğer kahve dükkanlarından en büyük farkı ise; sağır ve işitme engelli bireylerle bir arada çalışmaları ve siparişlerinizi işaret dili kullanarak verebilmeniz. Nitelikli güzel kahveler sunulan mekanda, işitme engelli arkadaşlar konukları ağırlıyorlar. Hemen girişte bulunan tablette, ‘’merhaba, lütfen, istiyorum, şekerli, şekersiz’’ gibi temel işaret diliyle anlatabileceğiniz hareketler yer alıyor. Tabletten bakarak dilediğiniz türde kahveyi, dilediğiniz şekilde sipariş verebiliyorsunuz. Bunun dışında sipariş kartları, duyan kolaylaştırıcı rol oynayan çalışanlar da size sipariş vermenizde yardımcı oluyorlar.

    Bu oluşumun temel amacı; toplum içerisinde işitme engelli ve sağırlara karşı acıma duygusunu yenmek. Ortaklık ve girişimci desteğiyle hayata geçen Demgoodcoffee’den elde edilen, hissesi oranındaki % 30’luk pay Dernek bütçesine katkı sağlıyor ve gerçekleştirilecek diğer projeler için harcanıyor. Sürdürülebilirliğini sadece bağış ve aidatlar üzerine kurgulamak istemeyen Dem Derneği, bu tavırla kendi gelir modellerini de kendi yaratıyor. Bu sosyal ağı yaymak hedefinde olan Dem, kahvenin birleştirici gücünü kullanarak bir kafe açma; işiten ve işitemeyen insanları bu güçle bir araya getirme arzusunu gerçekleştiriyor.

    Dem, kahvenin birleştirici gücünü kullanarak bir kafe açma; işiten ve işitemeyen insanları bu güçle bir araya getirme arzusunu gerçekleştiriyor.

    Bu tarz projelerin tüm Türkiye’de sık rastlanan detaylar olduğunu görebileceğimiz günlere kavuşacağımız ümidiyle…

    Başkasının yarını olmak için kurulan bu güzel dernek; Türkiye’de derneklerin büyük ölçüde ayakta kalabildiği bağış ve aidat gelirleri yerine; gelir modellerini yatırımlarından alabilecekleri ve sosyal fayda üretirken eş zamanlı olarak potansiyel karı tekrardan sosyal faydaya entegre edebilen bir sistem olduğu için de özel bir konumda bize göre. www.demgoodcoffee.com‘dan Türk işaret dili ile istediğiniz kahveyi nasıl sipariş edebileceğinizi öğrenin. Yolunuz İstanbul’a, Beşiktaş’a düşerse bir uğrayın. Ve daha önce yaşamadığınız bir empati deneyimi yaşayıp kahvenizi keyifle yudumlayın.

    Bu tarz projelerin tüm Türkiye’de sık rastlanan detaylar olduğunu görebileceğimiz günlere kavuşacağımız ümidiyle…

    Sevgiyle…

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
    Editör

    Son Paylaşımlar

    Özel Konu

    Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler

    1 Mart 2021
    Özel Konu

    Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi

    1 Mart 2021
    Özel Konu

    Genç Yetenek – Alihan Sarı

    1 Mart 2021
    Add A Comment

    Comments are closed.

    Son Yazılar
    • S.S.Erbirlik Karayolu Yük Taşıma Kooperatifi, Seçkin Turhan
    • Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odasından Haberler
    • Türkiye’nin İlk Kadın Belediye Başkanı: Şadiye Hanım
    • Kdz.Ereğli’nin İlk Kadın Kooperatifi
    • İyileşmek İsteyen Gelsin!
    Son Yorumlar
      Editors Picks
      Top Reviews
      Advertisement
      Demo
      Dergi 67300 – 67300 Karadeniz Ereğli Kültür Sanat ve Yaşam Dergisi
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Ana Sayfa
      • Abone Ol
      İnternet Danışmanlık: Aykut Ates Creative Studio © 2023

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.